Himahella

Välimerellinen lammaspata

Välimerellinen lammaspata maistuu pääsiäisenä. © Tiina Rantanen

Välimerellinen lammaspata on saanut vaikutteita eri puolilta Välimerta.  Pata on saanut innoituksensa niin kreikkalaisesta stifadosta kuin marokkolaisesta makumaailmasta. 

Lammassesonki on käynnissä, sillä lammas kuuluu nykyään monen suomalaisen pääsiäispöytään. Vaikka Jeesus nauttikin viimeisellä ehtoollisellaan lammasta, pääsiäislammas on ollut alunperin juutalaisten pääsiäisperinne.  Juutalaiset eivät vietä pääsiäistä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen vuoksi, vaan Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi.

Lammas kuuluu nykyisin suomalaiseen pääsiäispöytään kuin kinkku jouluun.  Suomessa pääsuuntaisia lammastiloja oli vuoden 2017 lopussa noin 600 kpl ja vuohitiloja reilu 140 kpl. Eniten lammastiloja on Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lammas- ja vuohitilojen lukumäärä oli korkeimmillaan vuonna 1995, jolloin niitä oli koko maassa lähes 1 400 kappaletta. 2000-luvulla lammas- ja vuohitilojen lukumäärät vähentyivät, mutta määrä kääntyi nousuun vuoden 2010 jälkeen.

Bovikin luomulammastila toimii Tammisaaressa ja siellä on yli 400 lammasta. © Tiina Rantanen

Lampaanlihaa kulutetaan vuosittain noin 0,7 kiloa henkeä kohti. Viime vuonna hieman vajaa puolet karitsanlihan kulutuksesta oli kotimaista, kokonaiskulutuksesta noin kolmannes oli kotimaista. Uudessa-Seelannissa tuotettua emälammasta tuodaan Suomeen pakastettuna ja se kattaa suurimman osan kotimaisesta kulutuksesta.

Välimerellinen lammaspata

6-8 annosta

gluteeniton, maidoton

1- 1 1/2 kg luuton lampaanpaisti

4-6 ( 500 g) sipulia

4-6 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

250 g kirsikkatomaatteja

1/2 dl punaviinietikkaa

2 rkl hunajaa

2 tl sormisuolaa

1/8 tl mustapippuria

1-2 kanelitankoa

2 oksaa rosmariinia

1 (veri)appelsiini

rasia (250 g) kirsikkatomaatteja

10-15 oliivia

3 dl vettä (pannun huuhdeliemi)

2-3 rkl lihafondia

1 dl punaviiniä

 

  1. Ota lampaanpaisti tunniksi huoneenlämpöön ennen padan valmistusta.
  2. Kuori ja lohko sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipulilohkoja ja valkosipulisilppua 10-15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa kirsikkatomaatit ja punaviinietikka pannulle. Anna kiehahtaa. Mausta seos sormisuolalla, hunajalla ja pippurilla.
  4. Kuutioi lampaanpaisti peukalonpäänkokoisiksi paloiksi. Ruskista palat voissa pannulla kahdessa kolmessa erässä. Mausta suolalla. Huuhtele pannu ruskistusten välillä ja ota huuhdeliemi talteen.
  5. Pane ruskistettu liha ja sipulitomaattiseos pataan ja sujauta joukkoon kanelitanko, pari rosmariininoksaa ja lohkottu (veri)appelsiini, kirsikkatomaatit ja oliivit.
  6. Kypsennä lammaspataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia tai kunnes liha on mureaa.
  7. Tarjoa lohkoperunoiden tai keitetyn riisin kanssa.
Lammaspata maistuu niin perunoiden, riisin kuin kuskusin kanssa tarjottuna. © Tiina Rantanen

Viinisuositus

 

Sipulisen lammaspadan kanssa kauniisti keskustelee täyteläinen ja mehevä argentiinalainen Domainen Bousquet Reserve Organic Malbec,  15,98 e


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Välimerellinen lammaspata

Cindy

Oikein mukava ohje ja hyvän makuista tulee. Jäin kuitenkin kaipaamaan ohjeesta paria asiaa eli mitä tapahtuu pannun huuhdeliemelle kun se on otettu talteen sekä missä vaiheessa lisätään fondi ja punaviini.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *