Himahella

Sydänmelliset pesto-kaurasämpylät seljankan kaveriksi

Sydämelliset pesto-kaurasämpylät maistuvat teen kanssa tai keiton kaverina. © Tiina Rantanen

Keitin ostamastani lohesta kalaseljankan ja soitin ystävälleni, että tuutko kalasopalle? Onhan kuluneella viikolla vietetty niin kansallista kalakeittopäivää kuin ystävänpäivää.  Ja niin Suomen kuin maailmankin tilanne tuntui tarvitsevan päivittämistä tupaillan muodossa. Niinpä sitten ystävääni odotellessa pyöräytin keiton kaveriksi vielä pestolla täytetyt kaurasämpylät ja taiteilin ne sydämenmuotoisiksi. Ystävyyden herkullisimpia muotoja kun on syödä yhdessä! Jos maailma tuntuu huomenna jotenkin parmmalta paikalta, olemme saaneet käännettyä maailmankirjoja ehkä hieman uuteen uskoon  keittiönpöytäni ääressä!

Sydämelliset pesto-kaurasämpylät

12-16 kpl

kasvis

50  g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

5  dl maitoa

2  tl suolaa

2  rkl hunajaa tai sokeria

2  dl kaurahiutaleita

8 ½  dl vehnäjauhoja

1/2 dl rypsiöljyä

Täyte

3-4 rkl tuorepestoa tai 2  dl hienonnettua lehtipersiljaa

 

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, murskatut valkosipulinkynnet ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja öljy.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  3. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pestokastike taikinalevylle.
  4. Kääri levyt rullalle siten. että rullaat taikinaa molemmista päistä kuten kääretorttua. Rullat kohtaavat keskellä ja muodostavat siten sydämen.
  5. 5 Leikkaa rullat noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Nostele leivinpaperin päälle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Kohota peitettynä.  Halutessasi voit ripsauttaa sydämille hieman vehnäjauhoja.
  6. Paista pestosydämiä 225 asteisessa uunissa 12- 15 minuuttia.
Kolmen desin taikinasta tulee pellinen pesto-kaurassämpylöitä. © Tiina Rantanen

Lämpimiä leivontahetkiä toivottaa

Blonditiina

PS. Tässä myös sen kalaseljankan ohje, josta koko menu lähti!

Seljanka on venäläinen, mutta myös Virossa tunnettu keitto. Soljanka on keiton nimen vanhempi muoto, joka on luultavasti muodostettu suolaa merkitsevästä sanasta sol. 1700-luvulla Pietarin hienosto alkoi kutsua keittoa seljankaksi sanan selski, ’maalainen’ mukaan.

Kalaseljanka on herkullinen, venäjältä kotoisin oleva keitto. © Tiina Rantanen

Kalaseljanka

 2 porkkanaa

150 g selleriä

1 sipuli

1 pieni purjo

1–2 rkl öljyä

1 ½  l vettä

½  dl kalafondia

½  l tomaattimehua

ripaus mustapippuria

ripaus valkopippuria

1 tl suolaa

(1–2 rkl sokeria)

½ kg madetta, kuhaa, ahventa tai siikaa

½  kg kirjolohta

½  dl sitruunamehua

100 g herkkusieniä

1 dl kuutioitua maustekurkkua

1–1 ½ dl oliiveja

1 rkl kapriksia

½ dl hienonnettua tilliä

 Lisäksi

smetanaa

  1. Kuori ja paloittele kasvikset. Fileoi kalat.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, fondi, tomaattimehu ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Lisää paloitellut kalafileet, viipaloidut herkkusienet, suolakurkkukuutiot ja oliiviviipaleet. Kypsennä vielä 10 minuuttia. Tarkista suola.
  4. Ripottele keiton pinnalle runsaasti hienonnettua tilliä. Tarjoa keiton kanssa smetanaa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sydänmelliset pesto-kaurasämpylät seljankan kaveriksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *