Himahella

Spanakópita eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka

Piipahdin syyskuussa Kreikassa ja siellä tätä ihanaa piirakkaa tarjottiin kahdellakin eri illallisella mézen osana. Ja näytti sitä olevan hotellin aamiaispöydässäkin. Muistin miten herkullisesta, illanistujaisiin sopivasta piiraasta onkaan kyse! Mielestäni se sopii myös mainiosti myös buffapöytiin sillä siitä yleensä pitävät kaikki.

Oman ohjeeni olen kehittänyt jo vuosia sitten, myöskin Kreikan reissun jälkihuumassa. Aivan ihana piirakka, joka sopii lakto-ovo-vegellekin. Piiraan kanssa maistuu niin tee, valkoviini kuin olutkin.

Piirakan ohje on myös huhtikuussa ilmestyvässä Illallistarinoita-kirjassani, jonka olen tehnyt yhdessä kuvataiteilija Krista Launosen kanssa. Kirjassa on esiteltu 10 eri maata tarinoiden ja taiteen kautta. Ruoka on kuitenkin kaikkien tarinoiden keskiössä. Kirja ilmestyi huhtikuussa 2017 Cozy Publishingin kustantamana.

Spanakópita

eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka
6–7 arkkia filotaikinaa
voisulaa tai oliiviöljyä
PINAATTITÄYTE
450 g pinaattia
2-3 sipulia
1 dl pinjansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa
400 g kuttufetaa
RAHKATÄYTE
500 g maitorahkaa tai kreikkalaista jogurttia
2 kanamunaa
1 dl silputtua minttua
2–3 rkl sokeria
PINNALLE
2 rkl hunajaa
kanelia
1.Valmista ensin juustotäyte. Sekoita rahkan tai jogurtin joukkoon munat, sokeri ja minttu.
2. Paahda pinjansiemenet kuivalla teflonpannulla. Höyrytä huuhdeltupinaatti kypsäksi ja hienonna se. Pilko ja kuullota sipuli ja lisääpinaatti pannulle. Mittaa joukkoon pinjansiemenet ja lisää pippuria ja suolaa maun mukaan.
3, Avaa sulanut filotaikinapaketti. Levitä leivinpaperin päälle 25 sentin kokoisen, reunalliseen uunivuokaan muutama taikinalevy päällekkäin pohjaksi ja sivele levyn väliin oliiviöljyä tai voisulaa.
4, Levitä pohjalle ensin pinaattia, sitten fetaa ja rahkaa ja lopuksi pari taikinalevyä. Toista niin kauan kuin täytteitä riittää. Pane lopuksi kaksi taikinalevyistä piiraan kanneksi ja siveli niidenkin väliin rasvaa. Painele reunat kiinni ja liimaa yhteen tarvittaessa oliiviöljyllä.
5, Leikkaa piirakka terävällä veitsellä neliöiksi ennen paistamista.
6, Valuta päälle hunajaa ja ripottele pinnalle kanelia. Paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia eli kunnes pinta on kullanruskea.
 

Juomavinkki: Kreikkalaisen pinaattipiiraan seuraan sopii saksalainen Riesling -rypäleestä tehty, kuiva, hapokas, sitruksinen, mineraalinen ja hennon petrolinen, valkoviini Frame Riesling Trocken, 11,98 e.  Viini voitti kultaa Vuoden viinit 2017 -kilpailussa.

Oluenystävä valitsee vaalean lagerin. Myös tee on hyvä piirakan seuralainen.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Spanakópita eli kreikkalainen pinaatti-fetapiirakka

Kirsikka

25 centin kokoisen?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *