Himahella

Tallinnan uudet ravintolat - 5 ravintolaa + 1 leipomo-kahvila

© Tiina Rantanen

Tallinna on yksi lempikaupungeistani, jossa vierailenkin 4-6 kertaa vuodessa. Viidessä vuodessa Tallinnan ravintolat ovat kivunneet sellaiselle kansainväliselle gastronomiselle tasolle, että syöminen kaupungin parhaissa ravintoloissa on pääsääntöisesti aina elämys. Myös  hinta-laatusuhde on suomalaiselle kukkarolle yhä edelleen enemmän kuin kohdallaan. Niinpä tunnenkin nykyisin tallinnalaiset huippuravintolat paremmin kuin kotikaupunkini Helsingin fine dining -tarjonnan.

Maaliskuun alussa kävimme ystäväni kanssa  ruokaretkellä juuri 100 vuotta täyttäneessä Virossa ja löysimme taas talvipakkasista huolimatta todellisia kulinaristin mansikkapaikkoja. Lämpimät kiitokset Visit Tallinnin markkinointipäällikkö Mall Ojalle asiantuntevista vinkeistä, joilla suunnistimme tällä omatoimimatkallamme!

1. ORE – Tallinnan parhaimmistoon jo ensi lusikallisesta

Onko kaupungissa uusi seriffi? Ajatus tuli väkisinkin mieleeni neljän ensimmäisen maistetun annoksen jälkeen illallisella ravintola Oressa. Niin upeita makuja lautasilta löytyi. Joulukuussa ovensa avannut, tyylikkäästi sisustettu ravintola toimii entisen Boccan tiloissa. Ore muuten tarkoittaa suomeksi rautamalmia.

© Tiina Rantanen

Ravintolan ruokien takana on monelle suomalaiselle Fabrikista tutuksi tullut keittöpäällikkö Silver Saa. Ravintolan annokset edustavat skandinaavista ja eurooppalaista keittiötä aasialaisin maustein. Lokerointi on vaikeaa, sillä annokset ovat innovatiivisesti omanlaisiaan. Olin varannut pöydän sokkona, sillä netistä ei löytynyt ruokalistaa. Mutta ravintolan Facebook- sivuilta löytyi kommentteja: ”Onko tässä Tallinnan paras ravintola 2018?”

Maistoimme kahdeksan annosta, kaksi snackia, kaksi alkuruokaa, kaksi pääruokaa ja kaksi jälkiruokaa. Shering is caring! Jo snackinä tarjottu osteri silkkiseksi hyydytetyn munanvalkuaisen syleilyssä aasialaisin vivahtein sai silmäkulman kostumaan. Taivaallista! Alkuruoaksi tilattu ilmakuivattu punajuuritartar oli niin lihaisa, että piti oikein tarkistaa, että olihan tämä varmasti kasvisruoka! Myöskin hanhenmaksajäädyke runsaassa voissa paistetun briossin kanssa sai sukat pyörimään jaloissa!

© Tiina Rantanen

Pääruokana tarjottu paahdettu selleri oli saanut kaverikseen rapeaa tattaria, ruskistetusta voista valmistetun sabayonkastikkeen, sellerilientä ja päärynää. Todellinen kasvissyöjän gourmet-annos. Paahdettu ankka  (kuvassa) tarjottiin fermentoitujen karviaisten ja madeirakastikkeen, mustajuuren ja fenkoli-samppanjavaahdon kera. Jälkiruoista Calamansi cream (kuvassa) sisälsi mango- ja matchamarenkia, kookos-jogurttivaahtoa sekä papaijasorbettia. Unelmaisen kevyt ja raikas päätös aterialle.

Saamamme palvelu oli erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä. Meistä pidettiin koko illan ajan erittäin hyvää huolta.

© Tiina Rantanen

Viinilistaa tutkittuamme päätimme myös tilata ruoalle hyvät viinit. Nautimme snacksit Deutzin samppanjalasillisen kanssa, alkuruokien kanssa meni lasilliset alsacelaista Hugelin valkoviiniä ja pääruoalle tilasimme pullollisen italialaisen huipputuottaja Gajan Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino 2012 -punaviiniä. Todettakoon, että punaviinipullollinen kerrytti puolet illallisemme laskusta, mutta sama viini olisi maksanut helsinkiläisten huippuravintoloiden kertoimilla ainakin kolminkertaisen euromäärän. Ruokineen ja kaikkine juomineen laskumme teki 220 euroa eli 110 euroa/hlö. Saman verran kuittaan yleensä bistroillallisesta Helsingissä. Nyt söimme kansainvälisen tasoista fine diningia huippuviineineen.

Restoran ORE,

Olevimägi 9, Vanha kaupunki

2. OKO muutti Kaberneemesta Viimsiin

Reilut viisi vuotta sitten ruokailin ensimmäisen kerran Tõnis Siigurin  OKO Restossa,noin 40 kilometriä Tallinnan keskustasta sijaitsevassa rantaravintolassa Kaberneemessa. Olin välittömästi myyty miehen innovatiivisuudesta. Hänenkin kohdallaan voisi puhua jo gastronomisesta huliganismista. Tuolloin silmäni saivat levähtämään heti kättelyssä keittön tervehdys eli  ”tuhkakuppi”, jossa oli punapäisenä hehkuva viininlehtisikari. Palava tähtianis toi annokseen aidon savuefektin.

© Tiina Rantanen

OKOn keittiön tervehdys eli vaikutuksen tehnyt tuhkakuppi vuodelta 2013.

Sittemmin Siigurista on tullut neljällä ravintolallaan (NOA, OKO, Tuljak, Paju Villa) Tallinnan ravintolakeisari. Hänen ravintoloistaan NOAn pääkokin puoli edustaa kansainvälistä huipputasoa ihan millä mittarilla tahansa. Se onkin rankattu Viron parhaaksi ravintolaksi. Tyypillistä Siigurin ravintoloille on se, että yksikään niistä ei sijaitse Tallinnan Vanhassa kaupungissa.

Viimsin rannoille, 14 kilometrin päähän Tallinnan keskustasta  muuttanut OKO edustaa lähinnä  fun diningia. Paikka on rento, mutta todella tyylikäs rantaravintola, joka päätuotteita ovat gourmetranskalaiset ja gourmetpizzat. Paino sanalla gourmet. Tarjoilijamme Herman kertoi, että kokit testasivat 20 perunalajiketta, ennenkuin löysivät sellaisen, joista saivat loihdittua mieleisensä ranskalaiset perunat. Suutuntuma olikin jännä. Peruna ei ollut kiinteä eikä jauhoinen, vaan rapean kuoren sisällä oleva malto suorastaan suli suklaan tavoin suussa. Perunalajiketta ei meille paljastettu.

© OKO Resto

Kuva: OKO Resto

Pakkaspäivän vieraillulla rannalla kävellessäni pystyin mielikuvituksessani loihtimaan ylläolevassa kuvassa olevan sinisenä kimmeltelevän meren sekä ihmiset shortseissaan ja flip flopeissaan siemaillemassa viiniä tai talon erikoisoluita pizzan, ranujen tai grilliherkkujen kanssa. Niinpä haluan palata rikospaikalle ja tulla kesäretkelle Viimsiin!

© Tiina Rantanen

Kahden hengen lounas, joka sisälsi pizzan, ranskalaiset, espanjalaisittain valmistetut gambakset (WOW!), talon jälkiruokajäätelöt kahveineen sekä ruoan kanssa nautitut neljä erikoisolutta, kevensi kukkaroa 70 euroa eli 35 euroa hengeltä. Ja se taksi suuntaansa maksoi hieman alle 9 euroa.

© OKO Resto

 

OKO Resto

Kesk tee 27 Haabneeme, Viimsi

3. MUSITA – eurooppalaista ruokaa perulaisella twistillä

Kardiorgin puisto viettää tänä vuonna entiseen loistoonsa  kunnostettuna 300-vuotisjuhliaan, joten se on kesän 2018 ehdoton vierailukohde! Meno- tai tulomatkalla Kardiorgista kannattaa pysähtyä puolimatkassa Narva maanteen ja Köleri-kadun kulmauksessa sijaitsevassa Musita-ravintolassa lounaalle tai illalliselle. Raitiovaunu numero 1 vie melkein ovelle.

Ravintolan omistaa Kristel Kibuvits-Kallas miehensä Eerik Kallaksen kanssa. Pariskunnalla oli aikaisemmin Nõmmessä suosittu ravintola Musu, joka on nyt pistänyt ovensa säppiin, kun pariskunta on keskittänyt voimansa Kardiorgiin.

© Tiina Rantanen

Musita sijaitsee vanhassa puutalossa, jonka takaa löytyy kesäaikaan terassi ja puutarha. Ravintolassa on kaksi kerrosta, joista ylempi toimii tilausravintolana.

Musitan menu edustaa eurooppalaista keittiötä pienellä perulaisella twistillä. Omistajapariskunta on nimittäin työskennellyt Lontoossa yhden Michelin-tähden perulaisravintolassa.

© Tiina Rantanen

Lounaalla nautittu mustekala, joka tarjottiin kvinoasalaatin ja chorizo-makkarakuutioiden kanssa oli todella herkullinen. Samoin kantarellirisotto oli juuri sellainen kuin sienirisoton pitää ollakin. Sen sijaan lohiannos, jossa oli homejuustokastike,  toi mieleen 90-luvun, vaikka annos kaunis ja herkullinen olikin.

Kahden hengen, kahden ruokalajin lounas, jossa ruokajuomana oli neljä lasillista roseecavaa kuplaveden lisäksi kevensi kukkaroa 70 eurolla eli 35 eurolla per nuppi.

Musita Resto & Bar,

J. Köleri 2, Kardiorg

4. R14 – vierailu viinikirjastossa

© Tiina Rantanen

Vanhaan generaattorihuoneeseen rakennettu viiniravintola R14 avautui Rotermannin korttelissa lokakuussa 2017. Ravintolaan voi pistäytyä paitsi ruokailemaan, myös ihan kahville tai viinilasilliselle. Ravintolan liikeideana on parittaa laatuviinit mahdollisimman herkullisesti välimerellisten ruokien kanssa. Ruokatuotteen taustalla on Reval Cafe ja ruokalista on keittiömestari Helen Andemanin käsialaa.

Ravintolan yhteistyökumppani viineissä on Rein Kaselan Viinitupa. Ravintolan etuosassa sijaitsevassa viinipuodissa osa viineistä on aseteltu avohyllyihin. Arvokkaammat viinit ovat puolestaan lasisessa walk in -viinikaapissa, jonka lämpötilaa ja ilmankosteutta säädellään tarkasti. Asiakas voi vapaasti kulkea siellä  ja tutustua talon 300 viinin tarjontaan.

Ravintolasta on lyhyt kävelymatka satamaan, joten se on loistava poikkeamispaikka vaikka ennen kotimatkaa. Miljöö on kodikkaasti trendikäs, joten lasillisen ääressä viihtyy erinomaisesti. Tällä kertaa testailu rajoittui pelkästään talon samppanjaan, 12 euroa lasi, joka oli herkullisen mineraalinen tuttavuus.

Viiniravintola R14,

Rotermanni tänav 14, Rottermanni

5. TAPTAP – olutta ja hodareita

© Tiina Rantanen

Joulukuussa 2017 Rotermannin korttelissa avautui olutkaupan, olutbaarin ja hodariputkan yhdistävä Pudelipood & hot dogid Taptap. Oluen ystävää viekoittelevassa putelipuodissa on myytävänä hyllymetreittäin erikoisoluita, niin virolaisia käsityöläisoluita kuin olutherkkuja maailmalta. Hanasta löytyy kuutta eri olutta, joita voi maistella yhdessä myymälän ainoan ruokatuotteen, hodarin kanssa. Ihan perushodaria ei tällä kiskalla myydä, vaan sämpylä kätkee sisäänsä käsintehdyn makkaran, olutsinappia, ketsuppia, remoulade-kastikketta, suolakurkkua ja pikkelöityä punasipulia.

© Tap Tap

Kuva: Tap Tap

Pudelipood & hot dogid Taptap

Rotermanni 2 Stalkeri käik, Rottermanni

RØST – kanelipullaa ja artesaanileipää

© Tiina Rantanen

Leipomo-kahvila Røst sijaitsee Rotermannin korttelissa. Alkuvuodesta 2017 avattu leipomo on jo niin suosittu, että kun iltapäivän leivät ja pullat tulevat uuneista ulos 14-15 välillä, ovella on jono. Trendikkäästi sisustetussa, pienessä kahvilassa on viitisentoista asiakaspaikkaa, jotka ovat usein täynnä.

Kantaväestö on tituleerannut Røstin korvapuustia maailman parhaaksi. Ja päiväkahvilla nautittu kanelipulla olikin kielenvievä herkku. Ja ainakin se ulkonäöltän oli ehkä kaunein näkemäni kanelipulla! Jo kadulla vastaan leijuva paistuvan pullan tuoksu veti puoleensa kuin magneetti! Leipomo on kuuluisa myös nyt niin trendikkäistä portugalilaista pastel de nata -leivoksista.

© Tiina Rantanen

Myös leivinpöydällä lepäävät, juuri uunista tulleet juureen leivotut leivät saivat veden herahtamaan kielelle. Niinpä koti-Suomeen lähti mukanamme kanelipullien lisäksi niin tavallinen juurileipä, seesamileipä kuin pähkinäleipä. Ja laskuni kahdesta artisaanileivästä oli 7,50 euroa! Kanelipullan sai mukaansa 2,50 eurolla.

RØST,

Rotermanni 14, Rottermanni

Ruokamatkailu kannattaa aina, sillä suuhun jää reissusta hyvä maku! Kotimatkalle lähdettäessä Tallinnan ylle nouseva täysikuu tarjosi oman, upean valoshownsa!

© Tiina Rantanen

Talvisin terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tallinnan uudet ravintolat - 5 ravintolaa + 1 leipomo-kahvila

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *