Himahella

Syntiset suklaaherkut x 5

 

Annoskokoinen juustokakku maistuu suklaalle ja appelsiinille. © Tiina Rantanen

Suklaa maistuu sellaisenaan, mutta suklaasta valmistuu myös mitä ihanimmat leivonnaiset, kakut ja jälkiruoat. Nämä suklaiset herkut vievät suuremmankin makeanhimon mennessään! 

Mitä suklaata kannattaa käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa? Periaatteessa mikä tahansa suklaa käy, mutta talous- ja leivontasuklaat on suunniteltu erityisesti niitä varten, jolloin suklaata on helpompi työstää ja käsitellä.

Suklaan pääraaka-aine on paahdetuista kaakaopavuista jauhettu kaakaomassa. Lisäksi suklaa voi sisältää kaakaomassasta puristettua kaakaovoita, sokeria, maitoa ja mausteita.

Tumma suklaa on tehty kaakaomassasta ja -voista sekä sokerista. Tumma suklaa sisältää vähintään 35 prosenttia kaakaota, mutta yleensä tummien suklaiden kaakaopitoisuus on suurempi, jopa 99 prosenttia. Leipojille tuttu taloussuklaa sisältää kaakaota 44 prosenttia.

Maitosuklaa sisältää kaakaomassan, -voin ja sokerin lisäksi maitoa tai maitojauhetta. Maitosuklaa on tummaa suklaata makeampaa ja sopii hyvin jälkiruokiin.

Valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, vaan se tehdään kaakaovoista, maitojauheesta ja sokerista. Suklaa maustetaan tavallisesti vaniljalla.

Suklainen appelsiininijuustokakku

6 annosta

Pohja:

150 g kaurakeksejä

1 rkl sokeria

75 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa

2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

1/2 – 3/4 dl sokeria

100 g sulatettua tummaa tai valkoista suklaata

1 appelsiinin raastettu kuori

5 liivatelehteä

tilkka vettä tai sitruunamehua

Lisäksi

suklaarouhetta

appelsiiniin kuorisuikaleita

  1. Murskaa kaurakeksit monitoimikoneessa tai pussissa kaulimen avulla. Sekoita kauramurun joukkoon sokeri ja sulatettu rasva.
  2. Jaa kauramuruseos neljään matalaan jälkiruokamaljaan, painele muru kevyesti maljan pohjalle ja reunoille. Pane murupohjat viileään täytteen valmistamisen ajaksi.
  3. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  4. Sekoita keskenään notkistettu tuorejuusto, jogurtti, sulatettu suklaa, 1/2 dl sokeria ja mausteet. Tarkista makeus ja lisää sokeria, jos olet makeamman ystävä.
  5. Puserra liivatelehdet kuivaksi ja sulata ne kuumaan vesi- tai mehutilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, juustomassan joukkoon.
  6. Jaa täyte kaurapohjan päälle ja anna hyytyä viileässä vähintään pari tuntia.
  7. Koristele juustokakut suklaarouheella ja appelsiininkuoriraasteella.
Kirsikkainen suklaakakku vain paranee vanhetessaan. © Tiina Rantanen

Romminen kirsikka-suklaakakku

Pohja

5 kananmunaa

2  1/2  dl sokeria

200 g voita tai margariinia

200 g tummaa suklaata

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vuokaan

korppujauhoja

Kostutus

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

1/2 dl tummaa rommia

Väliin

kirsikkahilloa tai -marmeladia

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata

1 rkl voita

1/2 dl kermaa

  1. Sulata suklaa ja rasva kattilassa alhaisella lämmöllä.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon varovasti nostellen jauho-leivinjauheseos ja jäähdytetty voi-suklaasula.
  3. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun 3 l:n tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin ala/keskiosassa ensin 175 asteessa 30 min. Alenna lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40 min.
  4. Kumoa pohja hiukan jäähtyneenä. Leikkaa täysin jäähtyneenä kolmeen osaan. Levitä 2/3 marmeladista kahteen väliin. Sivele kakun pinta ohuesti lopulla marmeladilla.
  5. Sulata kuorrutuksen suklaa ja voi kattilassa alhaisella lämmöllä. Lisää kerma. Sekoita ja jäähdytä hieman. Kaada kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Tee veitsellä aaltokuvioita suklaan pintaan.
  6. Kakun maku vain paranee, jos annat sen maustua viileässä seuraavaan päivään. Tarjoa kermavaahdon kanssa.
Kahden aineksen suklaamousse on helppo jälkiruokaherkku. © Tiina Rantanen

Kahden aineksen suklaamousse

4 annosta

laktoositon, gluteeniton

100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus yli 70 %)

2 dl kuohukermaa

  1. Paloittele suklaa ja sulata se 1/2 dl kuohukermaa kattilassa tai mikrossa. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota loput kermasta ja nostele kermavaahto sulan, jäähtyneen suklaan sekaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.
  3. Jaa suklaavaahto esimerkiksi neljään espressokuppiin ja anna hyytyä viileässä tunnin ajan.
  4. Tarjoa suklaavaahto vahvan espressokahvin kanssa.

 

 

© Tiina Rantanen

Suklaafondant kupissa

4 annosta

laktoositon

85 g laktoositonta voita

100 g tummaa (70%) suklaata

1 dl sokeria

2 kananmunan keltuaista

1 dl vehnäjauhoja

2 kananmunan valkuaista

(1/2 tl piparkakkumaustetta, kanelia tai chilihiutaleita)

  1. Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää paloiteltu suklaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoittele niin, että suklaa sulaa. Jäähdytä hetki.
  2. Lisää seokseen sokeri, keltuaiset ja vehnäjauhot (,joihin mauste on sekoitettu). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan.
  3. Lusikoi taikina neljään pieneen kahvikuppiin ja paista 175 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia
  4. Jäähdytä hetki ja tarjoile vaniljajäätelön tai vadelmasorbetin kanssa.

 

Suklaatorttu on rakenteeltaan pumpulinpehmeää. © Tiina Rantanen

Pehmeä suklaakääretorttu

FODMAP, gluteeniton, laktoositon

Pohja

5 munaa (jos munat ovat isoja, käytä vain 4)

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä

3/4 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Banaanitäyte

3-4 banaania

(2 dl pensasmustikoita)

1 tlk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen) tai 3,3 dl kuohukermaa (laktoositon)

(1/2 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria)

2 liivatelehteä

1/2 sitruunan mehu

TAI

Appelsiinitäyte

2-3 dl appelsiinimarmeladia

1 tlk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen) tai 3,3 dl kuohukermaa (laktoositon)

(1/2 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria+ 2 tl raastettua appelsiininkuorta)

2 liivatelehteä

Koristeeksi haluttaessa

tuoreita marjoja: pensasmustikkaa/vadelmaa/mansikoita

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Tee kääretorttupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä perunajauhot tai maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti nostellen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä uunin keskitasolla 7–9 minuuttia.
  5. Laita pöytätasollle toinen leivinpaperi ja sirottele sille sokeria. Kumoa uunista tullut torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle.
  6. Revi paistopaperi varovasti irti kuumasta torttulevystä. Laita paperi takaisin torttulevyn pinnalle ja peitä se puhtaalla, kostutetulla leivinliinalla. Anna torttulevyn jäähtyä liinan alla huoneenlämpöiseksi. (Näin torttulevy ei murene käärittäessä.)
  7. Valmista täyte. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike tai laktoositon kuohukerma vaahdoksi. Mausta kermavaahto sokerilla ja vaniljalla.
  8. Kuori ja viipaloi banaanit. Asettele viipaleet jäähtyneelle torttupohjalle. Voit halutessasi puristaa vähän sitruunamehua banaaneille, jotta ne eivät tummu. (Voi käyttää täytteeseen myös pensasmustikoita. Ne ovat mainio yhdistelmä banaanin kaverina.) Levitä vaniljavaahto banaaniviipaleiden päälle. Voit myös käyttää suklaakääretorttuun banaanin asemasta appelsiinimarmeladia.
  9. Kääräise torttu aluspaperin avulla rullaksi. Jos haluat muhkean kääretortun, kääri torttulevy lyhyeltä sivulta alkaen.
  10. Kääräise torttu leivinpaperiin niin, että tortun saumapuoli jää alle. Siirrä torttu esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna vetäytyä pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
  11. Leikkaa tortusta viipaleita ja koristele ne halutessasi pensasmustikoilla ja mintun oksalla.

Mikä viini suklaaherkulle?

Näin neuvoo Alko: Tummassa suklaassa ja kaakaossa on karvautta. Väkevöidyn viinin alkoholi tasapainottaa tätä karvautta, joten hyviä makuyhdistelmiä suklaajälkiruoasta saa esimerkiksi portviininmarsalanmakean madeiran tai banyulsin kanssa. Myös italialaista Valpolicellan alueen reciotoa voi kokeilla.

Suklaisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syntiset suklaaherkut x 5

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *