Uuteenvuoteen latinotwistillä

Jos kaipaa vuodenvaihteen ruokiin vähän latinopotkua, niin joulunajan perinteiset kalat ja possut voi valmistaa myös meksikolaiseen tapaan. Tämä menu sopii mainiosti uudenvuoden vastaanottamiseen.  

Meksikolainen menu 

Ohjeet keittokirjastani  Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa.
Ceviche, guacamole, minitortilla/maissilastut

x
Ylikypsä porsaanniska,  Mole-kastike
Uunijuurekset
tai
Piparinen nyhtöpossu, tortillat, salaatti
x
Jäädytetty sitruunajuustokakku

Ceviche
yht. 400 g valkoista ja punaista kalaa,
esim. siikaa ja nieriää tai kirjolohta
1 dl limettimehua
1 punasipuli
1 ruukku korianteria
½ punainen chli
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
TARJOILUUN
tortilloita tai maissilastuja
Leikkaa kala pieniksi, sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Sekoita joukkoon ½ dl limettimehua ja anna kalojen marinoitua
jääkaapissa noin neljä tuntia.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja
korianteri. Sekoita kasvisten joukkoon loput limettimehusta, öljy ja suola.
Valuta kalasta pois ylimääräinen neste.
Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran.
Tarjoile ceviche maissilastujen kanssa tai pienestä tortillasta guacamolen kanssa .

Cevichen voi tarjota pienistä vehnätortilloista guacamolen kanssa.

Glogimausteinen ylikypsä porsaanniska
6–8 annosta
noin 2 kg porsaan niskaa eli kasleria
3 rkl merisuolaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl glögimaustetta
2 laakerinlehteä


Hiero
merisuola lihan pintaan. Anna lihan
suolautua noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.
Jos sidot lihan puuvillalangalla, se pysyy paremmin koossa.
Laita liha uunivuokaan. Lisää lohkottu sipuli, hienonnetut
valkosipulinkynnet sekä mausteet. Pistä lihan paksuimpaan kohtaan
lihalämpömittari ja peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Kypsennä
possua 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 78–82 astetta.
Tässä kuluu noin 6–7 tuntia.
Leikkaa
lihasta siivuja ja tarjoa
Mole-kastikkeen kanssa.

Ylikypsä porsaaniska saa makunsa joulumausteista ja suklaisesta Mole-kastikkeesta

Mole-kastike
1 punainen chili
1 jalapeno
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
1 dl mantelilastuja
5 mustapippuria
3 mausteneilikkaa
1 sipuli
1 Solo-valkosipulinkynsi
1 rkl kaakaojauhetta
1 tlk tomaattimurskaa
1 kanelitanko
1 rkl sokeria
1 ½ dl kasvislientä
100 g vähintään 70% tummaa suklaata
Murskaa chilit,
korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat
huhmareessa ja paahda mausteita kuivalla pannulla pari minuuttia. Kaada
mausteet toiseen astiaan jäähtymään.
Silppua sipuli ja hienonna
valkosipuli. Kuullota sipulisilput pannulla tilkassa öljyä, lisää kaakaojauhe.
Lisää pannulle mausteseos, tomaattimurska, kanelitanko ja kasvisliemi. Hauduta
kastiketta noin puoli tuntia.
Soseuta kastike
sauvasekoittimella. Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sen sulaa
kastikkeeseen. Tarkista suola.

Nyhtöpossun voi kääräistä myös tortillaan meksikolaisen salsan ja salaatin kanssa. 


Blondin nyhtöpossuohje löytyy täältä.
Jäädytetyn sitruunajuustokakun voi tehdä pakastimeen etukäteen. 

Jäädytetty
sitruunajuustokakku

6–8 annosta
 600 g
sitruunatuorejuustoa tai mascarponea
1 tlk (2 ½ dl) kookoskermaa
1 dl lemon tai lime curd -tahnaa
½ dl tomusokeria
1 limetin mehu ja raastettu kuori
2–3 rkl sitruslikööriä, esimerkiksi Triple Seciä
4 liivatelehteä
½ pkt (noin 30 kpl) Marie-keksejä
KORISTELUUN
yhden limetin raastettu kuori
(tomusokeria)
Sekoita keskenään
juusto, kookoskerma, lemon curd, tomusokeri, likööri ja raastettu limetin
kuori.
Kuumenna limettimehu
ja sulata siihen kylmässä vedessä 
liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos  juustoseoksen joukkoon hyvin sekoittaen.
Vuoraa (halkaisija
24 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pane vuoan pohjalle puolet
kekseistä  ja kaada päälle puolet
juustotäytteestä. Toista, jätä juustokerros päällimmäiseksi.
Peitä vuoka
kelmulla ja pane torttu pakastimeen 2–3 tunniksi.
Irrota torttu
vuoasta, koristele raastetulla limetinkuorella (ja tomusokerilla). Leikkaa
leivoksiksi. Tarjoa hieman kohmeisena.



Cono Sur Bicileta Pinot Noir 2014, 8,98 e
Chileläinen keskitäyteläinen punaviini on valmistetttu Pinot Noir -rypäleistä. Notkean kisikkainen viini sopii meksikolaisen fiestapöytään, jossa tarjolla on pitkään haudutettua possua ja monenlaista salsaa ja salaattia. 

Instagram

  • Ramenkeitto maistuu myös helteellä! #kesäduuni #herrasnellman #hot🔥 #heatwave🔥
  • Summer Treat from UK: Eaton Mess . Ohje löytyy Himahellasta. #classicfood #seasonalfood #yammy😋 #klassikkoruoka #kesäherkku #etomess
  • Maailman helpoin karamellipossu, vain muutama aines! Sukat pyöri taikurinkin jaloissa! #maatiaispossu #herrasnellman #kesäduuni #heatwave #caramellizedpork  #easycooking
  • Viva la Mexico! #maatiaispossu #herrasnellman #swisscheese #legruyereaop #microplane #kesäduuniblues #heatwave
  • Mummon salaatti on kesäruokien klassikko! Kuva kirjastani Klassikkoruokia - reseptit ja tarinat. #klassikkoruoka #otavankirjat #kesäruoka #seasonalfood #summerfood #grandmassallad #finnishfood
  • Hellepäivän sikailua! #maatiaispossu #herrasnellman #korianteripossu #duunii
  • Vanhanajan kesäkeitto - ihan parasta helleruokaa! Lusikkalautasen taiteili @marjuttuominen #seasonalfood #summersoup #summerfood #localfood #classicfood #finnishfood #heatwave🔥 #visitfinland

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.