Himahella

Tallinna yhden yön taktiikalla - Fotografiska, 3 ravintolaa + 1 kahvila

 

© Tiina Rantanen

Tallinnasta on tullut yksi lempikaupungeistani, jossa vierailenkin 4-6 kertaa vuodessa. 2010-luvulla Tallinnan ravintolat ovat kivunneet sellaiselle kansainväliselle gastronomiselle tasolle, että syöminen kaupungin ravintoloissa on pääsääntöisesti aina elämys. Myös hinta-laatusuhde on suomalaiselle kukkarolle yhä edelleen enemmän kuin kohdallaan.

Graffitti Telliskivessä pisti ajattelemaan! © Tiina Rantanen

Vuonna 2019 reissasin paljon Virossa, mutta muualla kuin Tallinnassa. Niinpä oli korkea aika lähteä päivittämään kokemuksiani, koska kesällä 2019 avattu Fotografiska Tallinnkin oli vielä kokematta. Niinpä hahmottelin yhden yöpymisen taktiikalla matkaohjelman, johon sisältyi elämyksiä kaikille aisteille. Kiitän suunnitteluavusta mm. Visit Tallinnin Mall Ojaa, Tallinna 24.ee:n Thea Ekholmia ja Viking Linen Christa Grönlundia! (Todettakoon kuitenkin, että tämä reissu kustannettiin omasta kukkarosta!)

Koska emme halunneet lähteä matkaan ihan kukonlaulun aikaan, matkaohjelmaamme sopi mainiosti Viking Xpressin aikataulut. Lähtö Helsingin Katajanokalta klo 10.30 ja saapuminen Tallinnaan klo 13.  Laiva on muuten juuri uudistunut vietettyään miltei kolme viikkoa telakalla. Esimerkiksi ravintolakansi sai kasvojen kohotuksessa uuden ilmeen.

Veimme matkatavaramme Solo Sokos Hotel Estoriaan, jonka olimme valinneet yöpymispaikaksi ensisijaisesti loistavan sijainnin ja sekä erinomaisten sänkyjen perusteella. Ja huonehintakin oli näin helmikuussa hyvin kilpailukykyinen. Hotellista jatkoimme matkaa lounaalle Kalamajaan.

Restoran Ülo tarjoaa kasvispitoista, herkullista ruokaa Tallinnan Telliskivessä. © Tiina Rantanen

ÜLO on iso ilo

Kesällä 2018 kävin lounaalla ÜLOssa heti sen avauduttua ja ihastuin ravintolan kasvispainotteiseen ruokalistaan. Vertasin sitä silloin helsinkiläiseen Yes Yes Yes -kasvisravintolaan. Koska ravintola sijaitsee Telliskivessä, aivan Balti Jaama Turgin vieressä ja kivenheiton päässä Fotografiskasta, se oli myös sijainnillisesti erinomainen valinta matkaohjelmamme kannalta.

Minulle valkeni vasta paikan päällä, että ÜLO kuuluu samaan ravintolaryppääseen kuin Rain Tungerin johtamat Rataskaevu, Pegasus ja Tabac. Tästä seikasta tietämättömänä olin varannut pöydän illaksi Rataskaevu 16 -ravintolaan ystävättäreni toivomuksesta!

Pohdimme ravintolan nimen alkuperää ja se selvisi googlaamalla. Kyseessä on vanha, virolaisen miehen nimi. Tyypillinen Ülo on tilastollisesti 66-vuotias ja ehdottomasti ​​ajastaan jäljessä…

Tämä ÜLO puolestaan on tiukasti kiinni ajan kuumimmissa trendissä – siitä kertovat ravintolan pelkistetty, värikäs sisustus, erittäin ystävällinen palvelu sekä yllättäviä, uudenlaisia makupareja pursuava ruokalista. Ruokalistassa menun pääpaino on trendikkäästi kasvisruoissa. Liha- ja kalaruokiakin toki löytyy, joten sekaanikin on varmasti tyytyväinen. Keittiömestarina toimii jo opiskeluaikoinaan Viron parhaan nuoren kokin tittelillä palkittu Johannes Hõimoja.

Mitä söimme?

Alkuun jaoimme laudallisen ÜLOn kasvisalkupaloja, 15,90 e. Laudalta löytyi friteerattua lavash-leipää, hummusta, mojoa, vuohenjuustoa, melonia, friteerattuja juustopalloja sekä karamellisoituja, vienosti chililtä maistuvia poppareita . Kokoelma sisälsi kielenvieviä makuja ja laudallinen riitti mainiosti kahdelle hengelle alkupalana.

Pääruoaksi tilasimme kasvisannoksena paistettuja gnocceja, 12,60 e, jotka tarjottiin kurpitsakastikkeen, kirsikkatomaattien ja parmesaaniraasteen kanssa. Aivan huikea annos, joka sai yhtäaikaisesti hymyilemään ja kyyneleet silmiin!

Toisena pääruokana jaoimme 62 C forellin, 14,80 e, jonka kanssa samalta lautaselta löytyi beluga-linssejä, marinoitua retikkaa sekä kookosmaitokastiketta. Todella hyviä makuja tässäkin annoksessa, mutta linssit olivat jääneet vähän turhankin al denteksi.

Ruokajuomana toimi tarjoilijan suosittelema, paikallinen käsityöläisolut.

ÜLOssa oli ilo ruokailla tälläkin kertaa. Ruoka oli kaunista ja hyvää sekä palvelu erinomaista. Minulle paikka on kuitenkin enemmän lounaspaikka kuin ravintola, jossa istuisin iltaa.

Restoran Ülo

Kopli 16, 10412 Tallinna, Viro

p. +372 605 0052

Fotografiska Tallinn on oman Tallinnan matkansa arvoinen

Fotografiska on alunperin tukholmalainen, vuonna 2010 avattu, kansainvälisesti tunnustettu valokuvamuseo. Tallinnan Fotografiska on Tukholman museon franchising-haara. Tallinnan hankkeen takana ovat Margit Aasmäe, Maarja Loorents, Rain Tamm ja Peeter Pihel. Tallinnan jälkeen Fotografiska rantautuu New Yorkiin, Sanghaihin ja Lontooseen. Virolaiset ovat tässäkin suhteessa kulkeneet eturintamassa.

Fotografiskan halutaan olevan paikka, jossa taide, hyvä ruoka, musiikki, design ja liberaali ajattelutapa kohtaavat. Fotografiska Tallinnasta löytyvät näyttely- ja tapahtuma-alue, kahvila, ravintola sekä valokuvataidemyymälä.

Fotografiska Tallinnan ravintolasta avautuu upeat näkymät Vanhaan kaupunkiin. © Tiina Rantanen

Fotografiskan avautuminen Tallinnaan ei tarkoita vain maailmanluokan näyttelyitä, vaan myös sen ravintola pyrkii olemaan oleellinen osa museokokemusta. Ravintola sijaitsee rakennuksen ylimmässä kerroksessa, josta avautuu upea näköala vanhaan Tallinnaan.

Ravintolan johdossa oleva Peeter Pihel on Viron tunnetuimpia keittiömestareita ja hänet muistetaan aiemmin mm. Muhun saarella sijaitsevan Pädasten kartanohotellin ravintola Alexanderin vetäjänä. Ennen Fotografiskaa Pihel työskenteli Magnus Nilssonin kahden tähden Fävikenissä, Järpenissä Pohjois-Ruotsissa.

Fotografiska ei ole fine dining ravintola, vaan ravintola pyrkii tarjoamaan ruokaa, joka valmistetaan lehdestä juureen ja turvasta häntään periaatteella. Ravintola ja baari toimivat zero waste periaatteella ja panostaa paljon ympäristöystävällisyyteen.

Tällä reissulla nautimme baarissa vain drinkin ihaillessamme laskevaa aurinkoa.

James Nachtweyn näyttely Memoria meni ihon alle. Näyttely Fotografiskassa 1.3.2020 asti.

Telliskivessä sijaitsevaan Fotografiskaan pääsee helposti. Valokuvamuseo on talossa, jonka nimi oli Punane Maja eli punainen talo. Raitiovaunulla 1 tai 2 tullessa lähin pysäkki on nimeltään Telliskivi. Siitä on vain muutaman sadan metrin kävely museolle. Balti Jaam juna- ja bussiasema on myös lähellä.

Fotografiska Tallinn

Telliskivi 60a/8, 10412 Tallinn

Hektor Container Hotel on huikea konttihotelli Telliskivessä

Fotografiskan jälkeen pyörähdimme Visit Tallinnin Mall Ojan suosituksesta katsomassa helmikuun alussa avautunutta Hektor Container -hotellia Balti Jaama Turgin vieressä. Kyseessä on todella mielenkiintoinen hotellikonsepti, jossa voi aistiaa mainiosti Telliskiven alueen hengen – kaikki hotellihuoneet ovat entisiä merikontteja, jotka on sijoitettu tsaarinaikaiseen veturivarikkoon.

Telliskivessä sijaitseva konttihotelli edustaa uutta ajattelua. © Tiina Rantanen

Out of the box -ajattelulla on onnistuttu luomaan ympäristöystävällinen ja ainutlaatuinen hotelli, joka poikkeaa totutusta hotellitarjonnasta. Hotellissa on 84 huonetta. Asiakkaiden käytössä ovat yhteinen ruoanlaittoalue, avotoimisto, joogahuone ja viihtyisä aula, joka on yhdistelmä kahvilaa ja olohuonetta.

Hotellihuoneet ovat pieniä ja monet niistä ikkunattomia, mutta huoneissa on kaikki tarpeellinen. Sänkyihin ja vuodevaatteisiin on panostettu. Ympäristöystävällisyys on otettu huomioon kaikessa. Vieraat voivat mm. kierrättää jätteensä.

Tarkoitus on, että hotellin asiakkaat viettävät aikaansa yhteisissä tiloissa ja vaikka kokkaavat yhteiskeittiössä ateriansa Balti Jaama -torilta ostetuista aineksista.

Kahden hengen huoneen hinta on sesongista riippuen noin 75 e/yö.

Hektor Container Hotel

Telliskivi 62, 10412 Tallinna p.  +372 6350 061

Rataskaevu 16 sijaitsee Tallinnan Vanhassa kaupungissa. © Tiina Rantanen

Rataskaevu 16 – illallisella Vanhassa kaupungissa

Rataskaevu 16 on monelle Tallinnan kävijälle jo tuttu ravintola, mutta minä ja ystävättäreni emme olleet siellä vielä käyneet. Koska tiesin ravintolaan olevan hyvin suosittu, tilasin pöydän tiistai-illaksi jo kaksi viikkoa ennen matkaa. Mikä oli viisas teko, sillä helmikuisena arki-iltanakin ravintola oli aivan täynnä. Koska majotuimme Vanhan kaupungin tuntumassa, vajaan kilometrin kävelymatkan päässä oleva ravintola oli sijainniltaankin hyvä valinta illalliselle.

Ravintola Rataskaevu 16 on nimetty osoitteensa mukaisesti. Ravintolan nettisivuilla kerrotaan, että perustamisvaiheessa kaikki toimintaan liittyvä suunnittelu oli helppoa ja innostavaa, mutta paikan nimeäminen tuotti omistajille vaikeuksia. Lopulta he päätyivät kutsumaan ravintolaa sen katuosoitteen mukaisesti.

Rataskaevu 16 on kodikkaasti sisustettu ravintola. Puisilla huonekaluilla, viherkasveilla ja retrohenkisillä lampuilla tilaan on kuitenkin saatu moderni tunnelma, vaikka ollaankin keskiaikaisessa rakennuksessa.

Rataskaevun menu nojaa virolaiseen keittiöön ja ravintolassa käytetään mahdollisuuksien mukaan paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Ravintolassa on viinilista, josta löytyy tunnettujen tuottajien viinejä kohtuullisilla hinnoilla.

Mitä söimme?

Tilasimme alkuruoaksi kaksi erilaista valikoimaa alkupaloja. Toinen niistä, 12 e, sisälsi vain kasvisruokia: fenkolia, artisokkaa, sienitartaria, mustapaputahnaa, uunipunajuuria ja vuohenjuustoa. Valikoima lihaisia alkupaloja, 14 e, sisälsi savustettua naudansisäfileetä, nyhtöhirveä, sienitartaria, sinappimajoneesia.

Alkupalojen kaveriksi valitsimme pullollisen Provencen roseeta: Chateau Gassier Esprit Rosé AOP, 33 e, mikä osoittautui erinomaiseksi valinnaksi niin alkupalojen kuin pääruoan kalan kanssa.

Ystävättäreni valitsi pääruoaksi paistettua vaaleaa kalaa, 15, 50 e, joka tarjottiin sitruuna-voikastikkeen, marinoidun kyssäkaalin , linssien ja porkkanalastujen kanssa. Minä valitsin hirvipaistin, 19,80 e, jonka kanssa lautaselta löytyi mustaherukkakastiketta, kukkakaalipyreetä, ja uunissa kypsennettyä palsternakkaa ja porkkanaa. Hirven kanssa maistui mainiolta jenkkiviini Cabernet Sauvignon, Ch. Ste-Michelle Washington Statesta, 9 e/lasi.

Erityiskiitokset

ravintola ansaitsee loistavasta palvelustaan. Meistä huolehti useampi eri tarjoilija, ja jokainen heistä oli mitä ammattitaitoisin ja erittäin ystävällinen. Tällaista palevelua toivoisi aina saavansa!

Restoran Rataskaevu 16

Rataskaevu 16, 10123 Tallinna

p. +372 642 4025

© Tiina Rantanen

Lounasvisiitti Noblessneriin

Pohjois-Tallinnassa sijaitseva Noblessnerin vanha sukellusvenetelakka on kaupungin nopeimmin kehittyvä ja siksi myös tämän hetken kiinnostavin alue. Kalamajan ja Lentosataman kupeeseen levittäytyvällä satama-alueella vanhat tehdashallit heräävät kunnostettuina uuteen kukoistukseensa ja värikkäissä uudisrakennuksissa on jo yli 200 tallinnalaiskotia. Uusia liike- ja toimistotiloja avataan jatkuvasti.

Noblessnerin historia ulottuu reilun sadan vuoden taakse, jolloin Tallinnaan, silloiseen Revaliin, haluttiin rakentaa Pietari Suuren sotasatama. Alkuperäiset suunnitelmat eivät toteutuneet, mutta nykyisen Noblessnerin alueelle nousi massiivinen telakka. Nimensä se sai yrittäjiltään Emanuel Nobelilta ja Arthur Lessneriltä.

Bistroo Lore tarjosi matkamme parhaat maut. © Tiina Rantanen

Lore  Bistroo -rakkautta ensi puraisulla

Syksyllä 2019 avattu Lore Bistroo nousi heti kaupungin kuumimpien ravintoloiden joukkoon. Bistro Lore toimii samassa rakennuksessa Taidekeskus Kain kanssa.

Lore Bistroon taustalla on suositun ravintola Leibin ja Umamin tiimi eli Janno Lepik ja Kristjan Peäske. Kun Umami pisti ovensa säppiin Mustamäen jälkeen Kalasatamassa, asiakkaat siirtyivät kiltisti heidän perässään Nolessneriin.

Loren ruokalista koostuu mutkattomasta ruuasta. Annokset on suunniteltu jaettavaksi, mutta ne luvattiin pyydettäessä myös yhden hengen versioina. Tarjoilijan mukaan ravintolan keittiö työskentelee omassa tahdissaan ja kaikki annokset tuodaan pöytään heti kun ne valmistuvat.

 Mitä söimme?

Ja mitä makuja lounaamme tarjosikaan. Valitsimme listalta alkupaloiksi sashimisalaatin , 12 e, sekä ankkaa, joka oli valmistettu vitello tonnaton tapaan, 9,50 e. Pääruoaksi tilasimme australialaisen flank staken, 16 e, bataattiranskalaiset 4,50 e, ja tryffelimajoneesin 2 e, sekä cashewpullia kookosmasalakastikkeessa munakoisojen kanssa, 12 e.

Listalla on tarjolla hyvä valikoima viinejä sekä mm. omenasiideriä, joka on valmistettu henkilökunnan itse poimimista omenista. Tällä kertaa lounasjuomana toimi kuitenkin paikallinen olut.

Kiitämme

Tällä reissulla maistelluista ravintoloista Lore tarjosi parhaiten omaa makupalettiani vietellyttä ruokaa. Ruoat olivat klassikkoja, jotka tarjottiin modernilla, kielenvievällä twistillä. Yhtään notkahdusta en havainnut, oli kyse sitten mausta tai visusta. Pistän tällaisen aterian hastagin #ruokaajonkaymmärrän alle. Ja se on minun asteikollani paras mahdollinen palaute nautitusta ateriasta.

Lore Bistroo

Peetri 12, Tallinn 10415

+372 5118613

Noblessnerin alueelta löytyy myös nämä  kohteet:

Noblessneriin pääsee Kalaranna-katua pitkin liikennöivällä bussilla numero 73. Hyppää kyytiin ydinkeskustasta ja jää pois pysäkillä nimeltä Noblessneri. Taksi keskustasta Noblessneriin maksaa noin 8 euroa.

Pavlova Cafe tarjoaa palan makeaa elämää Tallinnassa.

Pavlova Cafe tarjosi lähtokahvit

Emme nauttineet Loressa jälkiruokaa, sillä halusin näyttää ystävälleni vielä syksyllä bongaamani Pavlova Cafen, joka on erikoistunut vain ja ainoastaan tuohon makeaan australialaisherkkuun. Kahvila leipoo päivittäin itse marengit, jotka ovat pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Asiakkaan tilauksen mukaan marengit sitten koristellaan tuoreilla marjoilla tai hedelmillä ja kermavaahdolla. Tarjolla on kolme eri kokoista pavlovaa. Tällä kertaa tilasimme pavlovan, jossa oli passiohedelmää ja granaattiomenan siemeniä. Aikamoista herkkuahan se oli ja yksi leivonnainen riitti mainiosti kahdelle jaettavaksi. Leivonnaisten hinnat ovat koosta riippuen 5,50 – 8,50 e.

Pavlova Cafe

toimii Tallinnassa kahdessa toimipisteessä. Toinen sijaitsee matkustajasataman kupeessa osoitteessa Poordi 3 ja toinen on T1-kauppakeskuksen 2. kerroksessa, Peterburi tee 2.

Ravintola Ülon alkupalalauta maistuu vegellekin. © Aila Pakarinen

Tallinnasta löytää aina uutta, vaikka siellä kävisikin usein. Siksi on sääli, jos turistit jäävät pyörimään vain tutuille ja tallatuille reiteille Vanhaan kaupunkiin, sillä Tallinnan uudet ja kiinnostavat kaupunginosat tarjoavat niin herkkuhetkiä kuin uusia kulttuurinautintoja aivan jokaiseen makuun. Vajaassa 30 vuodessa virolaiset ovat löytäneet ohituskaistan, jolla he painelevat ohitsemme kaasu pohjassa. Nostan olematonta hattuani!

 

Tallinnaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tallinna yhden yön taktiikalla - Fotografiska, 3 ravintolaa + 1 kahvila

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *