Himahella

Sadepäivänä syntyi sitruuna-timjamipullia

sitruuna-timjamipullat
© Tiina Rantanen

Pullan leipomisessa jännittävää on se, että jokaisen leipurin vehnänen maistuu erilaisilta, vaikka taikina tehtäisiinkin täsmälleen samoista aineksista. Yksi käyttää enemmän jauhoja, toinen vaivaa taikinaa kauemmin, kolmas hulauttaa taikinaan enemmän kardemummaa kuin toinen. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä pullaa leipoessa ei kannata pihdata muissa aineissa kuin vehnäjauhoissa. Pehmeän pullan salaisuus piilee nimittäin jauhojen määrässä ja vaivaamisajassa. Mitä paremmin taikinan vaivaat, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä pehmeämpää pullaa saat. Vaivaamista ei kannata pelästyä, sehän hoituu näppärästi konevoimalla.

Himahellassa olemme tehneet pullaa juurimenetelmällä. Käy katsomassa postaus täältä:

Himahellassa pulla leivotaan juureen

Pullataikina syntyy näppärästi leipäkoneella

Löytyykö kaappisi kätköistä sellainen retrolaite kuin leipäkone? Minä nimittäin tein sitruunapullien taikinan sillä. Suomen tunnetuin leipäkonetaituri Kaarina Roininen muistutti minua siitä, miten näppärästi pullataikina syntyy moneksi vuodeksi unohtamallani leipäkoneella. Leipäkoneessa voi tehdä kolmen desin pullataikinan. Kolme desin taikina tarkoittaa leipurikielessä siis käytettävän taikinanesteen määrää. Kaarinan ohjeessa pullataikinaan ei käytetä munaa. Kaikki pulla-ainekset mitataan koneeseen ja kone saa käydä 10 minuuttia. Taikinan saa kohota kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen siitä leivotaan pellillinen pikkupullia. Pullat pitää kohottaa vielä toisen kerran ja sen jälkeen paistaa tavallisessa 225-asteisessa uunissa.

Tahmeat tai vähemmän tahmeat sitruuna-timjamipullat

Rakastan voisilmäpullia, mutta voi riitti juuri pullataikinaan (Minulle on turha tulla ehdottelemaan öljyjä tai margariineja!). Niinpä mietin mistä loihdin pullaan sen silmän. Kaapissa oli lemon curd -purkki ja pihalla kasvaa timjami. Siitähän se ajatus sitten lähti ja silppusin lemon curdin joukkoon puoli desiä tuoretta timjamia.

Lemon curdia  käytettäessä pullien pinnasta tulee tahmea. Jos ei halua tahmeita pullia,voi  sekoittaa 100 grammaan voita 1/2 dl sokeria ja yhden sitruunan raastetun kuoren ja silputun timjamin. Ja loihtii siitä pulliin sitruunaisen voisilmän. Tästä versiosta tuli tosi suosittu. Se on maistunut niin lasten kuin aikuistenkin suussa.

Ohje löytyy täältä:

Sitruuna-timjami-voisilmäpullat

Terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sadepäivänä syntyi sitruuna-timjamipullia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *