Himahella

Tukholma kutsuu jouluristeilylle

 Silja Line Suomi, Viking Line ja Visit Stockholm

Tukholma pukeutuu jouluun. © Henrik Trygg

Tukholma hurmaa kaikkina vuodenaikoina, mutta joulunaikaan kaupunki on erityisen viehättävä. Joulunajan Tukholmassa yhdistyvät skandinaaviset perinteet ja keskieurooppalainen luksus. Laivayhtiöiden järjestämällä lehdistömatkalla 17-19.11.20021 päästiin kokemaan myös joulubuffettien ensi-illat.

Ruotsalaisten ja suomalaisten joulupöydässä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös pikantteja eroavaisuuksia. Ruotsalaiseen jouluherkutteluun kuuluu kuten meilläkin silliä, lohta, kinkkua ja lipeäkalaa, mutta myös punakaalia, lihapullia, janssoninkiusausta, paahtokylkeä ja joulumakkaroita. Suomalaiset taas pitävät harmaasuolatusta kinkusta, kun ruotsalaiset valitsevat lautaselleen mieluimmin vaaleanpunaista, punasuolattua kinkkua. Perinteisiä ruotsalaisia jouluisia jälkiruokia ovat manteliriisi, suklaat ja marmeladit, pähkinät, nekut, marsipaanit ja piparit sekä sahramintuoksuinen lussekatt-pulla.

Ruotsalaiset nauttivat palan painikkeeksi jouluolutta ja erityistä julmust-juomaa sekä snapseja. Ja snapseihin liittyvät luonnollisesti myös juomalaulut.

Koska laivayhtiöiden joulubuffetit kokoavat saman pöydän ääreen niin suomalaiset, ruotsalaiset kuin virolaisetkin, molempien yhtiöiden yli 120 jouluherkusta löytyy takuuvarmasti syötävää niin sekaanille kuin vegaanillekin kansallisuuteen katsomatta.

Viking Linen joulubuffet tarjoaa herkullisia annospaloja.  Kinkkua leikkaa Juha Karjalainen. © Tiina Rantanen

”Paikallisten raaka-aineiden lisäksi ruokahävikin vähentäminen on tärkeä osa vastuullisuuttamme”, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoi. Noutopöydässä on siksi paljon valmiita pieniä annoksia. Näin pandemia-aikana oma annos ilahduttaa myös koronatietoista matkustajaa. Buffetin hinta on 37 euroa etukäteen ostettuna, laivalta hankittuna 41 euroa. Joulubuffet on tarjolla Viking Linellä 18.11-26.12.2021.

Silja Linen joulubuffet on katettu suomalaisilla, ruotsalaisilla ja virolaisilla herkuilla. Bufettia esittelee keittöpäällikkö Juha Tamminen. © Tiina Rantanen

Silja Linen joulubuffetista löytyy myös virolaisia jouluherkkuja. Pöytään on katettu perinteistä possunliha-aladobia, verimakkaraa, klassista hapankaalia sekä virolaisille jouluna maistuvia kaneliomenia vaniljakastikkeella. Venäläisestä keittiöstä tuovat tuulahduksen lohicoulibiac, Shuba eli venäläinen sillisalaatti, metsäsienisalaatti sekä tietysti venäläiset suolakurkut.

Joulubuffet on tarjolla valkoisilla laivoilla 17.11-25.12.2021. Joulubuffetin hinta on 42/46 euroa Helsinki-Tukholma ja 36/39 e Turku-Tukholma ja Helsinki-Tallinna-Europa reiteillä / Tallinna-Tukholma reiteillä.

Ruokamatkailijan Tukholma

Joulutunnelmaa Tukholman Vanhassa kaupungissa. © Visit Stockholm

Stortorgetin joulutori, 20.11-23.12.2021

Gamla Stan Christmas Market on perinteikäs joulutori Tukholman Vanhassakaupungissa ja sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1837. Kaunista joulukuusta ympäröivät joulunpunaiset myyntikojut tarjoavat uniikkeja käsitöitä, taide-esineitä, joulumakkaraa, keramiikkaa, joulukoristeita, joulumakeisia ja muita jouluisia herkkuja. Stortorgetin joulutori on yksi Tukholman suosituimpia joulunalustapahtumia.

© Visit Stockholm

Torin laidalla on myös Nobel Prize Museum, jossa kuvataan esineiden ja videoiden avulla Nobel-voittajien elämää. Naisihmistä kiinnostivat kovasti mm. Nobel-juhlissa käytetyt iltapuvut sekä Nobel-kattauksissa käytetyt astiat.

Nobel Prize Museomyymälästä voi hankkia keittokirjan joululahjaksi. © Tiina Rantanen

Vanhanajan joulutori Skansenilla, 26.11-19.12.2021

Skanssenin joulumarkkinat kerää ihmiset nauttimaan iloisesta ja tunnelmallisesta joulun odotuksesta Djurgårdenin Bollnästorget-torille. Perinteinen joulutori on yksi Tukholman vanhimmista, joulutori pystytettiin ensimmäisen kerran 1903.

Skansenin joulumarkkinat edustavat idyllistä joulua piirileikeistä ruotsalaisten perinteiseen sahramintuoksuiseen joulupullaan, vohveleihin ja muihin paikallisiin herkkuihin. Joulutori on erinomainen paikka paitsi jouluherkkujen myös joululahjojen hankintaan, täältä löydät uniikkia käsityötä, leluja ja taide-esineitä. Skansenin Joulutori on avoinna perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

© Tiina Rantanen

Nordiska Museet tarjoaa silmänruokaa

Skanssenin joulutorilla käydessä kannattaa piipahtaa myös läheisessä, monumentaalisen kokoisessa, renessanssityylisessä Nordiska museetissa eli Pohjoismaisessa museossa. Artur Hazelius perusti museon 1873. Se tunnettiin alun perin nimellä Skandinavisk-etnografiska samlingen eli Skandinavialaisen kansatieteen kokoelma. Nykyisen nimensä Nordiska museet sai vuonna 1880. Museo esittelee Ruotsin kulttuurihistoriaa ja kansatiedettä 1500-luvulta nykypäivään.

Ruokaorientoitunutta matkailijaa kiinnostaa takuuvarmasti pysyväisnäyttelyistä Juhlat läpi elämän – miksi, milloin ja miten noudatamme perinteitä. Miten ihmiset valmistuivat jouluun ennen muinoin? Mistä juhannussalko on lähtöisin tai miksi ruotsalaiset syövät laskiaispullia? Kattaukset -näyttelyssä on esillä kattauksia 1500-luvulta noin vuoteen 1950: pöytiä juhliin, kahvi- ja teekutsuille, aperitiiveille ja akvaviitille.

Nordiska Museetin näyttelyissä pääsee tutustumaan ruotsalaisiin juhlatapoihin. © Tiina Rantanen

Muodin ystävä saa extreme-kokemuksen tutustuessaan Nordens Paris -näyttelyyn, joka esittelee NK:n ranskalaisen ompelimon eli NK:s Franska dramskädderin uniikkeja vaatteita vuosilta 1902-1966. Näyttely on avoinna 17.9.2021 -18.9.2022.

Östermalmin uusittu kauppahalli

Neljän vuoden perusteellisen remontoinnin jälkeen Östermalmin kauppahalli avattiin maaliskuussa 2020 koronapandemian ryhtyessä riehumaan maailmassa. Remontin tahtotilana oli palauttaa hallin alkuperäinen ulkonäkö, viimeistä yksityiskohtaa myöten. Kävijöillä on vastassaan entistä valoisampi ja värikkäämpi halli. Kuin astuisi 2020-luvulta suoraan 1880-luvulle. Remontin yhteydessä tehdyssä rakennushistoriallisessa selvityksessä kävi ilmi, että halli oli ollut täynnä värejä ja koristeita. Niinpä pylväät ja ristikot ovat saaneet takaisin alkuperäisen tummanpunaisen värinsä ja koristeelliset yksityiskohtansa. Seinät ovat jälleen kirkkaankeltaiset ja klassiset siniset friisit entisajan teksteineen ovat jälleen asiakkaiden luettavissa.

Tuotevalikoima kauppahallissa on laaja ja siellä on myytävänä monenlaisia ylellisiä ruokia. Osa myyjistä on kuninkaallisia hovihankkijoita. Ravintoloita löytyy nyt myös hallin toisesta kerroksesta, josta on näkymät hallin kuhinaan.

Östermalmin halli avattiin remontin jälkeen 2020. © Tiina Rantanen

Skeppsbron joulukuusi

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina sytytetään valot yhteen maailman korkeimmista joulukuusista, joka sijaitsee Tukholman Skeppsbronilla. 35 metriä korkean kuusen runko on joka vuosi sama, mutta itse kuusi koostuu monista eri kuusista kerättyistä oksista. Upeasti koristeltu ja kauniisti valaistu kuusi on ikimuistoinen näky, jota kannattaa käydä katsomassa!

 

Blondi kävi tutustumassa jo elokuussa Östermalmin halliin. © Anne Leskinen

Jouluisin Tukholmaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tukholma kutsuu jouluristeilylle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *