Valtakunnallinen tomaattiviikko: Sugo madresta Pico de Galloon

 

Tomaattiviikkoa 2017 vietetään 15.-21.toukokuuta. Tomaatista, niin tuoreista kuin säilötyistä loihtii herkun, jos toisenkin.  Kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan toukokuusta syyskuuhun. 

Kristoffer Kolumbuksen purjehdus Amerikkaan vuonna 1492 muutti maailmaa monella tavalla. Kullan lisäksi konkistadorit toivat Uudesta maailmasta myös eksoottisia kasveja, jotka muuttivat muun maailman ruoka­tottumukset iäksi. Amerikkalaista perua ovat muun muassa peruna, tomaatti, maissi ja kaakao.

Nykyinen tomaattimme on lähtöisin Perusta ja Chilestä. Kerrotaan, että mayat käyttivät ruuanvalmistuk­sessa usein tomaatteja. Sieltä se kulkeutui Kolumbuksen mukana Espanjaan. Euroop­palaiset suhtautuivat tomaatteihin kuitenkin pitkään epäillen, sillä tomaatti kuuluu perunan tavoin koisokasveihin, joista monet ovat myrkyllisiä.

Euroopassa tomaattia pidettiin lääkekasvina, jolla oli vaikutusta muun muassa rakkauselämään. Tomaattia kutsuttiinkin paratiisi- tai lemmenomenaksi. Tomaattiin ihastuneet italialaiset antoivat kasville nimeksi pomodoro, sananmukaisesti ”kultainen omena”.

1600-­luvulla tomaatti löi itsen­sä läpi Espanjassa ja Italiassa, ja tomaattikastikkeesta ja ­keitosta tuli tärkeä osa näiden maiden arvostettua ruokaperinnettä.

Sugo madre on klassinen italialainen tomaattikastike

Sugo madre, kaikkien italialaiskastikkeiden äiti eli tomaattikastike. Miten se oikein tehdään?  Eihän siihen periaatteessa tule kuin tomaattia, joka kypsennetään kastikkeeksi valkosipulilla maistetussa oliviöljyssä, ja muina mausteina käytetään suolaa ja basilikaa. Suomessa kastike tunnetaan ehkä paremmin nimellä Mutti-kastike, jonka Henkka Alen lanseerasi jokunen vuosi sitten.

Lue lisää: Tomaattikastike – keittotaitoni peruspilari

Ohje: Italialainen tomaattikastike

Pasta all´amatricianassa maistuu chilin vieno puraisu

Tomaattikastike pastan kanssa tarjottuna on klassikkoruoka. Tämä suosittu abruzzolainen, tomaattipohjainen pastakastike on levinnyt koko Keski-Italiaan. Ruoasta on monia muunnelmia, mutta sen tärkein ainesosa on pecorino-juusto. Sen voi korvata parmesaanilla, mutta maku ei ole aivan sama. Ohjeen löydät alla olevasta linkistä.

Viinireissussa Italian Friulissa

Ohje: Pasta allámatriciana

 Pico de Gallo on meksikolainen tuoresalsa

Pico de Gallo tarkoittaa sananmukaisesti kukon nokkaa, ja tuo raikas, mutta mausteinen salsa sopii niin gorditojen kuin tacojen täytteeksi, nachojen dipiksi tai guacamolen aineosaksi. Se on myös mitä mainioin paistetun valkoisen kalan kastike tai lisäke.

Pico de Gallo

neljälle

4  tomaattia

kourallinen tuoretta korianteria

1 tuore vihreä chili

1 sipuli

4 rkl granaattiomenan siemeniä

1 limetin mehu

½ tl suolaa

1. Hienonna tomaatti, chili, korianteri sekä sipuli ja yhdistä ainekset kulhossa.

2. Halkaise granaattiomena ja koputtele siemenet kuoresta. Lisää siemenet muiden ainesten joukkoon.

3. Mausta Pico de Gallo vastapuristetulla limettimehulla ja suolalla.

Lue myös:

Salsaa ja grilliherkkuja (mm. tomaatti-avokadosalsan ohje)

Tomaatti-avokadosalsa, aprikoosisalsa ja ananassalsa.

Tomaattikeitto on herkkua kuumana ja kylmänä

Tomaattikeitosta saat eri makuyhdistelmillä niin tulista, raikkaan kevyttä kuin tuhdin ruokaisaakin soppaa. Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan tomaatissa oleva lykopeeni pienentää sydäninfarkti- ja aivohalvausriskiä, joten keittoa voi pitää todellisena terveysruokana.

Nauti tomaattikeitto joko sellaisenaan lämpimänä tai kylmänä tomaattikeittona eli gaspachona ja tarjoa lisukkeena vuohenjuustoa, ranskankermaa, krutonkeja tai maalaisleipää.

 

intialainen tomaattikeitto

Ohje: Chlinmakuinen tomaattikeitto

Tomaatti maistuu parhaimmalta huoneenlämpöisenä. Tomaatin säilyttämisessä viileäkaappikin on liian kylmä paikka tomaatille, jääkaapin hyllystä puhumattakaan.

Tomaattiterveisin

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Valtakunnallinen tomaattiviikko: Sugo madresta Pico de Galloon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X