Vartissa valmista - yhden kattilan vegepasta
Maanantaina vietän kotitoimistopäivää sorvin äärellä. Kehitin aikoinaan tämän yhden kattilan pastan niistä kasviksista, joita löytyi viikonlopun jäljiltä jääkaappini vihanneslokerosta. Ja samalla tuli vietettyä Lihaton maanantai eli Meatless Monday!
Toki lihaakin kattilaan saa laittaa, itsekin vain fleksaan. Mikäli se lihanhimo iskee vahvana tai kasvispäivä on periaatteessa no-no, ehdotan pastaan käytettäväksi vaikkapa mausteista chorizo-makkaraa. Pilko se vain mukaan kuten muutkin ainekset. Sriracha-kastikkeen määrä ohjeessa on 1-2 teelusikallista. Itse hujautin liemeen sellaiset 1 1/2 teelusikallista noin silmämääräisesti. Säädä siis tulisuutta omien chilimieltymystesi mukaan.
Tämä ruokaohje on julkaistu kokattavaksi, ei vain katsottavaksi! Onhan Blondikeittiössä jo 30 vuotta noudatettu ruokafilosofiaa: ”Herkkuja helposti”.
Tällä ohjeella tumpeloinkin kokki saa ruoan reilussa vartissa pöytään. Ja kaiken muun lisäksi pasta on vegaaninen, jos lisänä tarjottava juusto korvataan vegaanijuustolla. Välttämättä ruoka ei kaipaa sitä juustoakaan.
Blondin yhden kattilan vegepasta
neljä annosta
vegaaninen
250 g spagettia
2 tomaattia
1 paprika
3 kevätsipulia tai 1 purjo
pieni kesäkurpitsa
kourallinen kantarelleja tai viljeltyjä sieniä
3 valkoispulinkynttä
1/2 dl kasvisfondia
6 dl kiehuvaa vettä
1-2 tl Sriracha-kastiketta
ripaus mustapippuria
noin 1 dl silputtua basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
Lisäksi
parmesaaniraastetta tai vegaanille sopivaa juustoa
- Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Lohko tomaatit, viipaloi kesäkurpitsat ja kevätsipulit, kuutioi paprika ja puhdista kantarellit. Pane kaikki ainekset kattilaan pastan ja mausteiden kanssa.
- Kuumenna vesi vedenkeittimessä ja sekoita siihen fondi ja chilikastike. Kaada liemi pataan ainesten päälle.
- Peitä kypsennysastia kannella, kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä noin 10-12 minuuttia. Sekoittele aineksia pari kertaa kypsennyksen aikana. Keitä kunnes pasta on sopivan kypsää.
- Rouhaise pastalle pippuria mausteeksi. Sekoita lopuksi joukkoon silputut yrtit.
- Tarjoa pastan kanssa halutessasi juustoraastetta.
Blondin yhden kattilan vegepasta -annoksesta riittää neljälle.
Nopeaa ja herkullista arkea toivottaa
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vartissa valmista - yhden kattilan vegepasta
Vegepasts
Voisiko saada lihan syöjälle version missä ei ole vegeä ollenkaan.