Himahella

Vegaaninen pikkujouluaamiainen: kookosriisipuuroa ja joulunmakuista taatelitahnaa

© Tiina Rantanen

Ensimmäisenä adventtina on ainakin meikäläisellä tapana keitellä riisipuuroa. Tätä kirjoittaessani matkalaukkuni on jo pakattu ja suuntaan ihan kohta kohti Marrakeshia, joten pohjoisafrikkalaiset vaikutteet näkyvät nyt jo postauksessanikin. Niinpä Blondikeittiössä syntyi niin jouluista taatelitahnaa kuin vegaanista, kookoskermaan keitettyä riisipuuroa. Jos oikein laiskottaa, samanlaista maidotonta, vegaanista riisipuuroa myydään Lidlissä Jouluaitta tuotemerkillä.

Välimerentaateli eli taatelipalmu on  hedelmiensä eli taatelien takia kasvatettu hyötykasvi. Ihan tarkkaan ei tiedetä mistä palmu on kotoisin, mutta Wikipedia veikkaa Pohjois-Afrikan keitaita tai Persianlahden seutua. Suomeen tuodaan taateleita yleensä kuivattuina, mutta etnokauppahavintoni mukaan nyt on myös tuoreiden taateleiden sesonki. Vuonna 2012 suurimpia taatelintuottajamaita olivat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) tilaston mukaan Egypti, Iran, Saudi-Arabia, Algeria, Irak ja Pakistan.

Perusmarketissa taateleita myydään tavallisesti kuivattuna blokkina. Se on tuttu tuote taatelikakkujen leipureille. Mutta etnokaupasta (Ararat Bazar ),  löysin alle vitoselle kilon paketin taatelitahnaa, josta pyöräyttää niin tahnat kuin taatelikakut nopeasti ja näppärästi, sillä tahna on heti käyttövalmista. Tämä kilon painoinen heräteostoni inspiroi minua jouluiseen ohjekehittelyyn.

Taatelitahna maistuu paitsi puuron kanssa,  se sopii myös juustotarjottimelle kovien juustojen ja pähkinöiden kanssa tarjottavaksi. Tai anna sitä ruokalahjana ystävillesi.

Blonditiinan helppo taatelitahna

250 g kuivattuja taateleita tai taatelitahnaa (saa etnokaupoista)

2 dl vettä

1 dl muscavado-sokeria

1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu1 tl piparkakkumaustetta

  1. Pane taatelit ja vesi kattilaan ja liota niitä muutama tunti tai yön yli. Taatelitahna on heti valmista käytettäväksi eli lisää vain vesi.
  2. Lisää sokeri, appelsiinin raastettu kuori ja menu, piparkakkumauste ja keitä noin 20 minuuttia. Lusikoi tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Tahna maistuu paitsi puuron kanssa, myös kovien juustojen ja pähkinöiden kanssa tarjottuna.
© Tiina Rantanen

 

Kookosriisipuuro

2 dl puuroriisiä

2 dl vettä

4 dl  kookoskermaa tai -maitoa

4 dl vettä

1/2tl suolaa

  1. Mittaa riisi ja 2 dl vettä paksupohjaiseen teflonkattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.
  2. Lisää kookoskerma ja vesi. Keitä riisipuuroa miedolla lämmöllä noin 50 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes puuro on kypsää. Mausta puuro suolalla. Tarjoa riisipuuro joululta maistuvan taatelitahnan kanssa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaninen pikkujouluaamiainen: kookosriisipuuroa ja joulunmakuista taatelitahnaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *