Himahella

Sitruunalta maistuva valkoinen mutakakku rakastaa marjoja

 

Valkoinen mutakakku saa makua mustikoista ja sitruunasta. Lautanen: Marjut Tuominen /marjut-art.fi © Tiina Rantanen

Mutakakku on leivonnaisista monen kestosuosikki, niin minunkin. Pari viikkoa sitten ystäväni tarjosi kesämökillään mutakakun tyyppistä kakkua, joka oli maustettu lemon curd -tahnalla. Siitähän se ajatus sitten taas lähti ja Blondikeittiössä syntyi valkoinen mutakakku, johon on käytetty niin valkosuklaata, lemon curdia kuin sitruunaakin. Vinkki! Saat kakusta gluteenittoman, jos korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla.

Valkoisessa mutakakussa on valkosuklaata, lemon curdia ja raastettua sitruunankuorta. © Tiina Rantanen

Valkoinen sitruunamutakakku 

8 annosta/ 18 sentin vuoka

Mutakakku

125 g voita

100 g valkoista suklaata

3 rkl lemon- tai lime curdia

2 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu

2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)

Kuorrute

100 g valkosuklaata

1 rkl smetanaa tai turkkilaista jogurttia

tai vaihtoehtoisesti

tomusokeria

Lisäksi

tuoreita marjoja: mustikoita, vadelmia, mansikoita  yhdessä tai erikseen

syötäviä kukkia tai yrttejä

sitruunankuorisuikaleita

  1. Vuoraa 18 senttiä halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Voit toki käyttää isompaakin vuokaa, mutta silloin kakku on matala.
  2. Sulata voi kattilassa ja lisää voisulaan paloiteltu valkosuklaa ja lemon curd. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
  3. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon raastettu sitruunankuori ja -mehu.
  4. Lisää suklaasula ja jauhot munavaahtoon vuorotellen. Sekoita varovasti tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan.
  5. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia. Kakun pitää jäädä keskeltä meheväksi ja jopa juoksevaksi. Anna kakun jäähtyä vuossa jääkaapissa.
  6. Tee kuorrute. Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa ja sekoita sen joukkoon lusikallinen smetanaa tai rasvaista jogurttia. Levitä seos kakun pinnalle. Vaihtoehtoisesti voi koristella kakun vain puuteroimalla sen tomusokerilla.
  7. Koristele kakku tuoreilla marjoilla, sitruunankuorisuikaleilla ja syötävillä kukilla.

Tarjoa halutessasi lisänä lemon curdilla maustettua kermavaahtoa.

Valkoinen mutakakku on kuorrutettu sulatetulla valkosuklaalla. © Tiina Rantanen

Kuorrutin kakun valkosuklaalla, mutta valkoisen mutakakun voi mainiosti viimeistellä puuteroimalla kakku vain tomusokerilla. Silloin tuoreet marjat ja sitruunatahnalla maustetun kermavaahdon voi tarjota mainiosti erikseen.

Kakku kestää hyvin myös pakastamisen ja se on herkkua myös puolijäisenä!

Juomavinkki: Tarjoa kakku kahvin kanssa, aveciksi sopisi pieni  lasillinen jääkylmää Limoncelloa.

Leivontaterveisin

Blonditiina

Valkoinen mutakakku koristeltiin pensasmustikoilla, mutta kaikki marjat käyvät. © Tiina Rantanen

 

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunalta maistuva valkoinen mutakakku rakastaa marjoja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *