Himahella

#syökääperunaa  -  15 ohjetta perunasta

Tillipesto maustaa varhaisperunat. © Tiina Rantanen

Elokuun 30. päivänä Ylen aamu-uutiset kertoivat, että suomalaiset syövät yhä vähemmän perunaa. Melkein itku pääsi!

Vielä muutama vuosikymmen sitten peruna oli perusaines lähes jokaisella aterialla. Perunan suosio on laskenut hiljakseen vuosi vuodelta. Syy ei ole varsinaisesti itse perunassa, vaan siinä, että lautaselle pyrkii paljon muutakin. Moni kiireinen kotikokki väittää, että pastasta ja riisistä saa valmista paljon nopeammin kuin perunasta. Se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Perunakattila ei kiehuessaan vaadi kokilta mitään toimenpiteitä ja sen 20-30 minuuttia voi tehdä muita ruoanvalmistustöitä.

Mikään perunan kilpailijoista kun ei ole yhtä monikäyttöinen ruoanlaitossa. Siksi keräsinkin tähän postaukseen 15 ohjetta muistuttamaan asiasta. Moni perunaherkku jäi vielä reseptiikan ulkopuolelle: silakkalaatikko, perunasoselaatikko, täytetyt uuniperunat, fish & chips jne.

Peruna on sitä paitsi terveellinen syötävä, jos sitä vertaa valkoiseen riisiin, pastaan tai noodeleihin. Peruna on edelleen suomalaisten miesten tärkein C-vitamiinin lähde ja tämän lisäksi se sisältää joukon muita ravintoaineita ekologisessa pakkauksessa.

Perunan puolesta puhuu terveellisyyden lisäksi sen pieni hiilijalanjälki. Ekologista, halpaa ja monikäyttöistä lähiruokaa on tarjolla joka ruokakaupassa. Peruna on siis back to basics– eli perusjuttu. Tässä tilanteessa jossa maailma nyt makaa, perunastahan pitäisi tehdä oikea megatrendi. Ja pottu, jos mikä, ansaitsi sen!

Syödään siis perunaa!

© Tiina Rantanen

1. Potage Parmentier eli purjo-perunasosekeitto

600 g purjosipulia

1 sipuli

1 kg jauhoisia perunoita

1 rkl voita tai öljyä

1 l kasvislientä

(suolaa)

valkopippuria

pari oksaa tuoretta timjamia

1–2 dl kuohukermaa

  1. Halkaise ja suikaloi huuhdellut purjot. Kuori ja lohko sekäsipulit että perunat. Kypsennä kasviksia öljyssä kattilassa parin minuutin ajan. Lisää kiehuva kasvisliemi ja anna kasvisten kypsyä liemessä. Soseuta hieman jäähtynyt keitto sauvasekoittimella tai sosemyllyllä.
  2. Kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi. Mausta keitto ja lisää kevyesti vaahdotettu kerma. Anna keiton kiehua muutama minuutti kerman lisäämisen jälkeen.
  3. Tiputtele pinnalle yrttiöljyä ja paahdettuja leipäkuutioita.

Yrttiöljy

 1 dl oliiviöljyä

yhteensä 2 dl basilikanlehtiä, rucolaa, timjamia ja persiljaa

pieni ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

 Kaada revittyjen yrttien päälle öljy, lisää ripaus suolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimella tasaiseksi öljyksi.

 

Italialainen sienifritatta
© Tiina Rantanen

2. Himahellan fritatta eli italialainen uunimunakas

8 annosta

1 pkt (170 g) pekonia

200 g käsiteltyjä sieniä (viljeltyjä tai metsäsieniä)

3 dl silputtua kevätsipulia

2-3 valkosipulinkynttä

2 rkl voita tai öljyä

400 g keitettyjä (uusia) perunoita

6 kananmunaa

1 ½ dl maitoa

2-3 rkl tuoretta timjamia

½ tl suolaa

150 g juustoraastetta

  1. Suikaloi pekoni, silppua kevätsipulit, hienonna valkosipulinkynnet ja kuutioi perunat.
  2. Ruskista pekoni pannulla omassa rasvassaan rapeaksi. Lisää pannulle sipulit ja kypsennä muutama minuutti. Lisää sienet ja perunat, jatka paistamista parin minuutin ajan.
  3. Riko munien rakenne ja lisää munien joukkoon maito ja mausteet. Kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä hetki sekoitellen.
  4. Ripottele juustoraaste munakkaalle ja pane munakas 225 asteiseen uuniin paistumaan noin 25 minuutiksi tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
  5. Leikkaa fritatta pizzan tapaan lohkoiksi ja tarjoa huoneenlämpöisenä vihersalaatin kanssa.

 

© Tiina Rantanen

 

3. Veneperunasalaatti

6-8 annosta

1,5 kg jauhoisia perunoita

0,75 dl oliiviöljyä

2 tl sormisuolaa

mustapippuria

1 oksa rosmariinia

Lisäksi:

1 punasipuli hienonnettuna

2 dl mustia oliiveja

6¬7 pilkottua aurinkokuivattua tomaattia

2 rkl kapriksia

1 dl hakattua lehtipersiljaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

sormisuolaa

mustapippuria

1.Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.

2.Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset. Kääntele kuumat perunalohkot kastikkeeseen.

Maalaissalaatti syntyy olemassa olevista aineksista. © Tiina Rantanen

4. Blondin maalaissalaatti

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon

1 pussi salaattisekoitusta

100 g rucolaa tai pinaattia

400 g keitettyjä (uusia)  perunoita

1-2 rkl tillipestoa

200 g savukalaa  (tai paistettua pekonia/makkaraa)

2 keitettyä kananmunaa

mustapippuria myllystä

250 g kirsikkatomaatteja

1- 2 varhaispunasipulia varsineen

15 sentin pala kurkkua

100 g juustolastuja ( Le Gruyére, Appenzeller tai parmesaani)

1 dl varrellisia kapriksia

Kastike

2 rkl neitsytoliiviöljyä

2 tl basamiviinietikkaa

½ tl suolaa

½ tl sokeria

1 valkosipulin kynsi

1-2 tl tillipestoa

  1. Tee ensin salaattikastike. Hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Jätä maustumaan.
  2. Salaattisekoitus on käyttövalmista, mutta jos käytät muita salaatteja, huuhtele ja kuivaa salaatti sekä rucola. Asettele salaatti laakealle tarjoiluvadille.
  3. Mausta keitetyt varhaisperunat tillipestolla. Viipaloi punasipulit ja kurkku, puolita tomaatit. Kuori ja lohko kananmunat. Asettele ainekset kauniisti vadille ja pane päällimmäiseksi savulohi tai pekonisuikaleet. 4. Valuta päälle salaattikastike.  Viimeistele salaatti kapriksilla ja juustolastuilla.
  4. Tarjoile rapeakuorisen maalaispatongin kanssa.

5. Papu-perunasalaatti

Tuoreet pavut tulee aina keittää ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia glykosideja. Glykosidit kuitenkin hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Pavut voi keittää kokonaisina tai paloiteltuina.

6-8annosta

400 g tuoreita taitepapuja tai pakastettuja papuja

1 punasipuli

2-3 valkosipulinkynttä

Kastike

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl vaalea balsami- tai omenaviinietikkaa

1/2 dl vettä

2 rkl hunajaa

2-3 rkl tuoretta timjamia silputtuna

2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

1 rkl karkeaa dijoninsinappia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

700 g pieniä perunoita (Siikli)

  1. Marinoi pavut vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua tai jo edellisenä päivänä.
  2. Jos käytät tuoreita papuja, keitä niitä 10 minuuttia kiehuvassa vedessä.
  3. Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa puolikuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen astiaan, jonne myös pavut mahtuvat. Ravista kastikeainekset sekaisin. Lisää mukaan pavut ja kääntele purkkia, jotta kastike leviää tasaisesti papujen ympärille.
  4. Keitä pestut, puhtaaksi raaputetut perunat suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä haaleiksi. Halkaise perunat ja sekoita papujen joukkoon. 5. Anna maustua jääkaapissa nelisen tuntia.
  5. Salaatti säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa.
© Tiina Rantanen

6. Hasselbackan perunat

4 annosta

6-8 soikeaa syysperunaa

voinokareita

1 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 rkl korppujauhoja

  1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Pese kuori ja huuhtele perunat.
  3. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm päähän toisistaan. Älä tee viiltoja pohjaan asti, vaan jätä viiltoja noin sentin päähän pohjasta, jotta perunat pysyisivät koossa.
  4. Voitele iso paistinpannu tai uunivuoka ja pane perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
  5. Pane perunoille voinokareita ja ripottele niille suolaa, valkopippuria ja korppujauhoja.
  6. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jos perunat alkavat kuivua, peitä ne alumiinifoliolla.

7. Pähkinämäen perunat

4-6 annosta

8-10 perunaa

4-6 valkosipulinkynttä

1 t1/2 tl sormisuolaa

2-3 rkl hasselpähkinäöljyä

Lisäksi:

1 dl mantelirouhetta tai seesaminsiemeniä

2 dl juustoraastetta  (esim. parmesaani)

1/4 tl mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia

  1. Pese perunat hyvin . Halutessasi voit myös kuoria perunat. Hienoona valkosipulinkynnet.
  2. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm päähän toisistaan. Älä tee viiltoja pohjaan asti, vaan jätä viiltoja noin sentin päähän pohjasta, jotta perunat pysyisivät koossa.
  3. Voitele iso paistinpannu tai uunivuoka ja pane perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
  4. Voitele perunat pähkinäöljyllä tai pane niiden pinnalle pieniä voinokareita. Ripottele mausteeksi suolaa ja hienonnettua valkosipulia.
  5. Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
  6. Sekoita keskenään mantelirouhe, juustoraaste ja mausteet. Ripottele seos perunoille ja jatka kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia.

 

© Tiina Rantanen

8. Juustoinen perunaterriini

10 annosta

1 1/2 kg  kiinteitä- tai yleisperunoita

1 pala (200 g)  Appenzeller Classic -juustoa

1 (luomu) sitruunan raastettu kuori

2 oksaa rosmariinia

3-5 valkosipulinkynttä

2-3 tl sormisuolaa

1/4 tl mustapippuria

2 dl kuohukermaa

2-3 rkl voita

  1. Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaloiksi. Käytä monitoimikoneen ohutta viipalointiterää tai mandoliiniä. Pidä viipaleita kylmässä vedessä muiden valmistelujen ajan, jotta peruna ei tummu.
  2. Raasta juusto.
  3. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori, hienonna kuoritut valkosipulinkynnet jaa riivi rosmariini. Pane ainekset suolan ja pippurirouheen kanssa kulhoon ja sekoita ne keskenään.
  4. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Voitele auttaa leivinpaperia pysymään paikallaan.
  5. Asettele vuokaan kerroksittain perunaviipaleita,mausteseosta ja juustoraastetta.Tee näin noin 3-4 kerrosta.  Kaada vuokaan kerma ja nostele perunoita hiukan, jotta kerma valuu perunakerrosten väliin. Pane vuoan päälle muutama voinokare.
  6. Paista terriiniä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ota vuoka uunista ja anna sen vetäytyä puolisen tuntia ja kumoa tarjolle.

Vinkki! Jos haluat tarjota terriinin viipaleina, anna sen jäähtyä seuraavaan päivään. Leikkaa terriinistä viipaleita ja kuumenna paistinpannulla voissa.

  1. Tarjoa juustoista perunaterriiniä liha- tai broileriruoan kaverina.
Uudet perunat
© Tiina Rantanen

 

9. Portugalilainen kalapata

Kokonainen maukas kala-ateria syntyy yhdessä padassa. Portugalilaiseen tapaan siihen käytetään valkoista kalaa, esim. turskaa.

6 annosta

600 g siika ja/tai kuhafileitä

4-5 perunaa

2 sipulia

1 punainen paprika

1 solo- valkosipulinkynsi

½ chili

3/4 dl oliiviöljyä

2 laakerinlehteä

250 g pakastettuja sinisimpukoita

200 g pakastettua mustekalaa tai mustekalarenkaita

Lisäksi

1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja

2 tl suolaa

1 tl (savustettua) paprikajauhetta

2 dl kuivaa valkoviiniä

½ dl silputtua persiljaa

  1. Leikkaa kalafileet parin, kolmen sentin paksuisiksi paloiksi. Ripottele kaloille vähän suolaa ja jätä maustumaan.
  2. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi paprika ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna chili, josta on poistettu siemenet.
  3. Kaada kattilaan öljy ja kuullota kasvikset. Aloita paistamalla perunoita, sipulia ja valkosipulia noin viisi minuuttia, lisää paprika ja jatka muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan laakerinlehti.
  4. Nostele kalapadan ainekset uunivuokaan tai –pataan kerroksittain: ensin sinisimpukat, mustekalat, kuullotetut kasvikset, perunat ja kalapalat. 4.Sekoita keskenään tomaattimurska, suola, paprikajauhe, chili ja valkoviini, kaada kalapadan päälle. Lisää kalapataan lopuksi persilja.
  5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa kannen tai alumiinifolion alla noin 40 minuuttia tai hauduta liedellä noin 25 minuuttia. Älä avaa kantta kypsennyksen aikana.
© Tiina Rantanen

10. Janssoninkiusaus

neljä annosta

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Velox)

ripaus suolaa, hyvää mustapippuria

1 tölkki janssonin- tai anjovisfileitä liemineen

1 iso sipuli

voita

4 dl kuohukermaa

 

  1. Kuori perunat ja leikkaa ne ensin pitkittäin viipaleiksi ja sitten edelleen ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele suikaleet hyvin, valuta siivilässä ja kääri vielä keittiöpyyhkeen sisään kuivateltaviksi.
  2. Silppua sipuli ja kuullota se voissa.
  3. Lado uunivuoan pohjalle ensin perunasuikaleita, ripauta pinnalle kevyesti suolaa ja kierrä myllystä melko reilusti mustapippuria. Levitä päälle kuullotettu sipuli ja anjovisviipaleet. Levitä loput perunoista pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Sekoita anjovisliemi kerman joukkoon ja kaada seos perunoiden päälle. Vuole pinnalle muutamia voilastuja ja paista 225 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia.
  5. Tarjoa lisäkkeenä suolakurkkua ja etikkapunajuuria.
© Tiina Rantanen

11. Merimiespihvi

600 g luutonta naudan sisä- , ulko- tai kulmapaistia

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

10 perunaa

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl rosmariinia

kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä

3–4 valkosipulinkynttä

suolaa

2 dl vahvaa lihalientä

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

  1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä, mausta suolalla ja maustepippurilla.
  2. Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.
  3. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 175-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä ,säätimen asento kaksi tai kolme.
  4. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.
© Tiina Rantanen

12. Röstiä, juustoa ja ilmakuivattua kinkkua

neljälle

Röstiperunat

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Nicola)

1–2 sipulia

2 tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

1 tl mustapippuria

voita tai öljyä paistamiseen

Pinnalle

persiljasilppua tai auringonkukan versoja

Lisäksi

200 g  voimakkaanmakuista juustoa

100 g ilmakuivattua s kinkkua

  1. Kuori ja raasta peruna ja sipulit raastimen karkealla terällä.
  2. Sekoita raasteet yhteen ja valuta ylimääräinen neste pois siivilässä. Mausta peruna-sipuliseos suolalla ja pippureilla. Voit säilyttää raasteita kulhossa kylmässä vedessä yön yli jääkaapissa. 2. 2. Valuta ne hyvin siivilässä ennen käyttöä ja mausta vasta valuttamisen jälkeen.
  3. Kuumenna rasvaa pannulla, muotoile raastemassasta ohuita pihvejä ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes perunasipuliraaste on kypsää. Käännä rösti käyttämällä lautasta apuna.
  4. Sulata juusto mikrossa tai grillissä. Kaada sula, kuuma juusto röstiperunoiden päälle. Lisää annoksen päälle pari siivua ilmakuivattua kinkkua ja koristele silputulla persiljalla tai versoilla.
  5. Voit myös valmistaa röstin etukäteen ja kuumentaa sen tarjolle. Laita silloin juustoviipale perunapaistoksen päälle ja kuorruta perunakakku 225 asteisessa uunissa ennen tarjoilua.
Uudet perunat
© Tiina Rantanen

13. Nappaperunat 70-luvulta

1 l uusia perunoita

vettä

suolaa

2 keskikokoista sipulia

50-100 g voita

timjamia

ruohosipulia

runsaasti tilliä

  1. Keitä perunat kypsiksi mahdollisimman vähässä, suolalla ja tillinoksilla maustetussa vedessä.
  2. Kuori sipulit ja silppua ne. Sulata voi toisessa kattilassa ja keitä sipulisilppu siinä hiljalleen läpikuultavaksi.
  3. Kun perunat ovat kypsät, poista kansi. Keitä perunoita vielä ilman kantta, jotta liika neste haihtuu. Keitinvettä saa kuitenkin jäädä jonkin verran.
  4. Poista kattilasta tillinoksat ja lisää sipuliseos perunoiden joukkoon. Sekoita varovasti ja tarkista maku. Käytä maun mukaan myös hitunen timjamia.

Silppua perunoiden päälle runsaasti ruohosipulia.

Joululaatikkorieskat
© Tiina Rantanen

14. Perunarieskat

4 dl perunasosetta

1/2 dl öljyä

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita perunasoseeseen öljy, kananmunat ja jauhot. Rieskat voi maustaa murskatullavalkosipulilla tai valkosipulijauheella.
  2. Taputtele taikinasta kuudesta kahdeksaan rieskaa uunipellille, pistele ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
© Tiina Rantanen

15. Perunakellarin kakku

8-10 annosta

4 kananmunaa

3 dl sokeria

60 g hasselpähkinärouhetta

150 g voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

2 dl suolatonta perunasosetta

Kuorrutus

150 g tummaa suklaata

2 rkl voita

Koristeluun

20 g suklaa- tai hasselpähkinärouhetta

 

  1. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon vuorotellen jauhot ja sula rasva. Lisää viimeiseksi perunasose ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kaada taikina voideltuun, 20 senttiä halkaisijaltaan olevaan, korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
  4. Paista perunakakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.
  5. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Lisää voi sulan suklaan joukkoon ja sekoita tasaiseki. Levitä kuorrutus jäähtyneelle kakulle. Koristele kakku suklaa- tai hasselpähkinärouheella.

Vinkki! Kakun maku vain paranee säilytettäessä!

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: #syökääperunaa  -  15 ohjetta perunasta

Perinteinen Kesätuuvinki

Perunatuuvinki on ollut massiivisten leivinuunien aikaan ympärivuotinen jokapäiväinen arkiruoka. tuuvinkia valmistettiin leipomispäivinä – monissa paikoissa jopa kerran viikossa – se oli siis varsin arkinen ruoka, mutta antoi viikonlopun ruokaan tiettyä arvokkuutta.
Kun isot leivinuunit korvattiin kevyemmillä sähköliesien uuneilla, niin samalla hiipui tuuvingin valmistustaito. Jostain syystä näin kävi, vaikka sähkölieden uuni on erittäin varma tuuvingin imeltämiseen.
.
.
Tuuvinkia ympäri vuoden
Hämeen tuuvinki – hiukan selitellen!
.
Kesäinen tuuvinki (Imelletty perunatuuvinki).
Grilliherkut ovat hyviä tuuvingin lisäkkeitä .
.
Tuuvingin imeltäminen ja paistaminen sähkölieden uunissa on todella helppoa. Jostain syystä tuuvingin valmistamista sähkölieden uunissa vierastetaan. Sähkölieden uunissa tuuvingin valmistusolosuhteet on äärettömän helppo optimoida. Rohkeasti tuuvinkia valmistamaan vanhaan perinteiseen tapaan ympäri vuoden.
.
Perinteiseen vanhanajan tuuvinkiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan imeltämällä.
Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäiseen tuuvinkiin. Grilliaterian täydennykseksi valmistettu tuuvinki kannattaakin valmistaa edellisen vuoden sadosta.
.
Yksinkertaiset tuuvingin raaka-aineet:
.
3 kg jauhoisia tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita.
3 kukkupää ruokalusikallista vehnäjauhoja, tai jotain vastaavaa
niukasti keittovettä, veden määrä tulee arvioida niin että perunat voi soseuttaa koko vesimäärään, tarvittaessa kuumaa vettä voi lisätä
noin 150 g voita
1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
2-3 tl suolaa
Voi maustaa maun mukaan, monien mielestä maustamatta paras.
.
Näin onnistuu kesäinen tuuvinki:
.
1. Kuorinta- ja keittotppioden välttämiseksi jauhoiset hyvin pestyt perunat kuoritaan raakoina kattilaan. Arvioidaan keittoveden määrä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Keitetään kuoritut perunat kattilassa niukassa ja suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Survotaan perunat kattilassa suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Näin keittoveteen liuenneet tärkeät aineet tulee keittoveden mukana soseeseen ja näin vältetään suurin osa kuorinta ja keittotappioista. Tarvittaessa lisätään hiukan kuumaa vettä, mutta yleensä keittovesi riittää. Kun soseuttaminen tapahtuu mahdollisimman kuumana – lähes 100 asteisena perunan liisteröitymisriski on pienimmillään.
.
2. Tämä on tärkeää vaikka tätä ei edes yleensä mainita resepteissä ja ohjeissa:
Jäähdytetään sose huolellisesti 72-76 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Kylmemmässä lisääntyy liisteröitymishekkyys ja klimppiytymisherkkyys. Jauhot sekoittuu parhaiten 72-76 asteiseen soseeseen. Jauhot voi lisätä alemmassakin lämpötilassa, mutta silloin jauhon sekoittuminen soseeseen heikkenee huomattavasti. Useiden ohjeiden mukaan sose tulee jäähdyttää käden lämpöiseksi tai vähän kädenlämpöä lämpöisemmäksi, mikä johtaa siihen että myös jauhoiset lajikkeet liisteröityy.
.
3. Lisätään jauhot ja survotaan 72-76 asteiseksi jäähdytetyn perunasoseen joukkoon. Laitetaan kansi kattilaan ja laitetaan kattila 65-70 asteiseen uuniin. Imelletään perunasosetta noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutaman kerran imeltämisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Tässä lämpötilassa imeltymisreaktiot ovat niin tehokkaita, että ylipitkä imeltymisaika saattaa heikentää oleellisesti imeltymistulosta.
.
4. Lisätään voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisätään maitoa soseeseen niin että saadaan notkea sose. Lisätään suola. Sekoitetaan sose tasaiseksi.
Jos maustetaan, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa.
Monien mielestä maustamatta paras.
.
5. Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle muutamia voinokareita.
.
6. Aloitetaan paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun tuuvingin pinta saa väriä ja tuuvinki alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Paistetaan vielä noin 2½-3 tuntia.
.
.
Tuuvinki sopii tarjoiltavaksi myös kesäisellä grilliaterialla. Grilliherkut sopii erinomaisesti tuuvingin lisäkkeiksi.
.
Paras kesäinen tuuvinki valmistetaan yli talven varastoiduista perunoista. Perinteisesti perunakellarin kevätsiivouksen yhteydessä valittiin edellisen vuoden sadosta perhaat perunat kesäaikana valmistettavaa tuuvinkia varten.
.
Rohkeat kokeilee uusistakin perunoista.

Tummalla siirapilla makeutettu perunamuusivuoka.

Teen nykyisin juhlaruokaa tähteeksi jääneestä perunamuusista.
Näin se käy varsin näppärästi. Valmistan perunamuusia niin runsaasti että valmistan yli jääneestä perunamuusista siirapilla makeutetun perunasosevuoan.
Siirapilla makeutetun perunasosevuoan valmistaminen on helppoa ja yksinkertaista.

Yli jääneestä perunamuusista valmistettu ja siirapilla makeutettu perunasosevuoka:

Perunamuusi ohennetaan maidolla sakeahkoksi vellimäiseksi soseeksi. Soseeseen lisätään tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan sosetta. Tumma siirappi antaa soseeseen väriä ja makua.
Tarkistetaan suola ja vain tarvittaessa lisätään suolaa erittäin hillitysti. Usein perunamuusin suola riittää. Vain tarvittaessa lisätään voita. Sekoitetaan tasaiseksi.

Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan ja pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Jos halutaan, niin pinnalle voidaan sirotella kevyesti korppujauhoa.

Kypsentäminen aloitetaan noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Paistetaan perunamuusista valmistettua ja tummalla siirapilla makeutettua perunasosevuokaa noin 1-3 tuntia.

Vastaa käyttäjälle Perinteinen KesätuuvinkiPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *