Himahella

Uunipasta ja nduja-tahna ovat kuuminta hottia

 

© Tiina Rantanen

Uunipasta ja nduja-tahna ovat nyt kuuminta hottia ruokamaailmassa, jos uskomme influnssereita. Ja miksi emme uskoisi? Koska minun ei ole mitään järkeä kopioida toisen tekemää ohjetta, piti luoda oma versio samasta aiheesta. Seuraa minua myös Instagramissa @himahellantiina , niin saat nopeasti kiinnostavimmat ruokaohjeet käyttöösi.

Hauduttelin viime viikonloppuna kaksinkertaisen annoksen bolognese-kastiketta eli ragua. (Ohje alla.) Sitä on syöty viikko niin keitetyn pastan kanssa kuin makaronilaatikossa. Nyt käytin viimeisen 1/2 litran pakasterasiallisen soosia  13.tammikuuta 2022 ilmestyneen HS Ruokatorstain Ndujapasta- ohjeen innoittamana uunipastaan.  Ja ruoka oli helppo kuin mikä! Todellinen hävikkiruoka.

© Tiina Rantanen

Mikä ihmeen nduja?

Nduja (lausutaan njuuda) on kotoisin Italian Calabriasta, jossa ruoka on tulista. Nduja valmistetaan possun rasvaisimmista osista ja tulisista jauhetuista chileistä, jota saattaa olla liki kolmannes tuotteen painosta. Se on siis levittyvää, kypsää salamimakkaraa, jota lisätään pizzoihin ja pastoihin, mutta tarjotaan Calabriassa myös ihan vaan leivän päällä. Purkki löytyi helposti supermarketista samasta hyllystä kuin pestot. Oli jopa paria eri brändiä tyrkyllä. Valitsin purkin perusteella.

UUNIPASTA a la Himahellan Tiina

4-6 annosta

1/2 l hyvin haudutettua bolognese-kastiketta (ohje alla) 1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja 3 valkosipulinkynttä 1 rkl Provencen yrttiseosta 1 tl suolaa 5 dl vettä ( 1 dl punaviiniä) 250 g pätkittyä spagettia 2 -3 rkl nduja-salamitahnaa 150 g raastettua juustoa 1. Pane voideltuun uunivuokaan jauhelihakastike, silputut valkosipulinkynnet, mausteet, vesi, viini ja pasta. Nostele ainekset sekaisin. Lusikoi nduja-tahnaa nokareina pastan päälle ja levitä pinnalle lopuksi juustoraastetta. 2. Kypsennä uunipastaa 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Ripottele päälle tuoreita yrttejä, jos niitä on. Kuvassa silputtua persiljaa.

© Tiina Rantanen

Ragù alla bolognese

400 g pastaa: spagettia, tagliatellea, pennejä, farfalleja tms.

Ragù:

400 g sika-nautajauhelihaa

75 g pancettaa tai amerikanpekonia

3-4 valkosipulinkynttä

1 sipuli

pala juuriselleriä

1-2 porkkanaa

ripaus mustapippuria

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1/2 lihaliemikuutio

1 rkl sokeria

2 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1/2 tl rosmariinia

1/2 tl timjamia

suolaa

  1. Hienonna kasvikset hyvin hienoksi silpuksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuriterällä. Silppua pekoni.
  2. Paahda pekoni omassa rasvassaan, lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää kasvikset ja kääntele niitä pannulla muutama  minuutti. Mausta seos mustapippurilla. Lisää tomaattimurska, viini, liemikuutio, sokeri ja yrttimausteet.
  3. Hauduta kastiketta pari tuntia, mutta vähintään puoli tuntia. Tarkista suola
  4. Tarjoa keitetyn pastan ja pitkään kypsytetyn juustoraasteen, kuten parmesaanin kanssa.
© Tiina Rantanen

Viinivinkki

Oli luonnollista valita uunipastan kaveriksi punaviini samasta maasta kuin bolognese-kastike ja nduja-tahna ovat kotoisin.  Mausteisen ruoan kanssa maistuu italialaien chianti, esimerkiksi keskitäyteläinen ja marjaisa Ruffino Chianti Organic 2020, 12,98 e.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunipasta ja nduja-tahna ovat kuuminta hottia

Sara

Ei lausutaan njuuda niin kuin kirjoitit, mutta än-duuja!
Olen italialainen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *