Himahella

Tukholma näyttää vihreiden ruokatrendien suunnan

Tammikuussa joukko ruokatoimittajia piipahti Silja Linen Tukholman laivojen keittiötoiminnasta vastaavan keittiömestari Matti Jämsenin johdolla Tukholmassa haistelemassa länsinaapureidemme ruokatrendejä. Tukholma vihertää ja vege jyrää. Trenditietoiset tukholmalaiset haluavat syödä ruokansa terveellisenä ja kasvispohjaisena.

Östermalmin-kauppahalli-ja-Matti

Matti Jämsenin kanssa ihmettelimme mm. Östermalmin hallin väistötilan tyylikkyyttä.

Tukholman hallit ovat ruokakeitaita

Tukholmassa on kolme suurta kauppahallia, joissa ehtii risteilypäivän aikana nauttia herkullisen lounaan tai kiireettömät iltapäiväkahvit. Hötorgshallen tarjoaa kansainvälistä menoa ja meininkiä, Östermalms Saluhall on tyylikäs ja hieman yläluokkainen ja Södermalmin hallin tarjonta painottuu enemmänkin kahvila- ja ravintolatoimintaan. Näistä voi valita vierailukohteensa ihan oman makunsa mukaan.

Östermalmin kauppahalli on muuttanut väliaikaisesti kadun toiselle puolelle , Östermalmstorgetille, väistötilaan, mutta se ei menoa haittaa. Tarjonta on yhtä laadukasta kuin ennenkin. Seinällä oleva kello laskee päiviä: huhtikuussa 2018 aukeaa uusittu hallirakennus jälleen entistä ehompana.  Östermalms SaluhallÖstermalmshallen on rakennettu 1885–1889 ja sen on suunnitellut arkkitehti Isak Gustaf Clason. Väliaikainen hallirakennus on noteerattu myös maailman suurimmassa arkkitehtuurikilpailussa: rakennus oli ehdolla palkinnon saajaksi shopping-kategoriassa viiden muun rakennuksen kanssa World Architecture Festivalilla Berliinissä. Tätä hallia saisivat Helsingin kaupunginisät käydä ihmettelemässä, kun miettivät väistötilaa Hakaniemen remontin ajaksi.

Östermalmin-halli--trendi
© Tiina Rantanen

Hallin ruokatarjonta nostaa veden kielelle. Rehellisesti sanottuna vähän kadehdituttaa nuo naapurimaan Hannu Hanhet, kun kuolaan vaikkapa äyriäis- ja hevitiskeillä. Paikalliset ostavat hallista mukaansa leivät, juustot ja kalatuotteet tai nauttivat ruoka-annoksen paikan päällä. Lounasaikana hallissa joutuu jopa jonottamaan saadakseen pöydän. Vaikka hallista löytyy niin luomua kuin trendikään terveellistä syötävää, tiskien valmisruokavalikoimasta näkee, että ruotsalaiset uskovat myös omiin klassikkoihinsa. Trendit tulee ja menee, mutta klassikot ovat aina muodissa.

Östermalmin-halli_-valmisruoka
© Tiina Rantanen

Stockholms Matmarknad on hyvän omantunnon ruokakauppa

Ruokakauppa Stockholms Matmarknad sijaitsee Sturegallerian kauppakeskuksessa, osoitteessa Stureplan 2. Se avattiin kesken kiireisimmän joulusesongin vuonna 2014.

SMM_vege
© Tiina Rantanen

Avainsanoja ruokakaupan toiminnassa ovat kestävä tuotanto, korkea laatu ja selkeä alkuperä. Matmarknadin valikoimista löytyy niin kalaa, äyriäisiä, kasviksia, juustoja, leipää, leikkeleitä sekä paikallisten pientuottajien lihatuotteita.

SMM_papu
© Tiina Rantanen

Tiloissa toimii myös 40 paikkainen Sturehof -ravintola, jossa voi istahtaa nauttimaan vaikka klassinen Sturehof- menun, jossa yhdistyy niin ruotsalainen kuin ranskalainen keittotaito. Pääpaino menussa on kalassa ja äyriäisissä.

Stockholms Matmarknad on avoinna joka päivä.

Äidin vihreä buffa notkuu vegeherkkuja

Osoitteessa Mäster Samuelsgatan 19, aivan MOOD Stockholm -ostoskeskusta vastapäätä,  on Mother-niminen ravintola. Liikeideana on, että se on kuin äidin hoiviin tulisi, oli tarve sitten aamiaisesta, lounaasta, päivällisestä, viinilasillisesta tai ”one for the road ”-drinksusta.

Mother_logo
© Tiina Rantanen

Mamman hoivissa on suosittua ja suositeltavaa nauttia keittiömestari Melker Danyels -kaksikon suunnittelema vihreä buffa – En grön buffé. 150 kruunulla pääsee notkuvan pöydän ääreen, jossa on nelisenkymmentä ruokalajia kasviksia, salaatteja, keittoa, munaruokia, tofua, curryja, dippejä ja vastaleivottua leipää. Tästä runsaudensarvesta voi sitten keräillä oman power lunchinsa.

Ruokailijoiden keski-ikä näytti olevan alle 30, joten nuorten aikuisten trendimestasta Motherissa on kyse.  Mutta vegebuffa maistui kyllä vanhemmankin mamman suussa, ei se ikää katso.

Mother_buffa
© Tiina Rantanen

Mood on Tukholman Kortteli

Myös Tukholmassa trendiviisari on kääntynyt fine dining -suuntauksesta rennomman ruokailun suuntaan, mutta raaka-aineista ei tingitä. Kauppakeskuksestakin saa hyvää ruokaa.

mood1
© Tiina Rantanen

 Boqueriassa on oma listansa ginipohjaisille drinkeille.

MOOD Stockholm avattiin keväällä 2012. Sen sanottiin olevan varakkaalle, urbaanille, nuorelle kaupunkilaisaikuiselle räätälöity laadukas ostos- ja ajanviettoparatiisi. MOOD sijaitsee korttelissa, joka rajoittuu katuihin Mäster Samuelsgatan, Norrlandsgatan ja Regeringsgatan. Eli käytännössä se on aivan NK:n tavaratalon takana.

mood3
© Tiina Rantanen

MOODin ravintolamaailmaa voisi verrata nyt Kamppiin avattuun Kortteliin. Ostoskeskuksesta kun löytyy tarjontaa aina Richard Juhlinin samppanjabaarista ruokahalli Boqueriaan, jonka pintox-tiski sai syljenerityksen välittömästi kiihtymään, vaikka nälkä ei ollutkaan. Kyseinen monitoimimesta tarjoaa kellonajasta riippuen niin aamiaista, lounasta kuin after work -meininkiä.

Kylmäpuristettu luomumehu on hyväksi terveydelle

Kun Kallpressens presseri & butik aloitti toimintasa vuonna 2012 osoitteessa Svartensgatan 10,  se oli Pohjoismaiden ensimmäinen yritys, joka kylmäpuristi 100 prosenttisia luomumehuja kasviksista ja hedelmistä. Trenditietoiset tukholmalaiset ihastuivat mehuihin ja niinpä tilat kävivät pieniksi.

Kallpressen_kone
© Tiina Rantanen

Dimitris Magoutas näytti miten kylmäpuristettu mehu syntyi – hyvin luonnollisesti. 

Vierailimme maistiaisilla Kallpressenissä Vasastanissa, osoitteessa Rörstrandsgatan 34. Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään nähtävyys, mutta Kalpressenin mehuja löytää Tukholmassa ns. aiheelle vihkiytyneiden kauppojen kylmähyllystä. Hyvää tekeviä mehuja ja shotteja kannattaa maistaa, vaikka varsinainen ituhippi ei olisikaan. Inkiväärishotti oli sellainen pläjäys, että jos päälle pukannut flunssa ei sillä olisi lähtenyt, se olisi varmaan ollut kuolemaksi.

Paljon muutakin Tukholma tarjosi, mutta ei aiheuteta infoähkyä yhdellä postauksella. Tukholmasta kun löytyy aina uutta ja mielenkiintoista kerrottavaa. Onhan se ihan lähellä ja saavutettavissa helposti niin meri- kuin ilmateitse.

Terveisin

Blonditiina

© Visit Stockholm

Kuva: VisitStockhom

Ps. Lue myös

Ruoka- ja matkailutrendit kulkevat käsikädessä

Ruokatrendit määräävät yhä useamman matkan kohteen

Tukohlma-Tallinna turnee: Päivä Tukholmassa

Kolmen pääkaupungin risteily: Helsinki-Tukholma-Tallinna

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tukholma näyttää vihreiden ruokatrendien suunnan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *