
Appenzeller-sydämet sekä teetä ja sympatiaa

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller Switzerland
Hiitäessä tai muuten ulkoiltaessa herää yleensä myös ruokahalu. Appenzeller-sydämet taltuttavat reippailun tuoman nälän ja ne maistuvat parhailta ystävien kanssa nautittuna. Suolaisen sydämen salainen ainesosa on sveitsiläien Appenzeller®-juusto. Tarjoa sydämet uunituoreina teen tai vaikkapa kasvissosekeiton kaverina.
Sveitsi – maailman kaunein maa?
Olen matkustanut paljon, mutta Sveitsin huikeita alppimaisemia katsellessani olin varma, että Sveitsi on yksi maailman kauneimmista maista. Alppien sylissä sijaitseva maa on maisemiltaan suoraan kuin satukirjasta.
Maa tarjoaakin hyvät mahdollisuudet erilaisiin aktiivilomiin. Talvisin porukka käy siellä laskettelemassa ja hiihtämässä, kesäisin puolestaan patikointi ja pyöräily ovat suosittua lomaliikuntaa. Sveitsin hiihtokeskukset, kuten St. Moritz, Verbier, Zermatt, Engelberg ja Davos, ovatkin maailmankuuluja.
Sveitsiläiset ovat ulkoilijakansaa.
Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito
Alppimaisemista ovat kotoisin myös maailmankuulut sveitsiläiset juustot. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller®-juustot tehdään.
Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.
Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Bio mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.
Koska yrtit ovat olennainen osa Appenzeller-juuston maun salaisuudesta, lisäsin yrttejä myös Appenzeller- sydämien täytteeseen.
Appenzeller-sydämet
12-16 kpl
kasvis
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
5 dl maitoa tai vettä
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai sokeria
2 valkosipulin kynttä
2 dl kaurahiutaleita
8 ½ dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
Täyte:
200 g Appenzeller® Classic tai Appenzeller® Bio mildly spicy
juustoa raastettuna
3-4 rkl tuorepestoa tai 2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
Koristeeksi:
Appenzeller®-juustoraastetta
unikon- tai seesaminsiemeniä
- Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, murskatut valkosipulinkynnet ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja öljy.
- Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
- Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pestokastike tai persiljasilppu taikinalla ja ripottele juustoraaste sen päälle.
- Kääri levyt rullalle siten. että rullaat taikinaa molemmista päistä kuten kääretorttua. Rullat kohtaavat keskellä ja muodostavat siten sydämen.
- Leikkaa rullat noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Nostele leivinpaperin päälle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Kohota peitettynä.
- Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja halutessasi siemeniä.
- Paista Appenzeller sydämiä 225 asteessa 12- 15 minuuttia.
- Tarjoa lämpiminä teen tai kasvissosekeiton kanssa.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Appenzeller-sydämet sekä teetä ja sympatiaa