Savustettua ankkaa ja pinot noir -viiniä - terassin avajaiset
Terassikausi on aika avata, kun lämpömittari näyttää kesäisiä lukemia. Hotel Maman (eli kotini) terassikausi avattiin savustamalla ankan rintafileitä sähkösavustimessa ja maistamalla niitä kahden erilaisen pinot noir -punaviinin kanssa. Viinit valitsin Vanhasta ja Uudesta maailmasta.
Savustettu ankanrinta
4-6 annosta
gluteeniton
2-4 ankan rintafileetä
1-2 dl Peking duck -maustekastiketta (Lee Kum Kee) tai hoisin-kastiketta
sormisuolaa
- Sulata ankkafileet hitaasti jääkaapissa. Pane ne marinadikastikkeeseen ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
- Tee ankan nahkaan veitsellä muutama viilto. Pane rintafileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahka saa hyvän värin. Ota nopeasti väri myös fileen toiselle puolelle.
- Paista irronneessa ankanrasvassa keitetyt uudet perunat ja viipaloidut herkkusienet, mausta suolalla ja pippurilla.
- Pane ankanrinnat savustusuuniin elektronisen lämpömittarin kanssa ja säädä hälytys 60-63 asteeseen. Savusta rintafileitä kunnes mittari hälyttää. Siihen menee aikaa noin 15-20 minuuttia.
- Kääri ankanrinnat alumiinifolioon ja anna niiden vetäytyä 5-10 minuuttia ennen viipalointia.
Lue myös :
Savusta sähköllä
Vielä ruusut eivät kuki, mutta kurtturuusuhillo on aivan uskomattoman hyvää savustetun ankan kanssa.
Kurtturuusuhillo – kokeile vielä kun voit
Marokkolainen kvinoasalaatti
4 annosta
gluteeniton
2 dl kvinoaa ( tai kuskusia)
1/2 dl neitsytoliiviöljyä
½ (n. 1/2 dl) sitruunan mehu
1/2 luomusitruunan raastettu kuori
1 – 1 1/2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ tl suolaa
1 rkl silputtua minttua tai 1 tl kuivattua minttua
2 kevätsipulia
4 kuivattua, pehmeää viikunaa tai 1 dl rusinoita
10 kirsikkatomaattia
10 mustaa oliivia
1 dl suolattuja maapähkinöitä tai pähkinäsekoitusta
Kastike:
2 dl kreikkalaista jogurttia
1/4 tl piparkakkumaustetta tai 1/2 tl kanelia
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
- Huuhtele kvinoa siivilässä. Keitä se kypsäksi suolalla (1/4 tl) maustetussa vedessä (6 dl) 15 – 20 min. Tarkista keittoaika pakkauksesta.
- Valuta kvinoa siivilässä. Sekoita jäähtyneen kvinoan joukkoon öljy, sitruunamehu, kuoriraaste, persilja sekä mausteet.
- Hienonna sipuli. Viipaloi viikunat ja halkaise tomaatit. Yhdistä ainekset kvinoaseokseen.
- Mausta jogurtti piparkakkumausteella/kanelilla, hunajalla ja ripauksella sormisuolaa. Tarjoa salaatin kanssa.
Feta-mansikkasalaatti
4 annosta
gluteeniton
1 pussi (150 g) salaattisekoitusta (esim. Provence)
15 cm pala kurkkua
6-10 mansikkaa
1-2 kevätsipulia
200 g fetajuustoa
tuoretta basilikaa
Kastike:
neitsytoliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
- Kuutioi kurkku ja viipaloi mansikat ja kevätsipulit. Sekoita ainekset salaattisekoituksen joukkoon. Murentele feta salaatin päälle.
- Kaada oliiviöljyä ja pirskottele etikkaa salaattiannokselle vasta lautasella. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla.
Viinivinkki
Gustave Lorentz Évidence Pinot Noir 2017, 19,98 e
Ranskan Alsacesta kotoisin oleva pinot noir -punaviini on keskitäyteläinen, vähätanniininen, karpaloinen, vadelmainen ja marjainen. Upea Vanhan maailman valinta ankalle.
Spinyback Pinot Noir 2015, 13, 99 e
Uusiseelantilainen Pinot Noir -rypleistä valmistettu punaviini on keskitäyteläinen, keskitanniininen, vadelmainen, kypsän karpaloinen, metsämansikkainen, kevyen mustikkainen ja yrttinen. Herkullinen Uuden maailman viiniparitus savustetulle ankalle.
Terassiterveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Savustettua ankkaa ja pinot noir -viiniä - terassin avajaiset
Täytyypä kokeilla ankkaa savustimen kautta! Hieman pisti silmään tuo sisälämpötila 60-63c. Eikö ole täysin kypsää ja ehkä kuivaa jo siinä lämpötilassa? Yksi kuva valmiin tuotoksen sisäpinnalta olisi tervetullut lisä näihin liharesepteihin. 🙂
Eipä ole kuulunut kysymykseeni vastausta. Kokemuksesta sanoisin että yli 60c ankalle on liikaa. Hyvä raaka-aine menee hukkaan näissä lämpötiloissa.