Superfood, voimia safkasta!

Yhteistyössä

Superfood on ollut kuuminta hottia, kun viime vuosina on puhuttu terveellisestä ruoasta. Superfoodiksi kutsutaan ruokia, joilla on erityisen hyvä ravintosisältö. Monet vannovat näiden tuotteiden terveysvaikutusten nimeen, mutta monesti maailman toiselta laidalta kotoisin olevat superfoodit voi hyvin korvata tutuilla, kotimaisilla ruoka-aineilla.

 

Suomeen superfood-käsite on tullut Yhdysvalloista, jossa termin isänä on ollut ravitsemustieteilijä David Wolfe. Useilla superfoodeiksi kutsutuilla ruoka-aineilla on kotimaassaan pitkä käyttöhistoria peruselintarvikkeina ja lääkinnällisinä kasveina. Usein termiä käytetään ruuan ja lääkinnällisten kasvien välimaastossa olevista elintarvikkeista, joilla on hyvä ravintotiheys. Suomalaista lähisuperfoodia ovat esimerkiksi mustikka ja ruisleipä.

Superfood-termin alla olen törmännyt omassa keittiössäni täysin vieraisiin ruoka-aineisiin. Pari vuota sitten en tiennyt mitään goji- ja acaimarjoista, maca-juuresta. spirulina- tai chlorella-levistä. Kookosöljykin oli minulle vieras, kookosrasvan toki tunsin jo opiskeluajoilta munkinpaistorasvana. Ja sitä ei kyllä pidetty minään superfoodina.

Yhtäkkiä kaikki puhuivat joistakin ihmeen goji-marjoista. Niiden hehkutetaan pidentävän ikää, parantavan vastustuskykyä sekä lisäävän seksuaalista halukkuutta ja kyvykkyyttä. No, mikä ettei! Kaikkea tuotahan useimmat meistä haluaisivat. Kyseiset marjat eivät ainakaan minusta ole mitään herkkupaloja, mutta mitäpä sitä ei popsisi, jotta olisi vielä 100-vuotiaana viriili mummeli. Sitten ravitsemusasiantuntijat paljastivat, että samat maagiset supervoimat ovat kotimaisella mustikalla, puolukalla, tyrnillä ja mustaherukalla. Superfoodia kasvaa siis ihan kotihuudeilla! Ja mikä parasta, kotimaiset vaihtoehdot vielä maistuvat ihanilta. Tässä tapauksessa kyllä liputtaisin, että oma maa mustikka, muu maa goji-marja.

Himahellassa vieraillessaan Suomen kokkimaajoukkueen Aki Kinnunen pyöräytti supersmoothien demotakseen minulle Electroluxin uutta Smoothie blenderiä. Se on pieni tehosekoitin, jolla voi näppärästi pyöräytttää voimajuoman ja ottaa sen mukaan samassa astiassa. Mestarin loihtima pirtelö oli todella hyvänmakuinen, ja antoi energiaboostin pitkään kuvauspäivään. Paremmin se taisi toimia kuin edellisenä päivänä kuvauksissa litkimäni Battery. Mutta omassa keittiössäni saatan silti kaivaa pakastimesta viimeiset kotimaiset supermarjat ja pyöräyttää ne sinivalkoiseksi voimajuomaksi. Ainakin violettia siitä tulee, jos käytän mustikoita, mustaherukoita ja luonnonjogurttia.

Suomalaisen supersafkan puolesta
Himahellan Tiina

Katso vielä smoothien resepti!

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Superfood, voimia safkasta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X