Himahella

Saimi Hoyerin hotelli Punkaharju vie sydämen 

 

© Tiina Rantanen

Vuonna 1845 keisari Nikolai I määräsi Punkaharjulle rakennettavaksi metsänvartijan talon matkailijahuoneineen. Talosta kasvoi myöhemmin kansainvälisestikin arvostettu Suomen vanhin valtionhotelli, jonka tarina jatkuu nyt Hotelli Punkaharjuna Saimi Hoyerin luotsaamana. Myös presidentit Putin ja Niinistö viihtyivät näissä maisemissa heinäkuussa 2017.

Pari kesää sitten ei ollut naistenlehteä, jossa ei olisi kerrottu Saimi Hoyerin ja hotelli Punkaharjun tarinaa. Saimi ja Thomas Hoyer olivat nimittäin ostaneet Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen majoitusliikkeen, pikkuhiljaa rapistuvan Punkaharjun Valtionhotellin ja avasivat sen uusistuneena hotelli Punkaharjuna juhannuksena 2016. Punkaharjusta oli jälleen tullut kiinnostava matkailukohde, joka sai aikaan pöhinää ja hypetystä.

Kun kansainvälinen huippumalli ja kosmopoliitti maailmankansalainen ilmoittaa muuttavansa Helsingistä katsoen jumalan selän taakse ja perustavansa sinne hotellin, aiheuttaa se  luonnollisesti hämminkiä ja kulmakarvojen kohottelua Helsingin kuohukerman keskuudessa. Kuka vaihtaa vapaaehtoisesti Milanon, Pariisin tai Tokion trendikkään kuhinan ”tylsään” maalaiselämään?

Mutta ei Saimi maalle bisneksen vuoksi muuttanut, vaan itse Punkaharjun. Harju kun on ollut lapsuudesta asti hänen sielunmaisemaansa, lapsuuskesien paratiisi ja nykyisen elämänvaiheen luja kiinnekohta. Saimin ikävä lapsuutensa maisemiin on ollut lottovoitto koko Saimaan alueelle.  Se sai Saimista palavasieluisen ja idearikkaan matkailulähettilään, jonka rakkaudesta tähän kansallismaisemaamme olemme saaneet lukea jo satoja ellei tuhansia palstamillimetrejä niin Suomessa kuin maailmalla.  Saimi antoi Punkaharjulle ihmisiä kiinnostavat kasvot.

Punkaharjulle on aina tultu etsimään elämyksiä, terveyttä ja vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Kansallismaisemassa ovat viihtyneet kirjailijamme  Zacharis Topeliuksesta Eino Leinoon ja Punkaharjulla sana onkin saanut siivet.  Siellä on myös hoidettu maidenvälisiä suhteita ihan lähimenneisyydessä, sillä  hotelli Punkaharju toimi näyttämönä Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja presidenttimme Sauli Niinistön virallisessa kohtaamisessa heinäkuussa 2017.

© Tiina Rantanen

Tarinallista gourmeeta

Saimi on loistava emäntä ja hänen karismansa on tärkeä osa hotelli Punkaharjun viehätystä.  Saimi rakastaa niin tarinoita kuin historiaa ja hän onkin erinomainen tarinankertoja. Illallisen aikana meille avataan  alueen ja rakennuksen menneisyyttä pienin, kiehtovin tarinoin. Kuulemme mm. Kertusta,  17-vuotiaasta kuvankauniista neidosta, johon Eino Leino ihastui Suomen itsenäistymisen aikoihin. Kerttu oli hotellin entisen omistajan, Albin Niiraisen tytär.

Nauttiessamme  Mikko Lahtisen lähiruoasta ja sesongin mauista loihtimaa gourmet-illallista, Saimi huomioi jokaisen vieraansa vuorotellen. Hotellin lasiterassille katettuun  ruokapöytään istahti 10 toisillensa vierasta ihmistä, jotka illallisen jälkeen kokivat viettäneensä miltei neljä tuntia kestäneen gastronomisen makuseikkailun hyvien ystäviensä kanssa.  Samanlaista persoonansa peliin panemista toivoisi monilta muiltakin matkailuyrittäjiltä.

© Tiina Rantanen

Kuvassa vasemmalta oikealle: *Kantarelli macaron, suolattua Vanhantuvan ankkaa ja maitohorsmaa * Punajuurisorbet, paahdettua punajuurta ja lakritsijuuricrumble *Savustettua selleriä, cheddaria ja varsiselleriä *Saimaan kuhaa, parsaa, korvasieniä ja beurre blanc.

Saimin rakkaus luontoon näkyy myös lautasilla. Hän on tunnettu sienien ystävä ja innokas sienestäjä, joten sieniherkut ovat itsestään selviä niin ravintolan tarjoamissa á la Carte- annoksissa kuin brunssia muistuttavassa aamiaispöydässäkin.  Enpä ole aikaisemmin maistanut sienimacaronsia tai suklaacookieta, jossa maistuu sienen umaamit! Samoin lämpimän, käsintehdyn karjalanpiirakan päälle meni aamiaisella sienipateeta eikä munavoita.

Keittiössä tahtipuikkoa heiluttava, Vuoden kokki kisoihinkin 2017 osallistunut Mikko Lahtinen on alunperin helsinkiläinen, pääkaupungin parhaissa ravintoloissa työskennellyt huippuammattilainen. Maisemanvaihdoksesta voi kiittää villiyrteistä tunnetuksi tullutta keittiömestaria Sami Tallbergia. — Sami kysyi, jos lähtisin jeesaamaan häntä Punkaharjulle. Innostuin siitä heti. Meillä kaikki tehdään itse alusta saakka ja raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä.

© Tiina Rantanen

Mikko Lahtinen jätti Helsingin huippuravintolat ja muutti Punkaharjulle

Niinpä Mikko jäi sille tielleen ja vastaa nyt hotelli Punkaharjun keittiöstä. Lähiruokafilosofian mukaisesti päivän menu voi elää ja ruokalistaan vaikuttaa esimerkiksi se, saadaanko Puruvedeltä aamulla ahvenia vai muikkuja.Hotellilla on myös oma yrttitarha ja ruokalistalle kerätään luonnosta joka sesonkina metsän maistuvimmat aarteet.

© Tiina Rantanen

Uneton Punkaharjulla

Tietysti itse hotelli huoneineen on tärkeä osa paikan viehätystä.  Jo taloon astuessaan voi aistia talon hyvän feng suin. Hotellin sisustuksessa on kauniisti yhdistelty vanhaa tunnelmaa ja modernia suomalaista designia.

1845 valmistuneen, sveitsiläistyylisen metsänvartijan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmann.  Alunperin rakennuksessa oli vain kolme huonetta matkamiehille. Taloa on laajennettu useaan otteeseen ja vuodesta 1881 lähtien se on ollut eri yksityisyrittäjien pyörittämä oikea hotelli.

Rakennukset ovat museoviraston suojeluksessa Metsähallituksen mailla, Punkaharjun luonnonsuojelualueella. Hotellin yhteydessä rantamaisemissa on myös metsähuoneita.  Suomen vanhimmat majoituskäyttöön rakennetut mökit on uudistettu nekin viihtyisiksi hotellihuoneiksi.

Yösijakseni vierailulla lankeaa hotellin sviitti. Hengitykseni melkein pysähtyy, kun näen huoneeni. Minähän en poistu täältä ikinä!  Olin edellisellä viikolla yöpynyt viiden tähden hotellissa Tbilisissä, mutta sen tekemä vaikutus oli vaatimaton nyt kokemaani tunteeseen verrattuna. Niinpä yökin huoneeni supermukavassa sängyssä jäi uniltaan lyhyeksi, kun en edes malttanut nukkua ihastellessani ikkunastani Saimaan yllä kuumottavaa kuuta.  Ei haitannut hiukkaakaan, että Nukkumatti ei tullut heittämään unihiekkaansa!  Valoisasta kesäyöstä kun pitää nauttia sen jokaisena hetkenä. Varsinkin tällaisessa maisemassa.

Hotelli Punkaharju

Punkaharjun Harjutie 596, Punkaharju

 

© Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saimi Hoyerin hotelli Punkaharju vie sydämen 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *