Himahella

Tagine villitsee niin ruokalajina kuin patana. Blonditiina kokeili taginepataa kokkisota-tyylillä.

 

tagine_kansi
© Tiina Rantanen

Tagine (eli tajine) on kaksimielinen sana, tosin ihan siisti sellainen. Se kun tarkoittaa niin pohjoisafrikkalaista savista, kartionmuotoista ruoanvalmistusastiaa kuin siinä haudutettua ruokaa. Näillä sanoilla aloittelin ensimmäisiä blogipostauksiani Himahellassa syksyllä 2013.

Tagine-pata on saanut monet kokkaamista karttaneet villiintymään keittiössä. Perinteisellä marokkolaisella kypsennysastialla kokkaaminen on helppoa kuin heinänteko. Padan salaisuus on sen kartiomainen kansi: muodon ansiosta ruoka-aineksista irtoava kosteus palautuu takaisin pataan ja ruokaan, mikä takaa mehevän lopputuloksen. Näin siitä huolimatta, että vettä pannaan pataan vain hiukkasen.

Ainekset yksikertaisesti paloitellaan ja kootaan padan matalareunaiselle pohjalle keoksi ja pata suljetaan kannella. Tagine-ruoka kypsennetään perinteisesti hiiligrillissä, nykyisin sähkölevyllä tai uunissa miedolla lämmöllä ja ajan kanssa.

tagine_liemi
© Tiina Rantanen

Tagine-patoja voi ostaa Suomessa esimerkiksi hyvin varustetuista tavarataloista, keittiötarvikekaupoista ja verkkokaupoista myös suomalaisen valmistajan versiona. Oman patani hankin Malmin Mo Cafésta. Niinpä samana iltana syntyi Blondikeittiön ex tempore -tagine kaapista löytyneistä aineksista. Tosin minulla on jonkinlainen käry siitä, mitä marokkolaiset tagineensa tunkevat, joten ihan karjalanpaistia padassa ei syntynyt. Mutta sooloilu on sallittua. Jos sinulla ei ole ohjeen viikunoita, käytä luumuja tai rusinoita ja niin edelleen,  ihan kokkisodan tyyliin. Mutta tämä lopputulos ei edusta taginea, jota muslimit söisivät. Karjanlanpaistilihoissahan on possua! Onneksi minulla ei ole ruokarajoitteita. Siinäkin suhteessa olen suvakki!

Blondikeittiön lihatagine

800 g karjalanpaistilihoja

3 tl Raz el hanout -mausteseosta

3 tl jeeraa eli juustokuminaa

3 tl kanelia

3 tl inkivääriä

3 tl paprikajauhetta

1 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

8-10 salottisipulia

1/2 (300 g) myskikurpitsa

100 g kuivattuja viikunoita

1 tlk kikherneitä

1 tlk tomaattimurskaa

(terttu kirsikkatomaatteja)

2 kanelitankoa

3 tähtianista

2 laakerinlehteä

1/2 l kiehuvaa vettä

3/4 dl lihafondia

  1. Sekoita mausteet keskenään kulhossa. Lisää karjalanpaistilihat ja sekoita niin, että mausteseos ympäröi lihapalat joka puolelta. Anna lihojen maustua pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
  2. Kuori, kuutioi tai lohko kasvikset. Voitele tagine- tai uunipata öljyllä ja pane maustetut lihat ja kasvikset kerroksittain pataan. Pane kikherneet ja viikunat pataan päällimmäiseksi. Piilota kanelitanko ja tähtianikst kasvisten sekaan.
  3. Sekoita keskenään kuuma vesi ja fondi. Kaada liemi ainesten päälle.
  4. Pane pata 200 asteiseen uuniin ja kypsennä ruokaa 2 1/2 -3 tuntia.
  5. Nauti kuskusin kanssa.

Loppiaisviikolla olen innostunut postaamaan Lähi-idän mauista. Mielestäni ne sopivat viikonloppuun, jota juhlitaan itämaiden tietäjien kunniaksi.

Lue myös muut postaukset aiheesta:

meze5
© Tiina Rantanen

Meze- Lähi-idän pikkuherkkuja

tagine_mo2

Mo Café ratsastaa trendien aallonharjalla Helsingin Malmilla

Herkkuterveisin

Blonditiina

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tagine villitsee niin ruokalajina kuin patana. Blonditiina kokeili taginepataa kokkisota-tyylillä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *