
Uuniomenahillo maistuu piparkakulta

Uuniomenahillo on tullut tutuksi tänä sesonkina, sillä 2020 on erinomainen omenavuosi, ainakin minun pihapuissani. Koska yli 50 vuotta vanhat omenapuuni ovat täysin luomua, ulkonäöllisesti täydellisiä syöntiomenoita puut eivät tuota. Lajikkeistakaan minulla ei ole mitään hajua, mutta sopivan kirpeiltä hillo-omenoilta nuo maistuvat.
Parin huonon omenavuoden vuoksi löysin helpon uuniomenahillon vasta tänä syksynä. Ei sitä turhaan ole hehkutettu. Jäin heti koukkuun ja olen tehnyt hillokokeiluja asian tiimoilta nyt jo viisi kertaa.
Perusohjehan on todella yksinkertainen. Omenat pestään ja lohkotaan, sokeri ( 2 osaa omenoita/ 1 osa sokeria) lisätään omenoiden joukkoon ja seosta kypsennetään 150-asteisessa uunissa pari tuntia. Kypsät omenat soseutetaan ja tölkitetään. Siinä koko juttu.
Mutta aina voi tehdä asioita hieman paremmin. Tässä minun vinkkini:
- Parasta uuniomenahillossa on se, että omenat karamellisoituvat kypsennyksen aikana. Ja se maistuu valmiissa hillossa. Huomasin, että kattilan asemesta kannattaa käyttää laakeaa uunivuokaa, jolloin karamellisoitumisen vaativa ruskistuminen tapahtuu laajemmalla pinta-alalla.
- Käytä vuoassa/uunipannulla leivinpaperia, se helpottaa astian putsaamista. Karamellisoituva sokeri jämähtää tiukasti kiinni.
- Mikäli haluat hyvin karamellisoitunutta hilloa, vähennä lämpöä ja pidennä aikaa. Jos kypsennät omenoita 100-asteisessa uunissa 6-8 tuntia, saat lähes aprikoosihillomaista omenasosetta.
- Pistin kaneli- ja vaniljatankoja jo uuniin maustamaan omenasosetta. Makuaistini kertoi, että omenasose kannattaa maustaa vasta kypsänä. Niinpä lisään mausteet vasta omenoiden soseuttamisen jälkeen.
- Pidän samettisen tasaisesta omenasoseesta, joten kaivoin kaappieni kätköistä esiin vanhan, rakkaan sosemyllyni. Sillä saa takuuvarmasti sileää sosetta, kuoret ja omenakodat jäävät sihtiin. Samaan sileään lopputulokseen pääsee pusertamalla omenat siivilän läpi.
- Kokeilin uuniomenasosetta sekä tavallisella sokerilla, että hillosokerilla. Hillosokerilla tulee rakenteeltaan jämäkämpää hilloa ja soseen säilyvyys on parempi. Oma valintani tähän hommaan on hillosokeri.
- Uuuniomenasoseen voi tietysti myös pakastaa. Sose kannattaa pakastaa ns. annospakkauksiin, jolloin säilyvyydestä ei tule ongelmaa.
Piparkakulta maistuva uuniomenasose
2 osaa omenoita
1 osa hillosokeria (Mikäli pakastat soseen, voit käyttää 1 dl sokeria / 1 kg omenoita)
1 tl piparkakkumaustetta/ 1 1/2 l valmista omenasosetta
- Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
- Pese omenat, lohko ne ja pane laakeaan, leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Kaada päälle hillosokeri ja sekoita.
- Kypsennä omenalohkoja 1 1/2 -2 tuntia. Sekoita välillä, mutta se ei ole välttämätöntä.
- Ota vuoka uunista ja anna omenoiden jäähtyä hetki.
- Mikäli käytät vanhanaikaista sosemyllyä tai painelet omenat siivililän läpi, saat ihanan tasaista, karamellisoitunutta omenasosetta. Lusikoi myös kypsennyksessä muodostunut siirappi soseen joukkoon. Voit myös soseuttaa omenat sauvasekoittimella, mutta silloin sose on rakenteeltaan karkeampaa, koska kuoret jäävät soseeseen.
- Kaada uuniomenahillo puhtaisiin, kuumiin hillopurkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Mikäli haluat käyttää vähemmän sokeria, pakasta sose säilymisen takaamiseksi.
Vinkki! Voit käyttää omenasoseen mausteeksi myös vaniljaa, kanelia, inkivääriä, minttua tai luomusitruunan raastettua kuorta.
Piparkakulta maistuva uuniomenahillo koukuttaa paahtoleivän ja voileipäkeksien päällä. Omenahillo on hyvää myös juustojen kaverina. Olen käyttänyt sitä myös juustoleivän levitteenä. Maitoon keitetyn puuron silmänä hillo vasta onkin todellista herkkua! Piparkakun makuisena hillon makumaailma vihjaa jo tulevasta joulusta, joten sitä löytyy varmaan myös joulupöydästäni kinkun kyljestä tai ainakin sen kastikkeesta.
Lue myös:
Kokeile helppoja omenalettuja!
Omenapiirakka kolmella tapaa
Juustoinen omena-sipulirisotto on sesonkiruokaa
Syksyisiä makuja: Omenakyljyksiä ja murupiirakkaa
Omenasesonkiterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Uuniomenahillo maistuu piparkakulta