
Sisäfileepihvit sveitsiläiseen tapaan - helppo juhlaruoka

Pyhäinpäivä, isänpäivä ja itsenäisyyspäivä ovat syksyisiä juhlia, jolloin keräännytään syömään yhdessä. Sisäfileepihvit sveitsiäiseen tapaan eli voimakkaanmakuisella Appenzeller-juustolla kuorrutetut pihvit ovat lihanystävän herkku. Ruoan voi valmistella isommallekin porukalle etukäteen ja vain kuorruttaa uunissa ennen tarjoilua. Myös pihvien kanssa tarjottavan lämmin papu-prunasalaatti kaipaa vain perunoiden kypsennyksen ennen ateriaa.
Pihvin viimeistelee Appenzeller – Sveitsin voimakkaimman makuinen juusto
Naudasta valmistetut sisäfileepihvit ovat kuorrutettu sveitsiläisellä, voimakkaan makuissella Appenzeller-juustolla. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös luonnonmukaisessa, voimakakkaan makuisessa raakamaidossa, josta Appenzeller-juustot tehdään. Appenzeller-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa. Juuston maun salaisuus on yrttiliemi, jolla juustoja harjataan kypsymisen aikana. Yrttiliemen resepti puolestaan on tarkoin varjeltu salaisuus!
Sisäfileepihvit sveitsiläiseen tapaan
neljä annosta
gluteeniton, laktoositon
4 naudan sisä- tai ulkofileepihviä
2 rkl voita tai voin ja öljyn seosta
sormisuolaa
mustapippuria
Juustokuorrute:
200 g Appenzeller-juustoa
1 dl saksanpähkinöitä
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 kananmuna
Lisäksi
1 persimoni tai päärynä
- Ota pihvit huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
- Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
- Tee juustokuorrutus. Pane juusto, pähkinät ja rosmariini monitoimikoneeseen. Pyöräytä seos murumaiseksi. Lisää joukkoon kananmuna ja käytä konetta, kunnes sinulla on juustomassa.
- Kuumenna voi/öljy pannulla ja lisää pihvit pannulle kaksi kerrallaan. Paista molemmin puolin, kunnes pintaan ilmestyy pisaroita. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Viipaloi persimoni tai päärynä viipaleiksi ja pane viipale tai kaksi pihvin päälle. Jaa juustomassa neljään osaan ja muotoile massasta ”nappi” jokaisen pihvin päälle.
- Gratinoi pihvit paistamalla niitä 250-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes pinta on kauniin ruskea. (Optimaalisen kypsyyden saat, kun käytät lihalämpömittaria. Kypsennä pihvit 58 asteeseen, jolloin pihvi on sisältä kauniin punertava.) Anna pihvien vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
- Tarjoa pihvit papu-perunasalaatin tai Hasselbackan perunoiden kanssa. Myös uunijuurekset sopivat ruoan lisäkkeksi.
Lämmin papu-perunasalaatti
4 annosta
gluteeniton, laktoositon
200 g pakastettuja papuja
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
Kastike
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl vaalea balsami- tai omenaviinietikkaa
1/2 dl vettä
2 rkl hunajaa
2-3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
1 rkl karkeaa dijoninsinappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Veneperunat
1 kg jauhoisia perunoita
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
- Marinoi pavut vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua tai jo edellisenä päivänä. (Jos käytät tuoreita papuja, keitä niitä 10 minuuttia kiehuvassa vedessä.)
- Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa puolikuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen astiaan, jonne myös pavut mahtuvat. Ravista kastikeainekset sekaisin. Lisää mukaan pavut ja kääntele purkkia, jotta kastike leviää tasaisesti papujen ympärille. Pane pavut maustumaan jääkaappiin.
- Tee veneperunat. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne veneen muotoiseksi lohkoiksi. Sekoita keskenää öljy ja mausteet. Pyöräytä perunalohkot mausteöljyssä ja levitä perunat leivinpaperin päälle uunipannulle. Kypsennä perunoita 225-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoita kuumat perunat marinoitujen papujen joukkoon ja tarjoa heti juustokuorutettujen pihvien kaverina.
Viinivinkki
Juustolla kuorrutetun sisäfileepihvin kaveriksi sopii täyteläinen, keskitanniininen ja kevyen tamminen punaviini, esimerkiksi australialainen Caravan Durif 2018, 11,98 e.
Lue myös : Appenzeller-kuorrutettu kalkkunafilee

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sisäfileepihvit sveitsiläiseen tapaan - helppo juhlaruoka