Sohvaperunoiden nyhtöleipä

Nyhtöleipä eli pul-apart bread sopii rentoihin illanistujaisiin tai vaikka telkkari-illan naposteltavaksi. Nyhtöleivän tekeminen ei ole rakettitiedettä eikä vaadi suuria keittiöponnistuksia. Syömisenkään kanssa ei tarvitse hienostella, riittää kunhan käy kimppuun ja nappaa leivästä oman osansa.
Sohvaperunoiden nyhtöleipä
neljälle hengelle
lihaton, vähälaktoosinen
1 pitkänomainen moniviljaleipä tai maalaisleipä
100 g voita
2 kevätsipulia
2 solo-valkosipulinkynttä (tavallisia kynsiä noin 10)
kourallinen basilikaa tai lehtipersiljaa
15 kirsikkatomaattia tai 5-6 aurinkokuivattua tomaattia
300 g voimakasta juustoa esim. Appenzeller, Gruyére tms.
- Tee valkosipuli-yrttivoi. Pane voi, kuoritut valkosipulinkynnet, paloitellut kevätsipulit ja yrtit monitoimikoneeseen ja käytä konetta, kunnes tahna on tasaista. Voit tehdä valkosipulivoin myös sauva- tai tehosekoittimella.
- Leikkaa leipä viipaleiksi siten, että palat jäävät pohjasta kiinni. Voitele välit valkosipuli-yrttivoilla. Leikkaa leipä vielä pitkittäin viipaleiksi, jotta siitä tulee ruudullinen.
- Pistele ruutujen väliin puolitettuja kirsikkatomaatteja.
- Viipaloi juusto ja pistele viipaleita kaikkiin leipäväleihin.
- Kääri leipä folioon ja kypsennä sitä ensin 8 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Avaa folio ja jatka kypsentämistä kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä, noin 12-15 minuuttia.
Juomavinkki
Tarjoa leipä kuumana teen, ale-oluen tai hedelmäisen valkoviinin kanssa. Kokeile leivän kaverina esimerkiksi eteläafrikkalaista, kuivaa ja hedelmäistä – Spier Signature Chardonnay –valkoviiniä, 9,94 e.
Nyhtöterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sohvaperunoiden nyhtöleipä