
Syksyisiä makuja - omenakyljyksiä ja murupiirakkaa

Syksy on ruoanvalmistajalle satokauden aarreaitta, jolloin nautitaan mahan täydeltä sesonkiherkuista. Omenat, puolukka ja sienet ovat kuuluvat näin alkusyksystä kotikokin ruokalistalle. Moni kotipuutarhuri tai metsässä viihtyvä keräilijä säilöö satoa talvenvaraksi valmistamalla mehuja ja hilloja.
Savustettuja possunkyljyksiä ja karamellisoitua omenaa
neljä annosta
laktoositon, gluteeniton
4 kpl Maatiaispossun parilakyljyksiä tai kasslerkyljyksiä
1 1/2 dl savunmakuista BBQ-kastiketta
Karamellisoidut omenat
2 hapanta omenaa
50 g voita
1 rkl fariinisokeria
suolaa, mustapippuria
- Pane kyljykset maustumaan mielellään yön yli BBQ-kastikkeeseen.
- Pane yhteen kyljyksistä elektroninen lämpömittari ja nosta kyljykset sähkösavustimeen. Savusta kunnes mittari näyttää 60 astetta. Grillaa tai pariloi savustettuihin kyljyksiin kaunis paistopinta.
- Kun kyljykset savustuvat, karamellisoi omenat. Kuori omenat ja leikkaa ne noin 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
- Sulata voi parilapannulla ja paista omenat voissa. Lisää pannulle fariinisokeri ja jatka kypsennystä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tarjoa karamellisoidut omenat possunkyljysten kanssa. Lisäkkeeksi sopii perunasose ja vihreä salaatti.
Syksyinen murupiirakka
10 annosta/ 24 cm irtopohjavuoka
6 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 rkl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita tai margariinia
LISÄKSI
1/2 pohjataikinasta
1 1/2 dl piimää
1 kananmuna
PÄÄLLE
500 g maitorahkaa
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
3-4 kuutioitua omenaa tai 5-7 dl puolukoita
- Nypi keskenään sekaisin vehnäjauhot, sokerit, kohotusaineet ja sulatettu rasva.
- Ota puolet muruseoksesta erilleen ja sekoita siihen piimä ja kananmuna. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
- Sekoita keskenään rahka, sokerit, sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori sekä kananmunat. Kaada täyte pohjan päälle.
- Kuori ja kuutioi omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Levitä omenapalat tai puolukat rahkan päälle. Ripottele päällimmäiseksi muruseos.
- Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.
Syysruokaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Syksyisiä makuja - omenakyljyksiä ja murupiirakkaa