Ruusunterälehtihillo on hienostunut viettelijä

Ruusunterälehtihillo

Pari vuotta sitten sain lahjaksi ystävältäni kuohuviinipullon ja pienen purkin ruusunterälehtihilloa. Hilloa oli tarkoitus sekoittaa kuoharin joukkoon. Purkki oli kotoisin Vampulasta, Matti ja Tuuli Kotajan tilalta, mutta Blonditiinan kokeilukeittiössä syntyi viime suvena stadilainen Ruususen hillo.

Kurtturuusu (Rosa rugosa) tunnetaan myös nimellä kurttulehtiruusu. Se on alun perin Japanista kotoisin oleva ruusukasveihin kuuluva ruusulaji, joka on meilläkin tullut tutuksi piha-aitoina ja moottoriteiden piennarkasvina.

Kiinassa ja Japanissa lajia on viljelty hajuveden raaka-aineeksi, käytetty teen hajustamiseen ja erilaisiin lääkintätarkoituksiin. Ruusun kukan terälehti muuten sisältää suuria määriä terveellisiä flavonoideihin lukeutuvia antocyaaneja.

Rosa Rugosa -ryhmään eli tarhakurtturuusuihin kuuluu useita kurtturuusun muunnoksia ja risteymiä. Kurtturuusua risteytettiin kauniimpana pidettyjen ruusujen kanssa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

ruusu_puska

Ruusunterälehtihillo tuoksuu ja maistuu ruusulle

Mutta palataan siihen lahjahillooni. Kotajan tilalta tuleva Finnish Plant Ruusun Terälehtihillo tehdään ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita luonnonmukaisesti viljellyistä Rosa Rugosan terälehdistä. Lehdet pomitaan käsin.

”Kävelemme peltoa pitkin ja keräämme vain auenneet kukat joka päivä. Ruusumme kukkivat juhannuksesta syys-lokakuun vaihteeseen. Heinäkuussa on kiihkein kukinta-aika Tuuli Kotaja kertoo MTV:n nettisivuilla.

Poimimisen jälkeen terälehdet pakastetaan ilmatiiviisti, jotta niiden ominaisuudet säilyisivät parhaimmillaan siihen saakka, kun ne keitetään hilloksi. Hilloon on lisätty 25 % luomusokeria. Hillon mausteena on myös vähän herukkaa ja sitruunaa. Hillot purkitetaan perinteiseen tapaan. Tämän verran selvisi siis goolailemalla.

ruusu_lehdet

Blondin ruusunterälehtihillo

Taloyhtiömme kaudunvarressa kasvaa kurtturuusua koko tontin matkalta. Koska asun hyvin vähäliikenteisellä kadulla ja tiedän takuuvarmasti, että emme suihkuttele ruusujamme millään myrkyillä, aloin katsella ruusuaitaamme viime kesänä sillä silmällä. Niinpä eräänä heinäkuisena aamuna lähdinkin keräämään ruusunlehtiä. Se oli muuten aika kivaa hommaa, tuoksu oli huumaava, kerääminen helppoa ja nopeaa. Mitä nyt muutama ampiainen tuli puskissa vastaan. Mutta me väistimme toisiamme kunnioittavasti.

Ihan ilman ohjetta en uskaltanut hillonkeittoon ryhtyä. Keittokirjastostani olevasta Vivi-Ann Sjögrenin kirjassa Vivi-Annin keittiössä -kirjasta löytyi hyvältä kuulostava ruusunterälehtihillon ohje. Mutta kuten Blondin ohjekopiointisääntöihin kuuluu, sitä piti  tuunata omaksi ohjeeksi vaniljalla ja limettimehulla.

Ruusunterälehtihillo eli Ruususen hillo

Olen tarjonnut hilloa juuston ja suklaajälkiruokien, riistan ja ankan lisäkkeenä. Juhannuksena 2016 savustin ankan rintafileitä uusien perunoiden ja herkkusienien kanssa. Tämän savuisen juhannusaattoaterian aateloi unohtumattomasti tuo kotitekoinen hilloni!

Savustettu ankanrinta ja ruusunterälehtihillo

Savustettua ankkaa ja ruusuhilloa

Ja tietysti olen sekoittanut sitä sen kuohuviinin joukkoon, mikä alunperin oli koko homman tarkoitus. Myös ystäväni ovat saaneet hilloa lahjaksi brie-juuston kanssa. Ja kaikki ovat ihastuneet hillosta ikihyviksi. Niinpä taidan tänäkin kesänä tehdä sadonkorjuun ruusupuskissamme!

Ruusunterälehtihilloa ja valkohomejuustoa,

Ruusuisin terveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Ruusunterälehtihillo on hienostunut viettelijä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Uuden juhannusmekon sisäänajo Porvoossa! #kesäfiilis #lastenkanssareissussa #nanso #pitkäkuumakesä
  • Shake, Baby, shake! #cointreau170 #cointreaucocktailshow
  • Finnish team at Cointreau! #cointreau170 #cointreaucocktailshow #cointreaukiosk
  • Feel like a Cosmopolitan! #cointreaucocktailshow #cointreau170
  • Orange is colour of the Cointreau! #cointreau #cointreau170 #cointreaucocktailshow
  • Let’s have a ball! #cointreau170 #cointreaucocktailshow
  • Blondi kävi Smaku Tourilla Naantalissa eli Suomen Saint Tropezissa! Lue postaus herkullisesta smakuilusta nyt Himahellasta! https://kotiliesi.fi/himahella/smaku-tour-ruokatapahtuma-saapui-naantaliin/#visitnaantali #smakutournaantali #smakufestivals @kotiliesi #himahella

blonditiina

X