Himahella

Tuunaa oma mämmisi

Mämmi muuntuu moneksi. © Tiina Rantanen

Suomen tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Aiemmin hänen on kerrottu syövän pääsiäissesonkina peräti 40 tuokkosta mämmiä. Yksi tuokkonen tarkoittaa noin 700:aa grammaa tummanpuhuvaa pääsiäisherkkua. Tuolla syömisellä pääsisi varmaan ennätystenkirjaankin!

Mämmin arvellaan juhlaruokana olevan juutalaisen happamattoman leivän vastine. Mämmi on imellytettyä puuroa, joka valmistetaan pääosin vedestä, ruismaltaasta ja ruisjauhosta. Tyypillisesti mukana on myös hieman suolaa ja pomeranssinkuorta tai hillottua appelsiininkuorta. Joissakin resepteissä on lisäksi siirappia. Makea, maltaista ja jauhoista imellytetty pääsiäismämmi tuli tunnetuksi koko Suomessa emäntäkoulujen, keittokirjojen ja sanomalehdissä olleiden reseptien kautta, Etelä-Karjalassa ja Lapissa vasta 1930-luvun jälkeen. Imellettyä puolukka-ruispuuroa kutsutaan joissain keittokirjoissa myös puolukkamämmiksi. Näin valistaa Wikipedia. 

Mämmi on vähän joko-tai-ruoka. Siitä pitää, tai sitten sitä inhoaa. Monia tökkii jo perinneruoan ulkonäkö. Ulkomaanelävissä mämmi herättää usein ihmetystä ja ihan sellaisenaan sitä ei heille pidä tarjotakaan. Tuunaaminen on asialle ainakin visuaalisesti eduksi. Viime vuosina lehtien ruokapalstoilla ja blogeissa on näkynyt mämmimoussea, mämmijäätelöä, mämmimudcakea, mämmifudgea jne. Onpa mämmijäätelöä pääsiäissesonkina löytynyt ihan kaupan pakastealtaastakin.

Appelsiini ja mämmi ovat mainio makupari. © Tiina Rantanen

Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua. Ja jos haluat lämpimän jälkkärin, laita mämmi hetkeksi uuniin ja tarjoa lämmin herkku sitruunajäätelön kanssa. Ylipäätään sitrukset sopivat mämmin kanssa paritettavaksi. Lakritsijäätelöäkin kannattaa kokeilla. Perinteisemmin olen myös nauttinut mämmiä vaahdotetun vaniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa cocktaillasista. Mutta kukin taplaa tyylillään.

Mämmijäätelöä voi tarjota myös ulkolaisille pääsiäisvieraille! © Tiina Rantanen

Pääsiäisterveisin

Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuunaa oma mämmisi

Valmista mämmi tehokkaasti imeltämällä.

Mämmi on valmistettu perinteisesti kotona. Nykyisin mämmiä valmistetaan myös teollisesti.

Perinteinen kotimämmi tehokkaasti imeltämällä.

Valmista mämmi näin. Ainekset ohjeessa.

1. VAIHE

Kuumenna kattilassa 3½ litraa vettä noin 70 asteiseksi.
Sekoita 500 g mämmimaltaita ja 1000 g karkeita tai puolikarkeita ruisjauhoja kuivina kulhossa valmiiksi.
Sekoita maltaat ja ruisjauhot vähitellen tehokkaasti sekoittaen noin 65-70 aasteiseen veteen notkeaksi puuromaiseksi seokseksi.

2. VAIHE

Laita mämmiseos imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin noin 3-4 tunniksi. Usein riittää 3 tunnin imeltymisaika. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.

3. VAIHE

Laita mämmiseoskattila liedelle. Lisää mämmiseokseen noin 2 desilitraa siirappia ja 1 teelusikallista suolaa. Jos haluat maustaa, niin voit maustaa tässä vaiheessa – jos haluat, niin tuunaa maun mukaan. Kuumenna mämmiseosta tehokkaasti sekoittaen ja pohjaan palamista varoen, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan. Edelleen tehokkaasti sekoittaen ja pohjaan palamista varoen anna seoksen kuplia noin 10 minuuttia. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa, välillä 1-2 kertaa sekoittaen, noin 15 – 30 minuuttia. Jos mämmiseos on liian sakeaa, niin tässä vaiheessa mämmiseokseen voi lisätä kuumaa vettä.

4. VAIHE

Laita mämmiseos lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen siirappivettä – 1 desilitra vettä ja ½ desilitraa siirappia – estämään kuorettumista. Vaihtoehtoisesti voit lisätä pinnalle paistamisen aikana 2-4 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä estämään kuorettumista.

5. VAIHE

Paista aluksi noin 170-180 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista mämmiä noin 3-4 tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan 2-4 päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kerman, kermamaidon ja sirotesokerin kera, tai vaniljakastikkeen, jäätelön tai appelsiinihillon tai aprikoosihillon kera.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *