Himahella

Sienipiirakka on sesonkiherkku

 

Juustoiseen sienipiirakkaan käyvät niin kantarellit, suppilovahverot kuin mustat torvisienetkin. © Tiina Rantanen

Sienisesonki jatkuu satoisana.  Sienipiirakka on erinomainen vierastarjottava, iltapala tai saunaillan herkku.  Tässä kaksi toimivaksi testattu piirakkaohjetta sienten ystäville. 

 

Juustoinen sienipiirakka

24 cm vuoka

POHJA

1 dl perunasosejauhetta (esim. Mummon muusi)

1-1 1/2 dl vettä

100 g sulatettua voita

2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

TÄYTE

1 l metsäsieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä) tai 250 g liotettuja suolasieniä

1-2 sipulia

1 rkl voita

200 g tuoretta pinaattia

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

LISÄKSI

3 dl  vahvanmakuista juustoraastetta (esim. Appenzeller Classic tai Appenzeller Extra Spicy)

2 dl kermaa

2 kananmunaa

1/2 dl silputtuja yrttejä (lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria)

ripaus suolaa

  1. Sekoita keskenään perunasosejauhe ja vesi. Anna seoksen turvota hetki. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja pistele pohja. Kypsennä pohjaa 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

2. Silppua sipuli. Pane sienet pannulle ja kypsennä niitä, kunnes vesi haihtuu pannulta. Lisää voi ja silputtu sipuli. Kypsennä kunnes sipuli kuullottuu. Lisää pannulle riivitty pinaatti ja kypsennä vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Levitä sieni-sipuliseos piiraspohjalle ja ripottele puolet juustoraasteesta piirakalle. Sekoita keskenään kerma, munat ja mausteet. Kaada seos sienten päälle ja viimeistele pinta lopulla juustoraasteella.

4. Kypsennä piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea .

5. Tarjoa piirakka haaleana.

Kreikkalainen sienipiirakka
© Tiina Rantanen

  Kreikkalainen suppilovahveropiirakka

24 cm vuoka

Pohja

200 g laktoositonta voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 dl rouheisia sämpyläjauhoja

1/2 tl suolaa

2 rkl kylmää vettä

tai

400 g valmis, laktoositon piirakkapohja

Täyte

2-3 sipulia

2-3 rkl öljyä

1 rkl hunajaa tai sokeria

250 g pakastettuja suppilovahveroita tai muita sieniä

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippurirouhetta

200 g fetajuustoa kuutioina

3-4 rkl silputtua basilikaa

2 dl kaura-chiliruokakermaa (Planti) tai maustettua ruokakermaa

2 kanamunaa

1/2 tl suolaa

1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.

2 Painele taikina (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.

3. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele sipulisilppua pannussa, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Mausta kuullottuneet sipulit lusikallisella hunajaa. Lisää pannulle kuiviksi puserretut suppilovahverot. Käänetele sieniä sipulien seassa muutama minuutti. Mausta suolalla pippurilla ja sitruunankuoriraasteella.  Jäähdytä seosta hetki.

4. Levitä piirakkapohjalle ensin sipuli-sieniseos ja sen jälkeen fetakuutiot. Silppua basilika ja ripottele yrttisipuli täytteelle.

5. Sekoita kananmunat, chili-kaurakerma ja suola keskenään. Kaada seos piirakan päälle.

6. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Viinivinkki

© Alko

Sienipiirakan kaveriksi voi valita joko punaisen tai valkoisen viinin. Vahvasti juustoisen sienipiirakan kanssa maistuu mainiosti vaikkapa Italian Valpolicellan alueen täyteläinen punaviini, Zenato Valpolicella Superiore, 13, 99 e tai tammittamaton tai kevyesti tammitettu chardonnay -valkoviini. Ja oluenystävä nauttii sienipiirakan  lager -tai vehnäoluen kanssa.

Valkoinen vaihtoehto on  ”tyttömäinen” riesling, jonka pieni makeus komppaa hyvin sienipiirakan makumaailmaa. Amerikkalainen puolikuiva, pirteän hapokas ja hennon mausteinen, Riesling-rypäleistä valmistettu Kung Fu Girl 2019 -valkoviini, 15,99 e, on blondimainen suositus piirakan kaveriksi.

Kung fu Girl -valkoviini sopii sienipiirakan kaveriksi.
© Alko

Leivontaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienipiirakka on sesonkiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *