Suklainen päärynäjuustokakku voitti Riesling-synttärikakkukisan

Yhteistyössä Saksan Viinitiedotus 

Suklainen päärynäjuustokakku voitti vuoden 2020 Riesling-synttärikakkukisan. © Tiina Rantanen

Maaliskuun 13. päivä vietetään saksalaisen riesling-viinin eli risukan synttäreitä.  Saksan Viinitiedotus järjesti nyt toisen kerran kakkukilpailun tuon rypäleiden kuningattaren kunniaksi. Tänä vuonna kisan voitti leipuri-konditoriksi opiskelevan Ingrid Tasalan herkullinen ja visuaalisesti tyylikäs suklainen päärynäjuustokakku.

Miksi Riesling viettää synttäreitä 13.3?

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. (Rüsselsheim tunnetaan nykyisin ehkä paremmin Opel-autojen kotikaupunkina.)  13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana ”Riesling” virallisesti ensimmäisen kerran. Toki viittauksia rypäleeseen on aikaisimmiltakin ajoilta, mutta juuri edellä mainitusta asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi valittu maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhassa.

Onnea Riesling -kakkukilpailu järjestettiin toisen kerran

Kakkukilpailuun tuli lähettää ohje ja kuva omata luomuksestaan. Minulla oli kunnia toimia tuomariston ”kakkuasiantuntijana” reseptiikan osalta. Kisaan osallistui 14 kakkua. Kolmen finalistin valinta ei todellakaan ollut helppo tehtävä. Tuomaroinnissa painotimme reseptien toimivuuden ja herkullisuuden lisäksi kakun ulkonäköä. Silmänruoka kun on puoli ruokaa.

Ingrid Tasala opiskelee leipuri-konditoriksi. ©murusialautasilla

Tuomaristo valitsi yksimielisesti vuoden 2020 Riesling-kakkukilpailun voittajaksi Ingrid Tasalan suklaisen päärynäjuustokakun. Valkosuklainen juustokakku kätkee sisäänsä viinissä haudutettuja päärynänpalasia ja browniepohjassa rouskuvia paahdettuja pekaanipähkinöitä. Koristeena kauniit läpikuultavat karamellisoidut päärynäkoristeet. Herkulliselta maistuva kakku on myös visuaalisesti erittäin kaunis. Lisäksi voittajakakun makumaailma on sellainen, että sitä voi tarjota ympäri vuoden: niin kevään juhlissa kuin vaikka jouluaterian jälkiruokana. Luonnollisesti riesling-kuohuvan tai makean riesling-jälkiruokaviinin kanssa. Lisää Ingridin taidonnäytteitä löydät Instagramista @murusialautasilla.

Jaetulle kakkossijalle kilpailussa tulivat:

Minna Korppinen: Mansikka-punaherukkakakku

Johanna Frilander: Pirskahtelevan keveä sabayon-juustokakku

Erikoismaininnan saivat myös Marjut & Jussi Katajala: Suklainen karviaiskakku

Voittajakakun kaverina maistuu makea Riesling Beerenauslese. © Tiina Rantanen

Suklainen päärynäjuustokakku á la Ingrid Tasala

Karamellisoidut päärynäkoristeet

2 kpl napakkaa päärynää

sokeria

Viinissä keitetyt päärynät

loput päärynöistä

1,5 dl riesling-viiniä (Reseptissä käytetty Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcohol Free)

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Browniepohja

70 g pekaanipähkinöitä

50 g voita

75 g tummaa suklaata

1 tl vaniljasokeria

1 dl sokeria

ripaus suolaa

1 kananmuna

1 rkl kaakaojauhetta

1 dl vehnäjauhoja

Valkosuklaatäyte

200 g valkosuklaata

2 dl kuohukermaa

400 g tuorejuustoa

  1. Aloita tekemällä karamellisoidut päärynäkoristeet kakun viimeistelyä varten. Pese ja kuivaa päärynät. Leikkaa molemmista päärynöistä pystysuunnassa 2 mm paksut siivut päärynän kannan kohdalta. (Laita loput päärynöistä hetkeksi sivuun täytteen viinissä haudutettuja päärynänpalasia varten. )Kaada lautaselle hienoa sokeria ja painele molemmat päärynäviipaleet sokerissa molemmin puolin. Laita sokeroidut viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Karamellisoi viipaleita 150-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia välillä käännellen. Tarkkaile, etteivät päärynät pala. Anna karamellisoitujen päärynäviipaleiden kuivua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  2. Tee seuraavaksi viinissä haudutetut päärynäpalaset. Kuori lopuista päärynöistä kuoret, leikkaa siemenkodat pois ja paloittele noin sentin kuutioiksi. Mittaa kattilaan viini ja sokerit. Sekoita ja lämmitä melkein kiehuvaksi. Laita päärynäkuutiot liemeen. Keitä hiljalleen noin 10 min, kunnes neste on haihtunut. Nosta kattila pois ja anna jäähtyä.
  3. Valmista browniepohja. Paahda pähkinät kuumalla kuivalla pannulla kunnes alkavat hieman tummua ja anna jäähtyä. Mittaa aineet valmiiksi. Pingota 18cm irtopohjavuon pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Sulata voi kattilassa, lisää paloiteltu suklaa ja anna sen sulaa koko ajan sekoittaen. Lisää sokerit ja suola, sekoita. Lisää muna ja sekoita voimakkaasti. Sekoita keskenään kaakaojauhe ja vehnäjauho, sihtaa seos pohjan joukkoon. Sekoita paloitellut pekaanipähkinät joukkoon ja kaada vuokaan. Kypsennä pohjaa 175-asteisessa uunissa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.
  4. Tee valkosuklaatäyte. Asettele reunakalvo tai leivinpaperista leikatut suikaleet vuon reunoille. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sulatettu suklaa ja kermavaahto. Kaada browniepohjan päälle vuorotellen valkosuklaatäytettä ja viinissä haudutettuja päärynänpalasia. Älä ripottele päärynänpalasia ihan reunaan kiinni, mikäli et halua niiden näkyvän päällepäin kakussa. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
  5. Koristele kakku ennen tarjoilua karamellisoiduilla päärynäviipaleilla ja eukalyptuksen oksilla. Vaihtoehtoisesti koristeeksi sopii pekaanipähkinät ja suklaa.

Tuomaristo eli Blonditiina ja Saksan Viinitiedotuksen Monika Halén pääsivät kukittamaan voittajan.

Nyt Rieslingin synttäreitä juhlimaan!

Terveisin Blonditiina

Kommentit (1)

Hei!Reseptistä uupuu suolan,kaakaojauheen ja vehnäjauhojen määrä.Sekä muna.

Kommentoi juttua: Suklainen päärynäjuustokakku voitti Riesling-synttärikakkukisan

Vastaa käyttäjälle Mannaryyni Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X