Himahella

Syksyisiä makuja - omenakyljyksiä ja murupiirakkaa

Possunkyljykset ja omenat ovat mainio makupari. © Tiina Rantanen

Syksy on ruoanvalmistajalle satokauden aarreaitta,  jolloin nautitaan mahan täydeltä sesonkiherkuista. Omenat, puolukka ja sienet ovat kuuluvat näin alkusyksystä kotikokin ruokalistalle. Moni kotipuutarhuri tai metsässä viihtyvä keräilijä säilöö satoa talvenvaraksi  valmistamalla mehuja ja hilloja.

Savustettuja possunkyljyksiä ja karamellisoitua omenaa

neljä annosta

laktoositon, gluteeniton

4 kpl Maatiaispossun parilakyljyksiä tai kasslerkyljyksiä

1 1/2 dl savunmakuista BBQ-kastiketta

Karamellisoidut omenat

2 hapanta omenaa

50 g voita

1 rkl fariinisokeria

suolaa, mustapippuria

  1. Pane kyljykset maustumaan mielellään yön yli BBQ-kastikkeeseen.
  2. Pane yhteen kyljyksistä elektroninen lämpömittari ja nosta kyljykset sähkösavustimeen. Savusta kunnes mittari näyttää 60 astetta. Grillaa tai pariloi savustettuihin kyljyksiin kaunis paistopinta.
  3. Kun kyljykset savustuvat, karamellisoi omenat. Kuori omenat ja leikkaa ne noin 1/2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria.
  4. Sulata voi parilapannulla ja paista omenat voissa. Lisää pannulle fariinisokeri ja jatka kypsennystä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Tarjoa karamellisoidut omenat possunkyljysten kanssa. Lisäkkeeksi sopii perunasose ja vihreä salaatti.
Syksyisen murupiirakan sisään voi kätkeä rahkan kaveriksi niin omenaa, puolukkaa kuin karpaloa.

Syksyinen murupiirakka

10 annosta/ 24 cm irtopohjavuoka

6 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 rkl vaniljasokeria

250 g sulatettua voita tai margariinia

LISÄKSI

1/2 pohjataikinasta

1 1/2 dl piimää

1 kananmuna

PÄÄLLE

500 g maitorahkaa

1 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

1 (luomu)sitruunan raastettu kuori

1/2 sitruunan mehu

3-4 kuutioitua omenaa tai 5-7 dl puolukoita

  1. Nypi keskenään sekaisin vehnäjauhot, sokerit, kohotusaineet ja sulatettu rasva.
  2. Ota puolet muruseoksesta erilleen ja sekoita siihen piimä ja kananmuna. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
  3. Sekoita keskenään rahka, sokerit, sitruunamehu ja sitruunan raastettu kuori sekä kananmunat. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Kuori ja kuutioi omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Levitä omenapalat tai puolukat rahkan päälle. Ripottele päällimmäiseksi muruseos.
  5. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.

Syysruokaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syksyisiä makuja - omenakyljyksiä ja murupiirakkaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *