Himahella

Uuteenvuoteen latinotwistillä

Puerto Vallartassa limettimehussa kypsennetty cheviche on tyypillinen ruoka. © Tiina Rantanen
Jos kaipaa vuodenvaihteen ruokiin vähän latinopotkua, niin joulunajan perinteiset kalat ja possut voi valmistaa myös meksikolaiseen tapaan. Tämä menu sopii mainiosti uudenvuoden vastaanottamiseen.

Meksikolainen menu 

Ohjeet keittokirjastani  Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa. Ceviche, guacamole, minitortilla/maissilastut

x
Ylikypsä porsaanniska,  Mole-kastike
Uunijuurekset
tai
Piparinen nyhtöpossu, tortillat, salaatti
x
Jäädytetty sitruunajuustokakku

 

Cevichen voi tarjota pienistä vehnätortilloista guacamolen kanssa.

Glogimausteinen ylikypsä porsaanniska 6–8 annosta noin 2 kg porsaan niskaa eli kasleria 3 rkl merisuolaa 1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 2 tl glögimaustetta 2 laakerinlehteä Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan suolautua noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa. Jos sidot lihan puuvillalangalla, se pysyy paremmin koossa. Laita liha uunivuokaan. Lisää lohkottu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä mausteet. Pistä lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Kypsennä possua 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 78–82 astetta. Tässä kuluu noin 6–7 tuntia. Leikkaa lihasta siivuja ja tarjoa Mole-kastikkeen kanssa.

Ylikypsä porsaaniska saa makunsa joulumausteista ja suklaisesta Mole-kastikkeesta

Mole-kastike 1 punainen chili 1 jalapeno 2 tl korianterinsiemeniä 1 tl seesaminsiemeniä 1 dl mantelilastuja 5 mustapippuria 3 mausteneilikkaa 1 sipuli 1 Solo-valkosipulinkynsi 1 rkl kaakaojauhetta 1 tlk tomaattimurskaa 1 kanelitanko 1 rkl sokeria 1 ½ dl kasvislientä 100 g vähintään 70% tummaa suklaata Murskaa chilit, korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat huhmareessa ja paahda mausteita kuivalla pannulla pari minuuttia. Kaada mausteet toiseen astiaan jäähtymään. Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipulisilput pannulla tilkassa öljyä, lisää kaakaojauhe. Lisää pannulle mausteseos, tomaattimurska, kanelitanko ja kasvisliemi. Hauduta kastiketta noin puoli tuntia. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Tarkista suola.

Nyhtöpossun voi kääräistä myös tortillaan meksikolaisen salsan ja salaatin kanssa.

 

Blondin nyhtöpossuohje löytyy täältä.
Jäädytetyn sitruunajuustokakun voi tehdä pakastimeen etukäteen.

 

Jäädytetty sitruunajuustokakku

6–8 annosta
 600 g sitruunatuorejuustoa tai mascarponea
1 tlk (2 ½ dl) kookoskermaa
1 dl lemon tai lime curd -tahnaa
½ dl tomusokeria
1 limetin mehu ja raastettu kuori
2–3 rkl sitruslikööriä, esimerkiksi Triple Seciä
4 liivatelehteä
½ pkt (noin 30 kpl) Marie-keksejä KORISTELUUN
yhden limetin raastettu kuori
(tomusokeria)
Sekoita keskenään juusto, kookoskerma, lemon curd, tomusokeri, likööri ja raastettu limetin kuori.
Kuumenna limettimehu ja sulata siihen kylmässä vedessä liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos  juustoseoksen joukkoon hyvin sekoittaen.
Vuoraa (halkaisija 24 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pane vuoan pohjalle puolet kekseistä  ja kaada päälle puolet juustotäytteestä. Toista, jätä juustokerros päällimmäiseksi.
Peitä vuoka kelmulla ja pane torttu pakastimeen 2–3 tunniksi.
Irrota torttu vuoasta, koristele raastetulla limetinkuorella (ja tomusokerilla). Leikkaa leivoksiksi. Tarjoa hieman kohmeisena. 

 

Cono Sur Bicileta Pinot Noir 2014, 8,98 e Chileläinen keskitäyteläinen punaviini on valmistetttu Pinot Noir -rypäleistä. Notkean kisikkainen viini sopii meksikolaisen fiestapöytään, jossa tarjolla on pitkään haudutettua possua ja monenlaista salsaa ja salaattia.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uuteenvuoteen latinotwistillä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *