MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Appenzeller-sydämet sekä teetä ja sympatiaa

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller Switzerland

© Tiina Rantanen

Hiitäessä tai muuten ulkoiltaessa herää yleensä  myös ruokahalu. Appenzeller-sydämet taltuttavat reippailun tuoman nälän ja ne maistuvat parhailta ystävien kanssa nautittuna.  Suolaisen sydämen salainen ainesosa on  sveitsiläien Appenzeller®-juusto. Tarjoa sydämet  uunituoreina teen tai vaikkapa kasvissosekeiton kaverina.

© Tiina Rantanen

Sveitsi – maailman kaunein maa?

Olen matkustanut paljon, mutta Sveitsin huikeita alppimaisemia katsellessani olin varma, että Sveitsi on yksi maailman kauneimmista maista. Alppien sylissä sijaitseva maa on maisemiltaan suoraan kuin satukirjasta.

Maa tarjoaakin hyvät mahdollisuudet erilaisiin aktiivilomiin. Talvisin porukka käy siellä laskettelemassa ja hiihtämässä, kesäisin puolestaan patikointi ja pyöräily ovat suosittua lomaliikuntaa. Sveitsin hiihtokeskukset, kuten St. Moritz, Verbier, Zermatt, Engelberg ja Davos, ovatkin maailmankuuluja.

Sveitsiläiset ovat ulkoilijakansaa. 

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Alppimaisemista ovat kotoisin myös maailmankuulut sveitsiläiset juustot. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller®-juustot tehdään.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

© Tiina Rantanen

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Bio mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.

Koska yrtit ovat olennainen osa Appenzeller-juuston maun salaisuudesta, lisäsin yrttejä myös Appenzeller- sydämien täytteeseen.

Appenzeller-sydämet

12-16 kpl

kasvis

50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

5 dl maitoa tai vettä

2 tl suolaa

2 rkl hunajaa tai sokeria

2 valkosipulin kynttä

2 dl kaurahiutaleita

8 ½ dl vehnäjauhoja

1/2 dl rypsiöljyä

Täyte:

200 g Appenzeller® Classic tai Appenzeller® Bio mildly spicy

juustoa raastettuna

3-4 rkl tuorepestoa tai 2 dl hienonnettua lehtipersiljaa

Koristeeksi:

Appenzeller®-juustoraastetta

unikon- tai seesaminsiemeniä

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, murskatut valkosipulinkynnet ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja öljy.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  3. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pestokastike tai persiljasilppu taikinalla ja ripottele juustoraaste sen päälle.
© Tiina Rantanen
  1. Kääri levyt rullalle siten. että rullaat taikinaa molemmista päistä kuten kääretorttua. Rullat kohtaavat keskellä ja muodostavat siten sydämen.
  2. Leikkaa rullat noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Nostele leivinpaperin päälle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Kohota peitettynä.
  3. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja halutessasi siemeniä.
  4. Paista Appenzeller sydämiä 225 asteessa 12- 15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpiminä teen tai kasvissosekeiton kanssa.

 

© Emmi-meijeri

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appenzeller-sydämet sekä teetä ja sympatiaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *