Himahella

Vegelle maistuva levypiirakka

© Tiina Rantanen

Levypiirakka on retroherkku, jota muistan tehneeni jo -80 ja -90 luvulla.  Pari vuotta sitten levypiirakasta tuli somehitti, jota nuoremmat polvet tekevät nyt innokkaasti. Taitaa olla makumuisto lapsuudesta. Mutta miksi he eivät sitä teksi, onhan se todella hyvää. Maistuu niin iltapalana kuin vierastarjottavana. Ja herkkua vaikka kevyen kasviskeiton kaverina.

Tammikuussa 2017  ilmestyneessä Helppo olla vege -kirjassani levypiirakka tehtiin Härkiksestä ja piirakka on siis lakto-ovo-vegelle sopiva versio suositusta piirakasta. Mutta jos haluat välttämättä tehdä sen lihaisena, mikään ei estä käyttämästä levypiirakkaan Härkiksen asemasta paistettua jauhelihaa. Samat mausteet toimivat hyvin, mutta suolalla ja (mauste)pippurilla jauheliha pitää maustaa jo kypsennettäessä.

© Tiina Rantanen

Levypiirakka 

Ohje kirjasta  Helppo olla vege (2017, Cozy Publishing)

Pohja:

250 g maitorahkaa

250 g voita

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

Täyte

3 dl keitettyä riisiä (1 1/2 dl kuivaa)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 sipulia

2 rkl öljyä

1 pkt (250 g) Härkistä

1 tl savustettua paprikajauhetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 dl silputtua, säilöttyä paprikaa tai suolakurkkukuutiota

Voiteluun

1 kananmuna

Pinnalle

seesamin- tai unikonsiemeniä

  1. Sekoita rahka-voitaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan levätä viileässä noin tunnin ajan.
  2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunia kahdeksan minuuttia. Pane kananmunat kylmään veteen ennen kuorimista.
  3. Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet. Kypsennä pari minuuttia ja lisää säilötty paprika/suolakurkkukuutiot.
  4. Hienonna munat ja sekoita munasilppu keitetyn riisin kanssa Härkis-seoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  5. Kauli taikina levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä ja käännä toinen puoli kanneksi. Liimaa saumat kiinni vesitilkan avulla.
  6. Pistele taikina ja voitele munalla. Koristele pinta halutessasi seesamin- tai unikonsiemenillä.  Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Levypiirakkaterveisin:

Blonditiina

© Alko

Viinivinkki: Levypiirakan seuraksi sopii tee, lagerolut tai pirteä, kuiva ja hedelmäinen valkoviini kuten argentiinalainen  Doña Paula Los Cardos Sauvignon Blanc, 9,98 e.

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegelle maistuva levypiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *