Himahella

Tyttöjen terassi-ilta

Hotel Mamassa eli kotiterassillani on vietetty tänä kesänä monta hauskaa naisteniltaa. Keskiviikkona oltiin jälleen välimerellisissä ruokatunnelmissa lähes puolen vuorokauden ajan.

Pari viikkoa sitten piipahdin Hakaniemen torilla ja samalla reissulla yleensä käyn ostoksilla myös Helsingin Chinatownissa. Hakaniemihän on täynnä etnokauppoja. Silloin mukaani tarttui pakastettuja, kypsentämättömiä jättikatkarapuja hintaan 20 e/kg ja Lee Kum Keen Peking Duck – maustekastiketta, josta olen aina pitänyt. Olen muuten vieraillut heidän tehtaillaan Hong Kongissa vuonna kukkaruukku eli 1991. Silloin tällaiset soosit vasta tekivät tuloaan Suomeen ja pääsin osallistumaan valikoimatyöhön toisella puolella maailmaa.

Lidl on siitä hauska kauppa, että koskaan et tiedä mihin tuotteisiin siellä törmää.  Keväällä ankanrinnat olivat aivan huikean hyvässä tarjouksessa 5,95 e/kpl ja yhdessä rinnassa on noin 350 gramman verran linnunlihaa.  Hamstrasin silloin ankanrintoja pakastimeeni.  Tällä viikolla Lidlistä on saanut huippulaatuisia, ohuita ranskalaisia pakastepapuja 1,99 e/kilon pussi. Uudet perunatkin ovat olleet euron pintaan kilo. Lidlin Kreikan viikoilta ostin useamman paketin hyvin säilyvää halloumi-juustoa ja halvaa, myöskin tarjoushinnalla. Eli aika hienolta kuulostavan aterian kustannukset eivät sitten nousseetkaan mitenkään kohtuuttomiksi.
Eihän naistenilta tietty ihan ilman kommelluksia mennyt. Murphyn lain mukaan kaasupullo loppui jättikatkarapuja grillatessa. Koska alla oli jo pari skumppalasillista, ei uutta pulloakaan voinut lähteä autolla noutamaan. Niinpä savustin katkaravutkin. Ja niistä tuli aivan mahdottoman hyviä!

Laatua lasissa

Koska juhlimme ystävättäreni iloisia uutisia työrintamalta, kaivoimme molempien ”hillokellareista” parhaita juomia mitä löysimme. Aperitiivina ja jättikatkarpujen kanssa joimme  Jacquart Blanc de Blancs Brut 2006 -samppanjaa. Tämä pelkistä Chardonnay-rypäleistä valmistettu samppanja on jo kehittynyt, erittäin kuiva ja herkullisen paahteinen juhlajuoma. Juuri minun makunystyröitäni hemmotteleva samppanja. Se löytyy Alkon tilasuvalikoimasta hintaan 54,90 e. Koska pullo oli lahjaksi saatu, halusin nauttia sen hartaudella henkilön kanssa, joka myös ymmärtää hyvän samppanjan päälle.

Ystävättäreni toi ankan kaveriksi herkkujuomaa Bordeaux´ta. Nautimme  punaviininä Château d’Armailhac vuosikertaa 2006.  Alkossa on nyt myynnissä vuosikerta 2011 ja sen hinta on 63,40 pullo. Viinin tuoksu oli huumaava.  Maultaan se oli erittäin täyteläinen, hieman tallinen ja tanniininen. Eli se suorastaan huusi ruokaa. Kun ripottelimme roseeksi savustetulle ankalle hieman sormsuolaa, paritus onnistui loistavasti.
Jälkkärin kanssa korkkasimme Sisiliasta tuomani Donnafugatan makean valkoviinin, Ben Ryén vuodelta 2001. Se oli aika kielenvievää rusinakeittoa.
Herkullista ruokaa, erinomaista viiniä ja hyvää seuraa.  Tarvitseeko ihminen muuta ollakseen onnellinen?  En oikein näin äkkiseltään keksi.

Tyttöjen terassi-ilta

Grillatut tai savustetut jättikatkaravut, helppo sitruuna-aioli
Välimerellinen pataleipä
Jacquart Blanc de Blancs Brut 2006
x
Savustettua ankanrintaa 58 C
Papu-perunasalaatti
Marjainen halloumisalaatti
Château d’Armailhac 2006
x
Halvatun hyvät mansikat
Donnafugata Ben Rye
RUOKAOHJEET

Savustetut jättikatkaravut
1 kg pakastettuja, kypsentämättömiä jättikatkarapuja
1 dl Thai sweet chili -kastiketta
2 tl Siracha-kastiketta tai 1/2 tl chilihiutaleita
Pane jäiset katkaravut muovikulhoon. Sekoita chilikastikkeet ja kaada katkarapujen päälle.
Anna katkarapujen sulaa maustekastikkeessa seuraavaan päivään. 
Pujottele 5-6 jättikatkarapua puisiin  grillitikkuihin.
Pane vartaat savustuslaatikkoon tai sähkösavustimeen ja savusta noin 10 minuuttia tai kunnes katkaravut muuttuvat punaisiksi. Voit vaihtoehtoisesti myös grillata katkaravut.
Tarjoa sitruunankuorella maustetutun aiolin kanssa.
Helppo sitruuna-aioli
1 dl hyvää majoneesia (esim. Hellmann´s)
1 dl venäläistä jogurttia (tai ranskankermaa
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
3-4 valkosipulinkynttä
2 tl karkeaa dijoninsinappia
ripaus suolaa
1 tl sokeria
Sekoita majoneesi ja jogurtti. Mausta kastike sitruunankuoriraasteella ja sitruunamehulla, sinapilla ja ripauksella suolaa. Pyöristä maku sokerilla. Anna maustua hetken jääkaapissa.

Marjainen halloumisalaatti
1 pkt halloumi-juustoa
2-3 dl mansikoita
1 dl pensasmustikoita
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku villirucolaa
1 uusi sipuli varsineen
3-4 kirsikkaluumutomaattia
pala kurkkua
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa
Liota juustoa kylmässä vedessä n. 15 minuutin ajan liian suolaisuuden poistamiseksi. Leikkaa juusto ohuiksi siivuiksi. Paista juustonsiivut oliiviöljyssä molemmilta puolilta ruskean sävyisiksi. Anna jäähtyä. Voit myös grillata juustot, jolloin öljyä ei tarvita.
Revi salaatit salaattikulhoon. Viipaloi sipuli, lohko kirsikkatomaatit, viipaloi kurkku juustohöylällä. Viipaloi mansikat. Sekoita salaatti varovasti. Asettele juustoviipaleet salaatin päälle ja koristele pinjansiemenillä ja tuoreella basilikalla.
Jokainen ruokailija voi maustaa salaatin pöydässä hyvällä neitsytöljyllä, balsamicolla, sormisuolalla ja vastrouhitulla mustapippurilla. Näin salaatti säilyy pidempään raikkaana.
Välimerellinen pataleipä
1 leipä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
2-3 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
Yhdistä kulhossa kuivat aineet, hienonnetut aurinkotomaatit ja rosmariini. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Savustettu ankanrinta 58 C
2-4 ankan rintafileetä
1-2 dl Peking duck -maustekastiketta (Lee Kum Kee)
sormisuolaa
Sulata ankkafileet hitaasti jääkaapissa. Pane ne marinadikastikkeeseen ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
Tee ankan nahkaan veitsellä muutama viilto. Pane rintafileet kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista kunnes nahka saa hyvän värin. Ota nopeasti väri myös fileen toiselle puolelle.
Pane ankanrinnat savustusuuniin elektronisen lämpömittarin kanssa ja säädä hälytys 58 asteeseen. Savusta rintafileitä kunnes mittari hälyttää. Siihen menee aikaa noin 15-20 minuuttia.
Kääri ankanrinnat alumiinifolioon ja anna niiden vetäytyä 5-10 minuuttia ennen viipalointia.
Tarjoa halloumi-salaatin ja papu-perunasalaatin kanssa.
Papu-perunasalaatti
6-8annosta
400 g vihreitä pakastettuja papuja
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
KASTIKE
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl vaalea balsami- tai omenaviinietikkaa
1/2 dl vettä
2 rkl hunajaa
2-3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
1 rkl karkeaa dijoninsinappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
700 g pieniä uusia perunoita
Marinoi pavut vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua tai jo edellisenä päivänä. Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa puolikuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen astiana, jonne myös pavut mahtuvat. Ravista kastikeainekset sekaisin. Lisää mukaan jäiset pavut ja kääntele purkkia, jotta kastike pääsee papujen ympärille. Anna papujen sulaa ja maustua jääkaapissa.
Keitä pestyt, puhtaaksi raaputetut uudet perunat suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä haaleiksi.  Halkaise perunat ja sekoita papujen joukkoon. Anna maustua vielä pari tuntia.
Salaatti säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa.

Halvatun hyvät mansikat
tuoreita mansikoita
pensasmustikoita
murenneltua vaniljahalvaa
vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
Viipaloi mansikat annoskulhoon. Lisää mustikat. Murentele majoille vaniljanmakuista halvaa. Jos tarjoat marjojen kanssa kermavaahtoa, voit murennella halvan kerman joukkoon.
Herkkua marjat ovat myös vähän sulaneen vaniljajätskin kanssa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyttöjen terassi-ilta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *