Himahella

Terveiset Portosta - portviinin kotikaupungista

Portviiniveneet kuljettivat viinin Douro-jokea pitkin Portoon. © Tiina Rantanen

Portviini on Portugalin tunnetuin vientituote. Portugalin pohjoisosassa virtaavan Dourojoen laaksossa kypsyvät maailman kuuluisimman väkevöidyn viinin, portviinin valmistuksessa käytettävät rypäleet. Pistäydyin huhtikuussa 2018 tutustumassa lomallani niin Douron laaksoon kuin Porton kaupunkiin. Ja rakastuin niin kauniiseen seutuun, sen ystävällisiin ihmisiin kuin paikallisiin viineihin. Onhan Porto portviinin pääkaupunki ja tuo viini on antanut nimen niin kaupungille kuin koko maalle.

Douro-joen rinteillä kypsyvät portviiniin käytettävät rypäleet. © Tiina Rantanen

Portviinin koti on Douron laakso

Douro-joen penkereillä on tuotettu viinejä yli kahdentuhannen vuoden ajan. Portviiniä Dourossa on valmistettu 1600-luvun loppupuolelta saakka.Portviiniksi saa virallisesti kutsua ainoastaan viinejä, jotka tulevat Douron laaksosta. Väkevöityä jälkiruokaviiniä valmistetaan sekä punaisena että valkoisena, mutta nimenomaan punaviinirypälelajikkeista tuotettu juoma on se, jonka ihmiset tuntevat portviininä.

Ensimmäiset portviinilastit lähtivät maailmalle yli 300 vuotta sitten Porton kaupungista – sen nimestä juontuu niin viinin kuin koko maankin nimi. Portviinin lisäksi Douron laakson alueella tuotetaan myös miedompia viinejä.

Viinitarhoja on Dourojoen laaksossa nelisenkymmentä tuhatta hehtaaria. Viljelijöitä on portviini-instituutin mukaan reilut kolmekymmentä tuhatta, kun mukaan lasketaan myös puolta hehtaaria pienemmät tilat. Viinin viljeleminen on EU:n köyhiin kuuluvalla Douron alueella elinehto.

Douron laakso on aamuvalossa henkeäsalpaavan kaunis. © Tiina Rantanen

Douron laakso on maailman kauneimpia viinialueita

Vaikka Douro-joen seutu on kuuluisa viineistään,  ne ovat vain yksi osa alueen vetovoimaa. Kaunis viinialue on myös Unescon maailmanperintökohde. Luonto, paikalliset herkut sekä maalaismaisemat kylineen ja kukkuloineen houkuttavat näihin satumaisemiin joko vuokra-autolla, laivalla tai junalla.

Autoilijan kannattaa painaa jarrua ainakin kahden kylän kohdalla, Réguassa ja Pinhãossa.  Réguaa pidetään alueen kaupankäynnin pääkaupunkina ja sieltä löytyy monia hyviä ravintoloita paikalliseen ruokakulttuuriin perehtymiseen.  Réguassa on myös Douro museo, Museu do Douro, Rua Marques de Pombal, Peso Da Regua, jossa vierailemalla saa erinomaisen käsityksen alueesta.

Maalauksellinen Pinhãon kylä sijaitsee Douron ja sen sivujoen, Pinhão joen välissä, noin 25 kilometriä Réguasta joen yläjuoksuun. Reitti on henkeäsalpaavan kaunis, kulki sen sitten millä kulkuvälineellä tahansa. Pinhão juna-aseman kauniisti maalatut tiilet ovat jo käynnin arvoisia. Aivan aseman vieressä sijaitsee korkeatasoinen Vintage House -hotelli, jonka terassilta on hulpeat näkymät joelle ja risteilylaivojen satamaan. Hotellissa kannattaa pistäytyä lounaalla, jos aika ei riitä yöpymiseen.

Douro on kauneimmillaan huhti-toukokuun vaihteessa. Silloin seudun mantelipuut kukkivat hennon vaaleanpunaisina. Myös ruska-aikaan jokilaakso hehkuu silmiä hivelevissä väreissä. Jokiristeily on miellyttävä tapa katsastaa Douron maisemia.

Grahma´s Lodge sijaitsee rinteessä Vila Nova de Gaian puolella. © Tiina Rantanen

Portviinikellarissa Portossa

Brittien ihastuttua väkevöityyn portviiniin useat kauppiaat asettuivat Douro-joen merensuun molemmin puolin Porton ja Vila Nova de Gaian kaupunkeihin. Skottiveljekset Willian ja John Graham perustivat sukunimeään kantavan portviinitalon vuonna 1820 toimittuaan sitä ennen tekstiilialalla. 19-vuotias skotti Andrew James Symington puolestaan saapui töihin Grahameille vuonna 1882 aavistamatta, että hänen lapsenlapsensa johtaisivat yhtiötä sata vuotta myöhemmin. Graham’s on aina ollut pioneerin asemassa. Graham’s oli ensimmäisten portviinitalojen joukossa ostamassa maata Portugalin Douron laaksosta vuonna 1890.

Graham´s Lodgen Vinum-ravintolan terassilta on hulpeat näkymät Porton kaupunkiin. © Tiina Rantanen

Tänä päivänä Symingtonin perhe on Douron laakson johtava viinintuottaja.  Symington omistaa huomattavat 2118 hehtaaria Dourossa ja 26:n viinitilansa myötä Symingtonin perhe on alueen suurin viinitarhuri. Tarhoista merkittävää osaa viljellään luonnonmukaisesti.  Täysin perheomisteinen yhtiö tuottaa peräti 32% koko portviinituotannosta ja omistaa Graham’sin lisäksi Warre’sin, Dow’sin, Cockburn’sin, Smith Woodhousen, Quinta do Vesuvion sekä 2000 perustetun Altano Douro –brändin, joka valmistaa Douro DOC viinejä.

Portviinitynnyreitä Graham´s Lodgen kellarissa. © Tiina Rantanen

Vila Nova de Gaiassa sijaitseva Graham’s Lodge on rakennettu vuonna 1890 rinteeseen. Kellarissa valtavat, jopa 63 000 litran vanhat puusammiot herättävät kunnioitusta samoin kuin vuosiluvut, joita pienempiin tawnyja kypsyttäviin tynnyreihin on raapustettu.

Viinit luokitellaan Dourossa ennen matkaansa kohti Vila Nova de Gaiaa.  Kellarikierroksella saamme kuulla vanhasta tavasta piirtää tynnyreihin rypäleitä laadun mukaan, yhdestä kuuteen. Joka kevät Graham’s Lodgen työntekijät odottelivat uteliaina portveneiden saapumista ja veikkasivat, kuinka monta kuuden rypäleen tynnyriä tänä vuonna saataisiin. Tästä syystä myös heidän Ruby Reservensä on nimeltään Six Grapes, kuusi rypälettä. Tämä palkintoja kahminut port lähti matkamuistona kotiinkin joulua 2018 silmällä pitäen.

Graham´s Lodgessa järjestetään myös portviinitastingeja © Tiina Rantanen

Mitä eroa porteissa on?

Perinteikkäässä portviiniperheessä on monta jäsentä: white port, ruby, tawny ja vintage port. Jälkiruokaviininä tunnettu port taipuu myös juustojen seuraan ja aperitiiviksi.

White port

White port eli valkoinen portviini valmistetaan valkoisista rypäleistä. Viiniä valmistetaan makeana, puolikuivana sekä kuivana versiona. Valkoinen portviini kannattaa viilentää ennen nauttimista.

Portonic eli tonic-vedellä jatkettu kuiva valkoinen portviini on oiva aperitiivi ja kesähelteiden juoma.

Makea valkoinen portviini sopii makeiden jälkiruokien kuten syksyyn sopivien suklaakohokkaan tai viinissä keitetyn päärynän oheen.

Porttonic maistuu aperitiivina ja kesähelteellä terassijuomana. © Tiina Rantanen

Ruby-portviini

Rubyt ovat portviinien arkisimpia ja helpoimpia edustajia. Ne ovat väriltään rubiininpunaisia viinejä, jotka on sekoitettu 2–6 vuoden ikäisistä portviineistä.

Makeiden ja marjaisten ruby-portviinien kanssa nautittavaksi sopivat:

*kovat ja suolaiset juustot

* täyteläiset jälkiruoat tummista marjoista

* riimisuolatut ja kylmäsavustetut lihat.

Tawny-portviini

Sana tawny tarkoittaa englannin kielessä nahanväristä, ja tawny-portviinit ovatkin väriltään vaalean rusehtavia. Pitkästä tammitynnyrikypsytyksestä johtuen niiden maussa on pehmeyttä, pähkinää ja kuivattua hedelmää. Colheitaon yhden vuosikerran tawny, jota on kypsytetty tynnyrissä vähintään seitsemän vuotta.

Tawny-portviinien kanssa nautittavaksi sopivat:

* kuivatut hedelmät

* pähkinäiset leivonnaiset

* suklaa

* kovat, kypsytetyt juustot.

Portviinien väreissä on eroja. © Tiina Rantanen

Vintage port eli vuosikertaport

Vuosikertaportviini vintage port on portviinien kuningas. Vintage portit pullotetaan 2–3 vuoden tynnyrikypsytyksen jälkeen. Pullossa niitä voidaan kypsyttää jopa kymmeniä vuosia.

Ajan saatossa viiniin voi muodostua sakkaa, joka on hyvä poistaa dekantoimalla ennen nauttimista.

* Vuosikertaportviinit nautitaan perinteisesti voimakkaan sinihomejuuston kuten stiltonin kanssa.

Portviinit säilyvät ja kehittyvät vuosikymmeniä. © Tiina Rantanen

LBV-portviinit ovat yhden vuosikerran portviinejä, joita kypsytetään tammitynnyreissä perinteistä vuosikertaportviiniä kauemmin, 4–6 vuotta, mutta pullossa korkeintaan 10 vuotta. Silloin maku pyöristyy. Viinissä ei ole sakkaa, sillä se suodatetaan ennen pullottamista.

* LBV sopii nautittavaksi miedompien sinihomejuustojen ja suklaajälkiruokien kera.

Portviiniä voi käyttää myös ruoanvalmistuksessa kuten kastikkeissa, jälkiruoissa  ja leivonnassa.  Alla oleva kakku sopii mainiosti  syksyisten illanistujaisten jälkiruoaksi tai pikkujoulutarjottavaksi.

Portviini mehevöittää suklaakakun. © Tiina Rantanen

 Portviini-suklaakakku

200 g kuivattuja, pehmeitä viikunoita

1 dl Graham’s LBV portviiniä

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

200 g pehmeää voita

2 dl sokeria

1/4 tl suolaa

3 munaa

KOSTUTUS

noin 1 dl portviiniä

KUORRUTUS

200 g tummaa suklaata

100 g voita

  1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
  2. Pane viikunat kattilaan, lisää portviini ja anna kiehua, kunnes viikunat ovat pehmenneet. Soseuta viikunat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä rouhitut pähkinät keskenään. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota munat erikseen. Sekoita nuolijalla jauhoseos ja munavaahto voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt viikunasose. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista 40-45 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla.
  4. Jäähdytä kakku ja irrota se vuoasta. Pane kakku tarjoiluvadille. Kostuta kakku päältäpäin portviinillä, käytä pullasivellintä. Valmista kuorrutus. Pane voi pieneen kattilaan sulamaan ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoittele lusikalla, kunnes suklaa on sulanut. Anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä jonkin verran ja levitä se sitten lusikalla kakulle. Pane kakun päälle kakkukupu ja anna kakun tekeytyä seuraavaan päivään.
  5. Voit tarjoilla kakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.

Ohje Jaana Virkki/ Interbrands

Graham´s Port Lodge

Rua do Agro 141, 4400-281 Vila Nova de Gaia, Portugali

Portviinitalo ottaa vastaan vieraita, mutta vierailu on varattava etukäteen. Se käy näppärästi netissä. Kellarin yhteydessä on yksi Porton parhaimmista ravintoloista, Vinum, josta on huikeat näkymät joelle ja Portoon.

 

© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Terveiset Portosta - portviinin kotikaupungista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *