Uuteenvuoteen latinotwistillä

- Ceviche yht. 400 g valkoista ja punaista kalaa, esim. siikaa ja nieriää tai kirjolohta 1 dl limettimehua 1 punasipuli 1 ruukku korianteria ½ punainen chli ½ dl oliiviöljyä 1 tl suolaa TARJOILUUN tortilloita tai maissilastuja Leikkaa kala pieniksi, sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sekoita joukkoon ½ dl limettimehua ja anna kalojen marinoitua jääkaapissa noin neljä tuntia. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita kasvisten joukkoon loput limettimehusta, öljy ja suola. Valuta kalasta pois ylimääräinen neste. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran. Tarjoile ceviche maissilastujen kanssa tai pienestä tortillasta guacamolen kanssa .
![]() |
Cevichen voi tarjota pienistä vehnätortilloista guacamolen kanssa. |
Glogimausteinen ylikypsä porsaanniska 6–8 annosta noin 2 kg porsaan niskaa eli kasleria 3 rkl merisuolaa 1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 2 tl glögimaustetta 2 laakerinlehteä Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan suolautua noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa. Jos sidot lihan puuvillalangalla, se pysyy paremmin koossa. Laita liha uunivuokaan. Lisää lohkottu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä mausteet. Pistä lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Kypsennä possua 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 78–82 astetta. Tässä kuluu noin 6–7 tuntia. Leikkaa lihasta siivuja ja tarjoa Mole-kastikkeen kanssa.
![]() |
Ylikypsä porsaaniska saa makunsa joulumausteista ja suklaisesta Mole-kastikkeesta |
Mole-kastike 1 punainen chili 1 jalapeno 2 tl korianterinsiemeniä 1 tl seesaminsiemeniä 1 dl mantelilastuja 5 mustapippuria 3 mausteneilikkaa 1 sipuli 1 Solo-valkosipulinkynsi 1 rkl kaakaojauhetta 1 tlk tomaattimurskaa 1 kanelitanko 1 rkl sokeria 1 ½ dl kasvislientä 100 g vähintään 70% tummaa suklaata Murskaa chilit, korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat huhmareessa ja paahda mausteita kuivalla pannulla pari minuuttia. Kaada mausteet toiseen astiaan jäähtymään. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipulisilput pannulla tilkassa öljyä, lisää kaakaojauhe. Lisää pannulle mausteseos, tomaattimurska, kanelitanko ja kasvisliemi. Hauduta kastiketta noin puoli tuntia. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Tarkista suola.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Uuteenvuoteen latinotwistillä