Ruokatuliaisia maailmalta

’
Myös lomalla voi huomata suomalaisten suuren kiinnostuksen ruokaan ja ruoanlaittoon, sillä yhä useampi ostaa ruoka-aineita ja mausteita mukaan kotiin viemiseksi. Juustot, oliivit ja mausteet ovat kaikkein yleisimmät laukkuun pakattavat matkamuistot, joita tuodaan kotiin lomamatkalta.
”Suomalaiset ovat omaksuneet sekä aasialaisen että välimerellisen keittiön. Thaimaan matkoilta ostetaan usein chiliä, sitruunaruohoa sekä muita mausteita ja Välimeren maista tuodaan kotikeittiöön oliiviöljyä ja oliiveja. Maustetumpi ruoka on tänä päivänä suomalaisessa keittiössä paljon yleisempää kuin aikaisemmin ”, sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.
Mitä ovat sitten ne ruokatuliaiset, joita lomailijat tuovat kotiin lomamatkaltaan?
Tjäreborgin tiedotteen mukaan suomalaisturistien tuliaislista on seuraava:
Kypros: Halloumi-juusto
Kreeta: Oliivit
Mallorca: Manchego-juusto ja ilmakuivattu kinkku
Kanariansaaret: Mojo-kastike, joka sopii erityisen hyvin saarten erikoisuuden, suolavedessä keitettyjen perunoiden ”Papas Arrugadas”, kanssa.
Bulgaria: Roseekuohuviini
Rodos: Oliivit ja oliiviöljy
Turkki: Mausteet ja erilaiset pähkinät
Italia: Limoncello-sitruunalikööri
Thaimaa: Chili ja muut mausteet
Tuon listan voi helposti allekirjoittaa. Itse menen vielä ehkä syvemmälle ja keskityn paikalliseen lähiruokaan. Lisäksi meikäläisen tuliaislistassa on yleensä vielä paikallisesta ruokakulttuurista kertova keittokirja, jos sellainen vain löytyy kielellä, jota ymmärrän. Kirjan avulla on mahdollista tehdä niitä makumatkoja ihan kotikeittiössäkin.
Balkanin turneelta palattuani kirjoitin ajvarista, tuosta ”pullotetusta kesästä” eli paprikatahnasta, jota valmistetaan koko Balkanin seudulla tähän aikaan vuodesta. Lue lisää täältä:
Ruokaterveiset Balkanilta: Kaikki rakastavat ajvaria
Ruokareissuterveisin
Blonditiina
Ps. Ennen kovin eksoottisten ostosten tekoa kannattaa selvittää tullisäännöt ja Eviran tuontiehdot.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruokatuliaisia maailmalta