Sano Quiche Lorraine, kun haluat hyvän kinkkupiiraan!

Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiirakka purjehti keittiööni 1980-luvulla eikä ole sieltä sen jälkeen häipynyt. Klassikot kun ovat aina muodissa.
Kinkku-juustopiirakka oli 1980-luvulla ns. parempaa illanistujais- ja kahvikekkeritarjottavaa. Ohje löytyi kaikkien itseänsä kunnioittavien aviisien ruokapalstoilta eri variaatioina. Quiche oli siis aikansa trendiherkku, josta on muodostunut klassikko. Jotain kertoo sekin, että kinkku-juustopiirakka on nyt yksi googlatuimmista ruokaohjeista.
Gastronomian sanakirjan mukaan quiche tarkoittaa ranskalaista avonaista voi- tai murotaikinapiirakkaa, jossa on erilaisia suolaisia täytteitä kuten kinkkua, pekonia, simpukoita tai sieniä sekä usein sipulia tai purjoa, höystettynä munakermalla ja juustolla. Lorainnesta kotoisin oleva kinkkujuustopiirakka lienee quichen klassikoksi muodostunut alkumuoto. Se tunnetaan kaikkialla nimellä Quiche Lorraine. Ranskassa quicheja on tehty ainakin 1800-luvulta saakka.
Quiche on näppärä myös buffatarjoilussa ja monesti pöytään onkin katettu niin lihaisia, kalaisia kuin vegeversioitakin piirakasta. Pohjataikinan voi tehdä jääkaappiin valmiiksi paistamista edellisenä päivänä ja ainekset esivalmistella ajoissa ennen paistamista. Ja kun tekee ohjeen kaksinkertaisena, piiraan voi valmistaa myös uunipannulla.
Piiraan herkullisuuden salaisuus piilee rapeassa pohjassa. Raaka, sitkeä ja taikinainen pohja ei maistu kenellekään. Kun teet taikinan, älä vaivaa sitä, sekoita vain sen verran, että saat taikinan tasaiseksi. Silloin pohjaan ei muodostu sitkoa ja se pysyy rapeana. Quiche kannattaa paistaa uunin ala-tasolla ja jos masiinasta löytyy pizzatoiminto, käytä sitä. Ja mielestäni ei ole suuri synti käyttää kaupan pakastealtaasta valmiina löytyvää 400 gramman piirakkataikinaa. Kukin taplaa tyylillään.
Quichen täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Tässä muutama vinkki:
- Vaihda kinkku pekoniin. Käristä pekoni pannulla ja paista purjo pekonirasvassa.
- Käytä savukalaa ja ruohosipulia tai tilliä. Itämaista vivahdetta saat korianterista.
- Vegeille voi tarjota viipaloituja, kevyesti paistettuja herkku- tai siitakesieniä. Kokeile rakuunaa tai lehtipersiljaa mausteena. Myös grillatusta munakoisosta tai kesäkurpitsasta tulee aurinkokuivattujen tomaattien kanssa herkullinen quiche.
- Juustojakin vaihtelemalla piiras on tietty aina eri makuinen. Kokeile korvat osa juustosta sinihomejuustomuruilla tai vuohenjuustolla.
Valmiin piiraan voi toki lämmittääkin tarjolle, mutta kyllä quichekin on parasta vastavalmistettuna. Ei ihan tulikuumana, vaan hieman jäähtyneenä. Piiras kaipaa rinnalleen vain vihersalaattia ja tarjoilu on siinä.
Herkullisia piirakkahetkiä toivottaa,
Himahellan Tiina
Katso myös Himahellan Quiche Lorraine -resepti!

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sano Quiche Lorraine, kun haluat hyvän kinkkupiiraan!
Mainitkaa ihmeessä minkä kokoiseen vuokaan teette torttuja,toivoo M-L
Aiheellinen muistutus! Tuossa on halkaisijaltaan 21 senttinen vuoka!
Quiche on tosiaan jo jonkun vuosikymmenen herkku suomalaiskodeissa; itsekin sen tiedän yhtenä oman äidin bravuureista. Hänellä on ns. aito ohje jota hän yhä tekee säännöllisesti – ja itsekin paistan sitä joko pyöreässä piirakkavuuassa tai jopa pellin kokoisena jos porukkaa on tulossa kylään enemmän.
Ja kesämökille mukaan otettuna se on oiva tuliainen; perinteisen lohi-, kaali-, tai lihapiirakan vaihtoehto!
olipas hyvät reseptit. otan itsekin Quiche Lorrainen nyt uudestaan käyttöön. kiitos