Himahella

Uuniperuna on pop!

Kahteen kertaan kypsennetyt, juustoiset uuniperunat sopivat illanistujaisiin. © Tiina Rantanen

1990-luvulla uuniperunat olivat todellista trendiruokaa. Trendit vaihtelevat ja uuniperunasta tuli lähinnä lisäke, mutta nyt peruna on jälleen salonkikelpoista vierastarjottavaa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten peruna oli perusaines lähes jokaisella aterialla. Perunan suosio on laskenut hiljakseen vuosi vuodelta. Syy ei ole varsinaisesti itse perunassa, vaan siinä, että lautaselle pyrkii paljon muutakin. Moni kiireinen kotikokki väittää, että pastasta ja riisistä saa valmista paljon nopeammin kuin perunasta. Se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Perunakattila ei kiehuessaan vaadi kokilta mitään toimenpiteitä ja sen 20-30 minuuttia voi tehdä muita ruoanvalmistustöitä.

Peruna on terveellinen syötävä, jos sitä vertaa valkoiseen riisiin, pastaan tai noodeleihin. Peruna on edelleen suomalaisten miesten tärkein C-vitamiinin lähde ja tämän lisäksi se sisältää joukon muita ravintoaineita ekologisessa pakkauksessa.

Perunan puolesta puhuu terveellisyyden lisäksi sen pieni hiilijalanjälki. Ekologista, halpaa ja monikäyttöistä lähiruokaa on tarjolla joka ruokakaupassa. Peruna on siis back to basics– eli perusjuttu. Tässä tilanteessa jossa maailma nyt makaa, perunastahan pitäisi tehdä oikea megatrendi. Ja pottu, jos mikä, ansaitsi sen!

Ne vähän paremmat uuniperunat

Uuniperunoiksi sopivat jauhoiset perunalajikkeet (esim. Mozart, Rosamunda ja Pito). Kun tarjoat uuniperunoita pääruoaksi, valitse mahdollisimman isoja eli ainakin 200 g painoisia perunoita.

Kahdesti paistetut uuniperunat ovat juhlavampi vaihtoehto perinteisille uuniperunoille.

Pestyjä, pisteltyjä perunoita kypsennetään uunissa ensin tunti, jotta sisukset saadaan irtoamaan. Tämän jälkeen kuoret täytetään juustoisella perunaseoksella, jonka joukkoon on lisätty kasviksia.  Näin perunoista tulee herkullisemman  ja runsaamman näköisiä kuin perinteisistä uuniperunoista.

Täytetyt uuniperunat maistuvat punaviinin tai oluen kanssa. © Tiina Rantanen

Juustoiset uuniperunat

4-6 annosta

gluteeniton, laktoositon

 6  jauhoista uuniperunaa ( esim.  Mozart, Rosamunda tai Pito)

200 g  vahvanmakuista juustoa raastettuna

125 g suikaloitua lehtikaalia tai babypinaattia

100 g purjoa tai kevätsipulia

4-5 valkosipulinkynttä

1/2 dl öljyä tai 2 rkl voita

2 dl laktoositonta  kuohukermaa

1/4 tl mustapippuria

2 rkl silputtua tuoretta timjamia

1 tl suolaa

(50 g suikaloitua pepperoni-makkaraa)

Pese perunat ja pistele ne. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunti. Voit myös kypsentää perunat mikroaaltouunissa. Kolme uuniperunaa kypsyy noin 15-17 minuutissa.

  1. Hienonna kevätsipuli tai purjo, hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi ruodittu lehtikaali /revi pinaatti. Raasta Appenzeller-juusto.
  2. Ota peruna kerrallaan patakintaalla suojattuun käteen ja leikkaa perunasta pois hattu. Koverra sisus lusikalla kulhoon.
  3. Kuumenna öljy/voi paistokasarissa, lisää kevätsipulit, valkosipuli ja lehtikaali/pinaatti .  Kuullota seosta kunnes sipuli ja lehtikaali on pehmeää, noin 5-7 minuuttia. Lisää joukkoon perunoiden sisus, kerma  ja puolet juustoraasteesta ( sekä suikaloitu pepperoni). Sekoita kunnes peruna muuttuu sosemaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla
  4.  Jaa seos perunankuoriin ja ripottele loput Appenzeller-raasteesta perunoiden päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa kunnes juusto saa väriä, noin 10-15 minuuttia.
  5. Tarjoa perunoiden kaverina raikasta vihersalaattia.

Juomavinkki:

Täytetyt uuniperunat maistuvat parhaiten oluen kanssa. Valitse lager tai ale. Punaviinin ystävä valitsee keskitäyteläisen ja helpon punaviinin, esimerkiksi, Chill Out Organic Tempranillo Syrah, 8,62 e

© Alko

Perunaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uuniperuna on pop!

Sauli Uusitalo

Ehdottomasti suosittelen esikypsennykseen mikroaaltouunia, jo pelkästään energian kulutuksen kannalta. Peruna puhkotaan kauttaaltaan haarukalla ja kääritään talouspaperiin. Perunoiden koosta ja määrästä riippuen 5-15 min täydellä teholla niin hyvää tulee, näin valmista syötäväksi tai edelleen ideoitavaksi. Challencer myös hyvä lajike kokeitavaksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *