Himahella

#syönleipää  - 5 helppoa leipäohjetta

Pataleipää voi tuunata makunsa mukaan
© Tiina Rantanen

Leipäviikkoa vietetään 10.-16. syyskuuta teemalla #syönleipää. Leipätiedotuksen teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 98% suomalaisista syö leipää. Kansallisruokamme ruisleipä maistuu meille yhä parhaiten, mutta erityisesti naiset ovat alkaneet syödä myös kauraleipää. Nuorille sen sijaan maistuvat sämpylät.

Suomessa arvostetaan täysjyväleipää muita Pohjoismaita enemmän. Vain 42% ruotsalaisista pyrkii valitsemaan täysjyvää, kun suomalaisista lähes 80% tekee näin. Suomalaiset myös ymmärtävät täysjyväviljan terveysvaikutukset muita pohjoismaalaisia selkeästi paremmin. Tutkimusten mukaan täysjyväviljavalmisteiden suosimisella on suuri merkitys hyvinvointia edistävän ruokavalion koostamisessa. Runsaskuituinen leipä auttaa jaksamaan. ”Mahtavaa, että me suomalaiset ymmärrämme hyvän päälle”, hehkuttaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mesonen.

 

Yrttinen pataleipä
© Tiina Rantanen

Pataleipä

1 leipä

4 dl vehnäjauhoja

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

1.Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

2.Kumoataikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.

3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.

4. Otapata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki: Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi.  Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

 

Ruisleipä onnistuu myös pataleipänä. © Tiina Rantanen

Hapan ruispataleipä

1 leipä

7 dl ruisleipäaineksia (Myllärin Kotileivonta-ainekset)

1/2 tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa! Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön kuplimaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy happoa ja makua.
  2. Kumoa taikina ruisjauhoilla jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja kohota puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun leipä on kohonnut, ota kuuma pata uunista  ja nosta leipä tulikuumaan pataan. Ripausta päälle hivenen ruisjauhoja.  Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40-50 minuuttia.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä.  Se irtoaa padasta helposti. Kypsä leipä kumisee kun sitä napauttaa pohjaan.
  5. Peitä leipä leivinliinalla, jotta kuori pehmenee.

 

© Tiina Rantanen

Lakuleipä

10 annosta 

yli 60 min  

1 pakkaus Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä -aineksia

2 1/2 dl vettä, appelsiinimehua tai piimää

80 g auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta

100 g lakuja

 

  1. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivahiiva jauhosekokseen. Lisää joukkoon myös paloiteltu laku ja siemenet.
  2. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
  3. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna sen kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  4. Paista leipää 175-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia.
  5. Kumoa hieman jäähtynyt limppu vuoasta ja anna sen jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Leipä säilyy hyvin ja sen voi pakastaa. Tarjoa lakuleipää sellaisenaan, graavilohen tai juustojen kanssa.

 

© Tiina Rantanen

Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

2 pellillistä

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl ruisjauhoja

2 dl kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia…

8-10 dl vehnäjauhoja

kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Taikina säilyy jääkaapissa monta päivää, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.

 

Joululaatikkorieskat
© Tiina Rantanen

Perunarieskat

6-8 kappaletta

4 dl perunasosetta

1/2 dl öljyä

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita perunasoseeseen öljy, kananmunat ja jauhot. Rieskat voi maustaa murskatulla valkosipulilla tai valkosipulijauheella. Myös rosmariini käy perunarieskojen mausteeksi.
  2. Taputtele taikinasta kuudesta kahdeksaan rieskaa uunipellille, pistele ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Leipäterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: #syönleipää  - 5 helppoa leipäohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *