Himahella

Marinoitu punasipuli maustaa punajuuri-juustosalaatin

© Tiina Rantanen

Marinoitu punasipuli sopii lähes minkä tahansa ruoan lisäksi. Lisäksi sitä on helppo valmistaa. Blondikeittiön ohjeessa on aasialainen twisti. 

Suomessa tunnetaan noin viisitoista erilaista sipulia, joiden joukkoon lukeutuvat muun muassa keltasipulit, punasipulit, salottisipulit ja purjosipulit. Sipulit ovat herkkua, varsinkin kypsinä tai marinoituna nautittuna.

Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos. Se on maultaan voimakkaampi ja kooltaan pienempi kuin keltasipuli. Punasipulia käytetään samoin kuin keltasipulia. Voimakkaamman makunsa ansiosta se sopii keittojen ja liemien maustamiseen, värinsä ansiosta ruokien koristeluun.

Marinoitu punasipuli sopii hyvin salaatteihin, kalan kanssa sekä hampurilaisten, täytettyjen leipien ja tortillojen väliin, joten sitä kannattaa tehdä isompikin satsi. Marinoitu punasipuli säilyy sellaisen viikon verran jääkaapissa.

Marinoitu punasipuli

4  (300 g) punasipulia

1 dl seesamiöljyä

1/2 dl  balsamicoa

1  tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

2 tl sokeria

1. Sekoita seesamiöljy, balsamico ja mausteet kulhossa.

2. Halkaise punasipulit. Leikkaa aivan ohuiksi viipaleiksi. Lisää sipuli kastikkeen joukkoon. Sekoita. Anna marinoitua 15-30 minuuttia.

Marinoitu sipuli maustaa punajuurisalaatin
Marinoitu punasipuli maustaa punajuurisalaatin. © Tiina Rantanen

Punajuuri-punasipuli-juustosalaatti

3-4  (400 g) punajuurta

vettä, suolaa

Lisäksi

1 pussi (80 g) salaattisekoitusta

1 päärynä

150 g  sinihomejuustoa tai voimakkaan makuista kypsytettyä juustoa

1/2 dl saksanpähkinöitä

marinoitua punasipulia (kts. ohje yllä)

  1. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä, noin 40 min. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori ne ja leikkaa lohkoiksi. (Voit halutessasi keittää punajuuret valmiiksi edellisenä päivänä.)
  2. Viipaloi päärynä. Kuutioi  juusto tai höylää se viipaleiksi.
  3. Valmista salaattisekoitusta ei tarvitse huuhdella, mutta jos käytät muita salaatteja yhdistellen, huuhtaise ne juoksevan veden alla.
  4. Kokoa salaatti annostelemalla laakean salaattivadin pohjalle salaattisekoitusta. Lisää kauniisti asetellen punajuurilohkot ja päärynäviipaleet. Lusikoi päälle marinoitua punasipulia kastikkeineen. Viimeistele annos juustoviipaleilla/kuutioilla ja saksanpähkinöillä. Valuta loppu kastike salaatille.
  5. Tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kera.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Marinoitu punasipuli maustaa punajuuri-juustosalaatin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *