Himahella

Nyt on aika nauttia teetä ja sympatiaa

teetäjasympatiaa
© Tiina Rantanen

 

Kun pakkanen paukkuu nurkissa, mieli tekee jotain lämmittävää. Lisäksi teen nauttimisesta voi tehdä seremonian, joka hivelee kaikkia aisteja. Teen valmistaminen on helppoa, mutta muutama niksi kannattaa hallita.

Kaiken kaikkiaan teen valmistaminen on hyvin yksinkertaista, mutta muutamia perusasioita on hyvä tietää, jotta teehetki olisi mahdollisimman nautinnollinen.

* Puhdas vesi on hyvän teen perusta.

* Teen hauduttamiseen sopivat parhaiten posliiniset, keraamiset tai lasipintaiset astiat sekä riittävän väljä suodin.

* Oikea hauduttaminen.

Helppoa kuin teenkeitto

1. Annostele tee suodattimeen.

Käytä yksi teelusikallinen kuppia kohden ja yksi tai kaksi ruokalusikallista teekannulle.

2.  Kiehauta vesi niin, että se kuplii.

Teeveden haudutuslämpötila riippuu valitsemastasi teelaadusta. Vihreä ja valkoinen tee sekä oolong-tee ovat vähiten käsiteltyjä teelaatuja ja niiden haudutuksessa käytettävän veden lämpötila tulisi olla matalampi kuin mustan teen, rooiboksen tai hedelmähaudukkeiden kohdalla. Anna kiehautetun veden jäähtyä ennen hauduttamista.

3. Kaada vesi teelehdille.

Musta tee noin 90-100 °C

Vihreä tee noin 75-85 °C

Valkoinen tee noin 75-85 °C

Oolong tee noin 85 °C

Rooibos ja yrttiteet 85 °C

Hedelmähaudukkeet noin 90-100 ° C

teetä-ja-sympatiaa-kannu
© Tiina Rantanen

4, Hauduta tee

Haudutusaika on makuasia, mutta seuraava taulukko antaa suuntaa:

 

* Isolehtiset laadut (leaf tea) – 3 minuuttia.

* Darjeeling, Nepal ja rikottulehtiset (broken) laadut – 3 minuuttia.

* Pussiteet – 1-2 minuuttia.

* Vihrät ja valkoiset teet – 1-2 minuuttia

5. Poista suodin tai teelehdet astiasta ja nauti.

 

teetäjasympatiaa-kaksi-kuppia
© Tiina Rantanen

Lähde: Teetalo Nordqvist.

Lue myös: Afternoon Tea – teehetki englantilaiseen tapaan

Yhdistä tee ja ruoka

Kaikkia teelaatuja sekä yrtti- ja hedelmähaudukkeita voi myös kayttää ruoanlaitossa ja leivonnassa. Tutustu ensin eri teelajien makuihin  ja anna palaa!

Muutamia Demmers TeeHausin antamia vinkkejä teen käytössä ruoanvalmistuksessa:

1.Kiinalaiset vihreät teet kuten Lung Ching tai Gunpowder antavat ruokkaa raikkautta ja kirpettä. Ne sopivat hyvin broilerin, kalan ja salaatin kaveriksi.

2. Savuiset, aromikkaat mustat teet kunten China Keemun ja Lapsang Souchong antavat mielenkiintoisen twistin kalan tai lihan marinadiin.

3. Mausteiset Chai-teet, joissa on kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja anista sopivat aasialaisen ruokien maustamiseen.

4. Miedon valkoisen teen kukkaisuus harmonisoi vihanneksia, sineiä sekä vahvan makuisia salaatteja, kuten rucolaa.

5. Yrttihaudukkeita voi käyttää ruoan maustamiseen. Kokeile minttua, salviaa ja sitruunamelissaa.

6. Rooibos antaa makeahkon, täyteläisen maun curry-kanaan, kurpitsakeittoon tai vaikkapa makeaan suklaamousseen.

7. Match, vihreän teejauheen hieman makeahko ja intensiivinen maju käy mainiosti leivontaan, smoothieihin ja pirtelöihin. Kaunis jadenvihreä väri antaa ruokiin oman, eksoottisen lisänsä.

tee-hyytelo
© Tiina Rantanen

Earl Grey -hyytelö

(Ohje :Demmers Tea House)

3 rkl Earl Grey -teetä

1 rkl kardemumman siemeniä

1 tl aniksen siemeniä

9 dl kiehuvaa vettä

1 sitruunan raastettu kuori

500 g hillosokeria

  1. Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle ja hauduta 10 minuuttia.
  2. Siivilöi tee ja lisää joukkoon yhden sitruunan raastettu kuori.
  3. Kiehauta seos ja lisää joukkoon hillosokeri. Keitä minuutti ja purkita seos. Anna hyytyä viileässä.
  4. Tarjoa paahtoleivän tai  keksien kanssa.
Buttermilk Buiscuits eli piimaskonssit
© Tiina Rantanen

Kokeile teen kanssa Buttermilk Biscuits eli piimäskonsseja

Lämpimiä teehetkiä toivottaa

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt on aika nauttia teetä ja sympatiaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *