Himahella

Tuunaa tähteistä

© Tiina Rantanen

Tuntematon ajattelija on sanonut: ”Vaimoni osaa käsitellä tähteitä ihmeellisellä tavalla – hän heittää ne pois!” Luovempi ja huomattavasti taloudellisempi vaihtoehto on taikoa eilisen jämistä kokonaan uusi ruoka.

Kierrättäminen, uusinnat ja tuunaaminen ovat trendikästä. Niinpä kierrätän tässä ideatasolla juttua, jonka kirjoitin aluneperin Me Naiset -lehteen vuonna 1993 edellisen laman aikana. Vuosia on vierähtänyt neljännesvuosisata, mutta tuunausvinkit pätevät yhä. Mutta niitä lukiessa täytyy muistaa, että elettiin eri vuosituhannella.

Juttuun liittyy myös hauska anekdootti. Silloinen päätoimittajani oli pistämässä tähderuokien tuunauksesta kertovan juttuni kanteen otsikolla: Herkkuruokaa jätteistä.  Ehdin väliin ja kannessa oli vähemmän provosoivasti Herkkuruokaa tähteistä. Kun asiaa tarkemmin ajattelen, jätteiden tuunaaminen nyt vasta trendikästä olisikin. Lehden ilmestyttyä sain toimituskokouksen krtiikkipalaverissa pomolta kommentin: ”Aika luksusta noi sun tähteet.”  Niinpä, hyvin syöminen kun on usein vain kekseliäisyydestä kiinni.

Jokaisella kansalla on perinteiset tähderuokansa. Espanjalaiset käyttävät liharuokien tähteet paellaan, ruotsalaiset pyttipannuun ja pizzakin lienee syntynyt tilanteessa, jossa mammalla ei ollut kaapissaan juuri mitään. Pappilan hätävara, köyhät ritarit tai pullavanukas ovat vanhan pullan joutsenlauluja makeimmasta päästä. Tähde-sanalla on siis aivan turhaan negatiivinen kaiku.

© Tiina Rantanen

Jauhelihakastike muuttuu moneksi

Yksi käyttökelpoisimmista tähteistä on bolognalainen jauhelihakastike eli ragú. Siitä olen kirjoittanut ihan oman postauksenkin.

Tähteeksi jäänyttä bolognesekastiketta voi käyttää:

Makaronilaatikkoon

Keitän 250 grammaa makaroneja ja sekoitan siihen 2-3 desiä jauhelihakastiketta. Sekoitan vielä viisi desiä maitoa, kolme munaa, ripauksen suolaa sekä mustapippuria munamaidoksi ja kaadan vuokaan. Joskus ripottelen laatikon pinnalle kuivista kannikoista raastettua juustoa. Laatikko kypsyy 225 asteessa noin 30-35 minuuttissa.

Lihaperunasoselaatikkoon

Ruoka syntyy noin puolesta litrasta tähteeksi jäänyttä perunasosetta sekä parista, kolmesta desistä jauhelihakastiketta. Pehmitän perunasoseen desillä maitoa ja lisään joukkoon yhden munan. Levitän voidellun uunivuoan pohjalle puolet perunasoseesta. Lisään jauhelihakastikkeen ja päällimmäiseksi loputperunasoseesta. Vuoan pinnalle ripottelen muutaman voinokareen, ja paistan laatikkoa 200 asteessa reilun puoli tuntia.

© Tiina Rantanen

 

Pizzan, tacojen tai burrittojen täytteeksi.

Usein maustan peruskastikkeen voimakkaammaksi chilillä ja valkosipulilla. Pizzan päälle ripottelen tietenkin yrttejä ja rucolaa.

Munakkaan tai munakasrullan täytteeksi

Munakkaalla voi pelastaa ihmishengen. Siltä se ainakin tuntui, kun poikani hoitopäivän jälkeen ulvoi nälkäänsä kuin susi.

Tonnikala eilen ja tänään

Tonnikalan syömistä moni pitää nyt epäeettisenä.  Täytyy muistaa, että nämä vinkit ovat 90-luvulta, jolloin se oli opiskelijabudjetille sopivaa ruokaa.

Jauhelihakastikkeen kaltaisen listan voisin kirjoittaa tonnikalakastikkeesta. Kastikkeen voi valmistaa vaikka näin:

Silppua kaksi sipulia ja hienonna pari valkosipulinkynttä. Kuumenna tilkka öljyä padassa ja paista siinä teelusikallista inkivääriraastetta  ja hienonnettua valkosipulia minuutti. Lisää sipulisilppu ja kypsennä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää tölkki tomaattimurskaa ja puolikas kalaliemikuutio. Kypsennä 15 minuuttia. Lisää tölkki tai kaksi tonnikalaa, puoli desiä ketsuppia ja ripaus mustapippuria. Yrtit tai tilli sekä sitruunamehu tekee kastikkeeseen hyvän säväyksen. Kuumenna kastike ja tarkista suola.

Tonnikalakastike on saavuttanut suuren suosion lastenjuhlissa pikkupizzojen täytteenä. Teen sämpylätaikinan valkoisista vehnäjauhoista, kohotan ja leivon pulliksi. Kaulin palat 10 senttisiksi kiekoiksi, jotka voitelen ketsupilla ja levitän kullekin ruokalusikallisen tonnikalakastiketta. Ripsautan päälle pizzamaustetta ja juustoraastetta. Sitten vain pizzat paistumaan 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.

© Tiina Rantanen

 

Kilosta kirjolohta syö monta kertaa

Kun kirjolohi on edullisimmillan, ostan usein reilun kokoisen kalan. Syömme kerralla alle puoli kiloa ruodotonta kalaa, joten mitä tehdä lopulle lohelle?

  1. Kypsän lohen tähteistä ja keitetystä riisistä saan ruokaisan salaatin töihin evääksi tai perhe kevyen ilta-aterian.
  2. Usein graavaan toisen fileen. Tuoresuolattuna kirjolohi on juhlava leivänpäällyste, mutta viipaleet nuukahtavat jääkapissa nopeasti vähemmän houkutteleviksi. Kalan voi käyttää lohitartariin, jota kyllä kehtaa syöttää vieraillekin. Hienonnan kalan veitsellä sekä silppuan pienen sipulin. Levitän paahdetulle ruisleivälle ensin kerroksen sipulia ja sitten kalaa. Jos kaapissa on smetanaa, ranskankermaa, kermaviiliä tai majoneesia, käytän nokareen sitä leivälle. Pippuria ja tilliä ripsautan koristeeksi.
  3. Graavista kirjolohesta loihtii myös kutkuttavan kiusauksen. 500 grammaa peruna-sipulisekoitusta, 200 grammaa suikaloitua lohta ja desi tillisilppua sekoitetaan keskenään. Seos kaadetaan voideltuun uunivuokaan ja päälle lorautetaan kaksi desiä mustapippurilla ja suolalla maustettua kermaa (tai maustettua ruokakermaa). Kiusausta kypsennetään mikrossa täydellä teholla 20-25 minuuttia tai uunissa 225 asteessa reilu tunti. Mikään ei estä kokeilemasta ruokaan kypsää tai savustettua kalaa! (Ysärillä ruoanvalmistus mikrossa oli vielä trendikästä!)
  4. En koskaan heitä hukkaan kirjolohen perkeitä. Niistähän saa kevyen, lämmittävän keiton. Keitän perkaustähteistä tavallisen kalaliemen. Liemen hiljalleen poreillessa kuullotan toisesssa kattilassa öljytilkassa suikaloitua purjoa tai sipulia sekä valkosipulia, joskus myös paprikaa ja porkkanaa. Keiton ainekset vaihtelevat jääkaapin kulloisenkin sisällön mukaan. Lisään kasvisten joukkoon siivilöidyn kalaliemen (sekä lorauksen valkoviiniä, jota kaapissani on aina ruoanvalmistusta varten), tölkin tomaattimurskaa ja mausteeksi Provencen yrttiseosta. Jos haluan keittoon enemmän sattumia, lohkon sinne myös muutaman kuoritun perunan. Haudutan keittoa kunnes kasvikset ovat kypsiä ja lisään viimeiseksi ruodoista peratun kalan. Pinnalle tilli- tai persiljasilppua, jos maustevihanneksia sattuu olemaan.
Sienipiiras

Leivonta lisää luovuutta

Aamupuuron jämät ja perunamuusin tähteet voi mainiosti käyttää käyttää leipätaikinoihin ja suolaisiin leivonnaisiin. Laske puuro tai velli taikinanesteeksi jauhoja mitatessasi.

  1. Erilaiset muhennokset ja sakeat kastikkeet voi kätkeä täytteeksi piiraisiin ja pasteijoihin.
  2. Suussasulavat perunarieskat iltateelle tekaisee kädenkäänteessä, kun neljään desiin perunasosetta sekoitttaa puoli desiä öljyä, kaksi munaa ja neljä desiä vehnäjauhoja. Rieskat voi maustaa murskatulla valkosipulilla tai valkosipulijauheella. Taikinasta taputellaan kuudesta kahdeksaan rieskaa uunipellille, pistellään ja paistetaan 250 asteessa noin 15 minuuttia.
  3. Kantarelliajan sunnuntaiaterialta jäi tähteeksi noin neljä desiä sienimuhennosta.  Nypin 125 grammaa voita/margariinia ja neljä desiä vehnäjauhoja muruiksi, lisäsin joukkoon pari lusikallista kylmää vettä ja sekoitin taikinan tasaiseksi. Painelin taikinan voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistelin pohjan ja kypsensin sitä mikrossa neljä minuuttia täydellä teholla. Pohjan paistamisen voi tietenkin tehdä uunissa, 225 asteessa se vie noin 10 minuuttia. Levitin sienimuhennoksen piiraspohjalle ja ripottelin pinnalle pari desiä juustoraastetta. Paistoin sienipiirasta 225 asteessa vielä noin 20 minuuttia.
  4. Pullavanukas on oiva tapa herättää henkiin kuivahtaneet leivonnaiset. Ruffinon viinitilan emäntä, rouva Giovanna Folonari opetti uudistamaan pullan seuraavasti. Leikkaa neljä isoa pullaa tai puolikas pullapitkoa viipaleiksi. Kokoa pullat takaisin muotoonsa voideltuun uunivuokaan. Sulata 50 grammaa voita ja lisää voihin desi rusinoita.. Levitä seos pullien päälle. Vatkaa kolme munaa ja reilu desi sokeria vaahdoksi. Lisää vaahtoon noin puoli litraa kiehuvaa maitoa. Mausta seos raastetulla sitruunankuorella ja kaada pullaviipaleiden päälle. Kypsennä vanukasta 175 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa haaleana tomusokerilla puuteroituna.
vohveleita ja tonnikalakastiketta

Suolaisia vohveleita

Muistan kerran, jossa edellisen illan vieraat viipyivät seuraavaan iltapäivään, mihin en ruoan puolesta ollut varautunut. Olin edellisenä iltana tarjonnut poronkäristystä, mutta sitä ei ollut enää riittävästi viidelle ruokailijalle lisäkkeistä puhumattakaan. Maitoa, munia, rasvaa ja jauhoja sekä vohvelirauta löytyivät kaapista. Niinpä pääruokana oli vohveleita poronkäristyksellä ja puolukkasurvoksella höystettynä. Jälkiruoaksi vohvelit rikastettiin hillolla ja pakastimesta löytyneellä vaniljajäätelöllä. Lopputuloksena oli viisi täyttä ja tyytyväistä vatsaa.

Eli kierrätetään ja tuunataan, safkaakin. Se on ekologista ja trendikästä. Varsinkin jos Matti kurkistaa kukkarosta.

Terveisin,

Blonditiina

Kuvat: Norman Ojanen, Mirva Kakko, Kristiina Kurronen/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuunaa tähteistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *