Himahella

Uusin trendikasvis on baby kale, lehtikaalin vauva

Yhdysvalloissa on kohistu lehtikaalin erinomaisuudesta jo pitkään. Nyt rapakon takaa kantautui viesti, että tuo trendivihannes on saanut vauvan, baby kalen. Tuskin maltan odottaa, minkä pöhinän uusi tulokas saa ruokamaailmassa aikaiseksi.

Lehtikaali, kuva: Ari Heinonen, copyright: Otavamedia

Lehtikaali oli vuoden 2013 hittikasvis ja se on vain jatkanut suosionsa kasvattamista. Vielä muutama vuosi sitten sitä oli vaikeaa löytää tavallisista ruokakaupoista ja vuoden 2008 kasvistaseessa lehtikaalia ei edes mainittu omana lajikkeena.

Lehtikaali ei ole uusi keksintö

Lehtikaalitrendi toki vyöryi maahamme jenkkilästä, mutta kyllä lehtikaali oli tuttu juttu Suomessakin. Puutarha-Sanomat hehkutti lehtikaalia jo vuonna 2008, kun kotalahtelainen Pekka Torvinen alkoi viljellä sitä ja Tuoreverkko markkinoida.

”Aloitin viestintäpäällikkönä Kotimaiset Kasvikset ry:ssä vuonna 2005. Jo silloin ammattiviljelijät kasvattivat lehtikaalia ja lähdinkin innoissani markkinoimaan tuota monikäyttöistä ja terveellistä kaalia. Amerikasta lehtikaalin käyttäjämaana ei kukaan silloin hiiskunut. Sen sijaan tiesimme, että esimerkiksi Saksassa lehtikaalia käytetään myös kuivattuna ja sitä ripotellaan eri ruokiin parantamaan ravintoarvoa”, ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen kertoo.

”Kotimaisten Kasvisten tausta- ja perustajajärjestölle Puutarhaliitolle lehtikaali oli luonnollisesti tuikituttu. Kotipuutarhoissa lehtikaalia on kasvatettu Suomessa kautta aikain. Kunnian lehtikaalista ansaitsee kuopiolaisen Tuoreverkon toimitusjohtaja Kari Lyytinen, joka markkinoi lehtikaalia niin kauan, että se lopulta teki valtavan läpimurron”, Toikkanen jatkaa.

Lehtikaalikääryleet, kuvat: Ari Heinonen, copyright: Otavamedia

Pirjo Toikkanen muistelee kotimaista lehtikaalia kuivatun jo vuonna 2004, kun sato meinasi jäädä viljelijöille käsiin. Nyt Kiinassa tuotettua lehtikaalijauhetta myydään superfoodina lähes 65 euron kilohintaan. Toivottavati sitäkin saadaan pian kaupan superfood-hyllyille kotimaisena lähiversiona.

Kari Lyytinen toteaakin, että vasta syksyllä 2014 lehtikaalin kysynnän kasvu näkyi Suomessa. Vuonna 2012 lehtikaalia myytiin S-ryhmän kaupoissa noin 4000 kiloa, kun vastaava määrä vuonna 2014 olikin jo 28 653 kiloa.

Lehtikaalivauva on uusi tulokas

Kiitos ruokatredien, lehtikaali on kuitenkin oiva esimerkki siitä miten kuluttajien kysyntä parantaa tarjontaa. Sweet Paulin blogista bongaamaani Baby Kalea en vielä ole nähnyt marketeissa, mutta hyvin kaupaketjut tuntuvat ruokatrendejä haistelevan. Ei varmaankaan kulu montaa viikkoa, kun mekin pääsemme tutustumaan uuteen trendivihannekseen. Ja toivottavasti kotimaiset viljelijät tarjoavat sitä meille jo ensi kesänä. Englanninkielinen Sweet Paulin ohje paahdetulle baby lehtikaalille löytyy täältä. Toki samalla ohjeella voi valmistaa lehtikaalia muutenkin.

Kaaliperheen superfood

Lehtikaalin suosion salaisuus on terveellisyys. Lehtikaali sisältää kaikista ravintokasveista eniten B2- vitamiinia, K -vitamiinia ja karotenoideja. Jos sitä vertaa meille kaikille tuttuun appelsiiniin, niin se sisältää melkein kolminkertaisen määrän C-vitamiinia. Lehtikaalin energiasisällöstä melkein 40 prosenttia tulee proteiinista. Tästä syystä se on kasvissyöjien suosiossa.

Lehtikaali keittiössä

Lehtikaalin käyttö eroaa hieman meille tutummasta keräkaalista. Ravinnoksi käytetään ainoastaan lehdet, joiden sitkeä lehtiruoti kannattaa poistaa tai ainakin ohentaa ennen valmistamista. Raakana lehtikaalin lehdet ovat kovia ja puisevia, joten ne kannattaa joko ryöpätä, marinoida öljypohjaisessa kastikkeessa tai paistaa pannulla. Tällä tavalla kasvisolujen seinämät pehmenevät ja lehtikaalista tulee herkkua. Keitinveteen voi myös lisätä ripauksen ruokasoodaa, joka pehmentää lehdet ja säilyttää niiden kauniin värin.

Lehtikaalismoothie, kuva: Sampo Korhonen, copyright: Otavamedia

Amerikkalaiset upottavat lehtikaalia nykyisin lähes mihin tahansa: pirtelöihin, drinkkeihin ja jopa suklaakekseihin. Lehtikaalia voi käyttää raakana tai kypsennettynä. Se sopii smoothien joukkoon, se taipuu pestoksi, siitä voi valmistaa keittoja ja muhennoksia. Lehtikaali maistuu yksinkertaisimmillaan voissa paistettuna suolan ja sitruunamehun kanssa.

Vihreitä kokkaushetkiä lehtikaalin parissa toivottaa
Himahellan Tiina

Kuvat: Ari Heinonen ja Sampo Korhonen/Otavamedia


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusin trendikasvis on baby kale, lehtikaalin vauva

Himahellan Tiina

Suomalaiset vihannesviljelijät ovat trendien aallonharjalla. Pirjo Toikkanen kertoi, että ruukkulehtikaalia kasvattaa Varpion puutarha Orimattilassa. Ison ruukun hinta helsinkiläisessä Mustassa Pekassa oli 2,99 euroa.

Himahellan Tiina

Varpion tuotteita myyvät PK-seudulla CM Vantaa Koivukylä, K-supermarketit Arabia, Herkkupähkinä, Hertta, Kulinaari, Lähderanta, Mustapekka, Ruokaniitty, Oregano, Yliveto, Prismat Iso-Omena, Järvenpää, S-Marketit Bulevardi, Mäntsälä, Länsiuudellamaalla K-supermarket Lempola, Päijät-Hämeessä CM Karisma, Laune, Paavola, K-supermarketit Okeroinen, Orimattila. Ainakin näistä kaupoista ruukkulehtikaalia voi kysellä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *