Himahella

Ruokatuliaisia maailmalta

 

Israel_mausteet
© Tiina Rantanen

Myös lomalla voi huomata suomalaisten suuren kiinnostuksen ruokaan ja ruoanlaittoon, sillä yhä useampi ostaa ruoka-aineita ja mausteita mukaan kotiin viemiseksi. Juustot, oliivit ja mausteet ovat kaikkein yleisimmät laukkuun pakattavat matkamuistot, joita tuodaan kotiin lomamatkalta.

”Suomalaiset ovat omaksuneet sekä aasialaisen että välimerellisen keittiön. Thaimaan matkoilta ostetaan usein chiliä, sitruunaruohoa sekä muita mausteita ja Välimeren maista tuodaan kotikeittiöön oliiviöljyä ja oliiveja. Maustetumpi ruoka on tänä päivänä suomalaisessa keittiössä paljon yleisempää kuin aikaisemmin ”, sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

 

Italia_limoncello

 Mitä ovat sitten ne ruokatuliaiset, joita lomailijat tuovat kotiin lomamatkaltaan?

Tjäreborgin tiedotteen mukaan suomalaisturistien tuliaislista on seuraava:

Kypros:  Halloumi-juusto

Kreeta:   Oliivit

Mallorca:  Manchego-juusto ja ilmakuivattu kinkku

Kanariansaaret: Mojo-kastike, joka sopii erityisen hyvin saarten erikoisuuden, suolavedessä keitettyjen perunoiden ”Papas Arrugadas”, kanssa.

Bulgaria:  Roseekuohuviini

Rodos:  Oliivit ja oliiviöljy

Turkki:  Mausteet ja erilaiset pähkinät

Italia:  Limoncello-sitruunalikööri

Thaimaa:  Chili ja muut mausteet

Italia-salami
© Tiina Rantanen

Tuon listan voi helposti allekirjoittaa. Itse menen vielä ehkä syvemmälle ja keskityn paikalliseen lähiruokaan. Lisäksi meikäläisen tuliaislistassa on yleensä vielä paikallisesta ruokakulttuurista kertova keittokirja, jos sellainen vain löytyy kielellä, jota ymmärrän.  Kirjan avulla on mahdollista tehdä niitä makumatkoja ihan kotikeittiössäkin.

Balkanin turneelta palattuani kirjoitin ajvarista, tuosta ”pullotetusta kesästä” eli paprikatahnasta, jota valmistetaan koko Balkanin seudulla tähän aikaan vuodesta. Lue lisää täältä:

Ruokaterveiset Balkanilta: Kaikki rakastavat ajvaria

Ruokareissuterveisin

Blonditiina

Ps. Ennen kovin eksoottisten ostosten tekoa kannattaa selvittää tullisäännöt ja Eviran tuontiehdot.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokatuliaisia maailmalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *