Tuunaa oma mämmisi

Mämmi muuntuu moneksi. © Tiina Rantanen

Suomen tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Aiemmin hänen on kerrottu syövän pääsiäissesonkina peräti 40 tuokkosta mämmiä. Yksi tuokkonen tarkoittaa noin 700:aa grammaa tummanpuhuvaa pääsiäisherkkua. Tuolla syömisellä pääsisi varmaan ennätystenkirjaankin!

Mämmin arvellaan juhlaruokana olevan juutalaisen happamattoman leivän vastine. Mämmi on imellytettyä puuroa, joka valmistetaan pääosin vedestä, ruismaltaasta ja ruisjauhosta. Tyypillisesti mukana on myös hieman suolaa ja pomeranssinkuorta tai hillottua appelsiininkuorta. Joissakin resepteissä on lisäksi siirappia. Makea, maltaista ja jauhoista imellytetty pääsiäismämmi tuli tunnetuksi koko Suomessa emäntäkoulujen, keittokirjojen ja sanomalehdissä olleiden reseptien kautta, Etelä-Karjalassa ja Lapissa vasta 1930-luvun jälkeen. Imellettyä puolukka-ruispuuroa kutsutaan joissain keittokirjoissa myös puolukkamämmiksi. Näin valistaa Wikipedia. 

Mämmi on vähän joko-tai-ruoka. Siitä pitää, tai sitten sitä inhoaa. Monia tökkii jo perinneruoan ulkonäkö. Ulkomaanelävissä mämmi herättää usein ihmetystä ja ihan sellaisenaan sitä ei heille pidä tarjotakaan. Tuunaaminen on asialle ainakin visuaalisesti eduksi. Viime vuosina lehtien ruokapalstoilla ja blogeissa on näkynyt mämmimoussea, mämmijäätelöä, mämmimudcakea, mämmifudgea jne. Onpa mämmijäätelöä pääsiäissesonkina löytynyt ihan kaupan pakastealtaastakin.

Appelsiini ja mämmi ovat mainio makupari. © Tiina Rantanen

Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua. Ja jos haluat lämpimän jälkkärin, laita mämmi hetkeksi uuniin ja tarjoa lämmin herkku sitruunajäätelön kanssa. Ylipäätään sitrukset sopivat mämmin kanssa paritettavaksi. Lakritsijäätelöäkin kannattaa kokeilla. Perinteisemmin olen myös nauttinut mämmiä vaahdotetun vaniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa cocktaillasista. Mutta kukin taplaa tyylillään.

Mämmijäätelöä voi tarjota myös ulkolaisille pääsiäisvieraille! © Tiina Rantanen

Pääsiäisterveisin

Blonditiina

 

 

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Tuunaa oma mämmisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X