Meksikolainen menu
Ohjeet keittokirjastani Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa.
Ceviche, guacamole, minitortilla/maissilastut
- Ceviche
yht. 400 g valkoista ja punaista kalaa,
esim. siikaa ja nieriää tai kirjolohta
1 dl limettimehua
1 punasipuli
1 ruukku korianteria
½ punainen chli
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
TARJOILUUN
tortilloita tai maissilastuja
Leikkaa kala pieniksi, sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Sekoita joukkoon ½ dl limettimehua ja anna kalojen marinoitua
jääkaapissa noin neljä tuntia.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja
korianteri. Sekoita kasvisten joukkoon loput limettimehusta, öljy ja suola.
Valuta kalasta pois ylimääräinen neste.
Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran.
Tarjoile ceviche maissilastujen kanssa tai pienestä tortillasta guacamolen kanssa .
![]() |
Cevichen voi tarjota pienistä vehnätortilloista guacamolen kanssa. |
Glogimausteinen ylikypsä porsaanniska
6–8 annosta
noin 2 kg porsaan niskaa eli kasleria
3 rkl merisuolaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl glögimaustetta
2 laakerinlehteä
Hiero
merisuola lihan pintaan. Anna lihan
suolautua noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.
Jos sidot lihan puuvillalangalla, se pysyy paremmin koossa.
Laita liha uunivuokaan. Lisää lohkottu sipuli, hienonnetut
valkosipulinkynnet sekä mausteet. Pistä lihan paksuimpaan kohtaan
lihalämpömittari ja peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Kypsennä
possua 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 78–82 astetta.
Tässä kuluu noin 6–7 tuntia.
Leikkaa
lihasta siivuja ja tarjoa
Mole-kastikkeen kanssa.
![]() |
Ylikypsä porsaaniska saa makunsa joulumausteista ja suklaisesta Mole-kastikkeesta |
Mole-kastike
1 punainen chili
1 jalapeno
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
1 dl mantelilastuja
5 mustapippuria
3 mausteneilikkaa
1 sipuli
1 Solo-valkosipulinkynsi
1 rkl kaakaojauhetta
1 tlk tomaattimurskaa
1 kanelitanko
1 rkl sokeria
1 ½ dl kasvislientä
100 g vähintään 70% tummaa suklaata
Murskaa chilit,
korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat
huhmareessa ja paahda mausteita kuivalla pannulla pari minuuttia. Kaada
mausteet toiseen astiaan jäähtymään.
Silppua sipuli ja hienonna
valkosipuli. Kuullota sipulisilput pannulla tilkassa öljyä, lisää kaakaojauhe.
Lisää pannulle mausteseos, tomaattimurska, kanelitanko ja kasvisliemi. Hauduta
kastiketta noin puoli tuntia.
Soseuta kastike
sauvasekoittimella. Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sen sulaa
kastikkeeseen. Tarkista suola.
![]() |
Jäädytetyn sitruunajuustokakun voi tehdä pakastimeen etukäteen. |
Jäädytetty
sitruunajuustokakku
sitruunatuorejuustoa tai mascarponea
KORISTELUUN
juusto, kookoskerma, lemon curd, tomusokeri, likööri ja raastettu limetin
kuori.
ja sulata siihen kylmässä vedessä
liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos juustoseoksen joukkoon hyvin sekoittaen.
24 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pane vuoan pohjalle puolet
kekseistä ja kaada päälle puolet
juustotäytteestä. Toista, jätä juustokerros päällimmäiseksi.
kelmulla ja pane torttu pakastimeen 2–3 tunniksi.
vuoasta, koristele raastetulla limetinkuorella (ja tomusokerilla). Leikkaa
leivoksiksi. Tarjoa hieman kohmeisena.
Kommentit
Kommentoi juttua: Uuteenvuoteen latinotwistillä