Himahella

Varhaiskaalipata ja mansikkapullat - suomalaista sesonkiruokaa

Varhaiskaalipata
© Tiina Rantanen

Kesän uudet kasvikset inspiroivat kokkailuun. Viikonloppuna pyöräytin niin kaalipadan kuin leivoin mansikkapullia.  Ehtaa suomalaista sesonkiruokaa siis.

Viime viikolla pohdin sitä, että olenko vain tullut vanhaksi vai surffaanko todellakin trendien aallonharjalla, kun mieleni tekee perinneruokia. Tai ns. suomalaiseksi miellettyjä,  jo lapsuudesta tuttuja kotiruokia. En ole ainoa, sillä olen bongannut eri ruokablogeista paljon retroruokia aina tillilihasta ja lanttukukoista lähtien.

Ehkä se on alitajuista, sillä nyt vietetään Suomi 100 -juhlavuotta ja tänä vuonna erityisesti olisi tarkoitus syödä yhdessä.  Projektin toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maataloustuottajien keskusliitto MTK.

Suomi sai alkuvuodesta kansallisruoakseen ruisleivän. Tässä kohtaa en piittaa vaalisalaisuudesta, vaan kerron ihan avoimesti äänestäneeni karjalanpiirakkaa. Äitini on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja piirakat kuuluivat lapsuuteni ruokamuistoihin olennaisena osana. Edelleenkin ne ovat minulle suurta herkkua ja ihan vastaavaa ei maailmalla ole tullut vastaan.

Perinneruoka näkyy ravintoloissa

Suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Ilahtuneena olen huomannut, että skandinaavinen ruokatrendi alkaa lokalisoitua ihan tänne kotimaahankin. Hyvä esimerkki perinneruokabuumista on vaikkapa Finnjävel-ravintola, jossa perinneruokia tehdään fine dining -tyyliin. Ravintolan takana ovat Muru- ja Pastis -ravintoloiden omistaja Henri Alén sekä Michelin-ravintola Demon keittiömestari Tommi Tuominen.

Alénin Nyt-liitteelle antaman haastattelun mukaan mukaan tämän hetken trendikkäät valmistusmetodit ovat juuri niitä, joiden avulla suomalaiset selvisivät pohjoisen oloissa hengissä: savustaminen, kuivaaminen, säilöminen, kypsentäminen maakuopassa.

Omassa kesäkeittiössäni trendi on alitajuisesti näkynyt siten, että grilli on jäänyt vähemmälle käytölle, mutta sähkösavustin on savuttanut terassillani joka viikko. Viimeksi savustin naudan ulkofileepihvit. Otin pihveihin värin pannulla pintaan  ja työnsin lihan paistolämpömittarin kanssa savustimeen. Kun se piippasi 58 asteessa, pihvi oli valmis. Ja oli muuten herkku.

Kaalipadan ainekset
© Tiina Rantanen

Kaalipataa ja mansikkapullia

Kaaliruoat ovat myös suomalaiseksi miellettyä ruokaa, vaikka ne ovat saaneet vahvasti vaikutteita itäisistä keittiöistä. Niinpä inspiroiduin kaupan hevitiskillä vierailtuani väsäämään kaalipataa varhaiskaalista ja muista kesän kasvisprimööreistä. Kaalitkin ovat tosi muodikkaita ja niitä tarjotaan nyt monissa eri muodoissa. Suosituinta blogimittarilla mitattuna näyttää olevan kaalilohkojen grillaaminen sen tutun amerikkalaisen kaalisalaatin lisäksi.

Varhaiskaalipata -ohje.

Heinäkuun alussa vierailin Tukholman Fotografiskassa ja valokuvamuseon kahvilassa näin herkullisia mansikkapullia. No ruotsalaiset kutsuvat niitä Solbulliksi eli aurinkopulliksi. Pakkohan niitä oli tehdä kotonakin. Himahellassa on tehty pullataikina juurimenetelmällä, joten pullaohjetta en tässä toista. Katso video, jos kaipaat vinkkejä hyvän pullan tekemiseen!

Tein mansikkasilmäpullia, joissa voinokare, sokeri ja sormisuolakide saivat seurakseen tuoreen mansikan. Kokeilin täyttää kolon myös vadelmacurdilla ja pistin mansikan holeen vasta uunista tulon jälkeen. Sekin oli herkkua, mutta aika tahmaista sellaista. Mutta tulipahan taas testattua.

Ohje: Mansikkapullat

Mansikkapullat_vaaka
© Tiina Rantanen

Nautitaan siis kesästä sekä sesongissa olevasta suomalaisesta ruoasta!

Terveisin

Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Varhaiskaalipata ja mansikkapullat - suomalaista sesonkiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *