MAINOS | Le Gruyère AOP
MAINOS |  Himahella

Välimerellinen pastasalaatti on piknik-herkku

Välimerellinen salaatti sopii niin piknikillä, terassilla kuin parvekkeellakin nautittavaksi. © Tiina Rantanen

Kesä on piknikkien ja ulkona syömisen kulta-aikaa.  Valmista helppo välimerellinen pastasalaatti, joka kestää myös kuljetuksen sekä pidemmän säilytyksen. Herkullisen maun salaisuus on sveitsiläinen Le Gruyère AOP -juusto, joka toimii myös salaattia mehevöittävänä ”kastikkeena”. Tarjoa piknikillä myös Le Gruyère AOP -juustoa kuutioituna ilmakuivatun kinkun ja tuoreen leivän kanssa.  Helpompaa kesäherkuttelua ei ole!

 Le Gruyére -juusto on yksi maailman hienoimmista juustoista. Sen historia on jäljitettävissä ainakin vuoteen 1115 saakka. Nuoren guyèren maku on hedelmäinen, mutta juusto saa iän ja suolapitoisuuden lisääntyessä pähkinäisiä sävyjä. Kasvattamalla rasvapitoisuutta, lisäämällä suolaa ja pidentämällä kypsytysaikaa juustoon saadaan yhä voimakkaampi ja intensiivisempi aromi. Le Gruyère AOP Réserve on vähintään 10 kuukautta kypsytettyä juustoa. Se on maultaan intensiivinen ja erityisen aromikas. Todellinen herkkupala ihan sellaisenaan nautittavaksi.

Välimerellinen pastasalaatti

4-6 annosta

500 g juustotäytteisiä tortelliineja

1 rkl yrttipestoa tai valmista pestokastiketta

2 dl raastettua Le Gruyére AOP -juustoa

1 nippu vihreää parsaa

150 g kurkkua

1 paprika

2 dl mansikoita

pieni terttu tummia viinirypäleitä

  1. Keitä tortelliinit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita lämpimän pastan joukkoon pestokastike ja puolet juustoraasteesta. Sekoita varovasti. Pesto  ja juustoraaste toimivat salaatinkastikkeena.
  2. Keitä vihreitä parsoja viisi minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä parsat.
  3. Kuutioi kurkku ja paprika. Poista rypäleistä siemenet. Viipaloi mansikat.
  4. Lado salaattiaineksia kerroksittain salaattikulhoon, ripottele väleihin raastettua Le Gruyère -juustoa.
Pestoon voi käyttää yhtä tai useampaa yrttiä. Juusto on tärkeä maun antaja. © Tiina Rantanen

Yrttipesto

noin 3 dl

½ litraa basilikaa, tilliä, korianteria, minttua, meiramia, persiljaa, sitruunamelissaa, rucolaa yhdessä tai erikseen

1,5 – 2 dl  raastettua Le Gruyère AOP -juustoraastetta

1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä

2-3  valkosipulinkynttä

1  (luomu)sitruunan raastettu kuori

½  sitruunan mehu

1-1,5 dl hyvää neitsytoliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

1/8 tl mustapippuria myllystä

  1. Pane yrtit, juusto, kuivalla pannulla paahdetut auringonkukansiemenet, valkosipulinkynnet ja raastettu sitruunankuori tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Voit myös käyttää sauvasekoitinta. Pyöräytä ainekset silpuksi.
  2. Lisää öljy vähitellen täyttöaukosta koneen käydessä. Mausta pestotahna suolalla ja sitruunamehulla.
  3. Yrttipesto on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta säilyy viikon jääkaapissa lasipurkissa.
Piknik-eväiksi riittää pastasalaatti, kuutioitu Le Gruyère AOP -juusto, ilmakuivattu kinkku, tuore leipä ja suomalaiset mansikat. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Välimerellisen piknikin viiniksi sopii  Italian Veneotsta kotoisin oleva kuiva, hedelmäinen ja hennon yrttinen Tommasi Pinot Grigio -hanapakkaus,  36,98 e/3 l. Viinilehti valitsi sen Vuoden valkoiseksi hanaviiniksi 2020.

 

Kesäisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Välimerellinen pastasalaatti on piknik-herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *