Vegelle maistuva levypiirakka

Levypiirakka on retroherkku, jota muistan tehneeni jo -80 ja -90 luvulla.  Pari vuotta sitten levypiirakasta tuli somehitti, jota nuoremmat polvet tekevät nyt innokkaasti. Taitaa olla makumuisto lapsuudesta. Mutta miksi he eivät sitä teksi, onhan se todella hyvää. Maistuu niin iltapalana kuin vierastarjottavana. Ja herkkua vaikka kevyen kasviskeiton kaverina.

Tammikuussa ilmestyneessä Helppo olla vege -kirjassani levypiirakka tehtiin Härkiksestä ja piirakka on siis lakto-ovo-vegelle sopiva versio suositusta piirakasta. Mutta jos haluat välttämättä tehdä sen lihaisena, mikään ei estä käyttämästä levypiirakkaan Härkiksen asemasta paistettua jauhelihaa. Samat mausteet toimivat hyvin, mutta suolalla ja (mauste)pippurilla jauheliha pitää maustaa jo kypsennettäessä.

Levypiirakka 

Ohje kirjasta Helppo olla vege (2017, Cozy Publishing)

Pohja:

250 g maitorahkaa

250 g voita

5 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

Täyte:

3 dl keitettyä riisiä (1 1/2 dl kuivaa)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 sipulia

2 rkl öljyä

1 pkt (250 g) Härkistä

1 tl savustettua paprikajauhetta

1/2 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 dl silputtua, säilöttyä paprikaa tai suolakurkkukuutiota

Voiteluun

1 kananmuna

Pinnalle

seesamin- tai unikonsiemeniä

  1. Sekoita rahka-voitaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan levätä viileässä noin tunnin ajan.
  2. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kananmunia kahdeksan minuuttia. Pane kananmunat kylmään veteen ennen kuorimista.
  3. Silppua sipulit ja kuullota ne pannulla öljytilkassa. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet. Kypsennä pari minuuttia ja lisää säilötty paprika/suolakurkkukuutiot.
  4. Hienonna munat ja sekoita munasilppu keitetyn riisin kanssa Härkis-seoksen joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  5. Kauli taikina levyksi. Levitä täyte toiselle puolelle taikinalevyä ja käännä toinen puoli kanneksi. Liimaa saumat kiinni vesitilkan avulla.
  6. Pistele taikina ja voitele munalla. Koristele pinta halutessasi seesamin- tai unikonsiemenillä.  Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Levypiirakkaterveisin:  Blonditiina

Viinivinkki: Levypiirakan seuraksi sopii tee, lagerolut tai pirteä, kuiva ja hedelmäinen valkoviini kuten argentiinalainen  Doña Paula Los Cardos Sauvignon Blanc, 8,99 e.

 

 

Instagram

  • Good morning!  I love this interior! #visitestonia🇪🇪 #visittartu #morningcoffee #ladolcevita #foodtraveller @miumau77
  • Good  night, Tartu! #visitestonia
  • Sweet dreams are made of these. Seasonal ending for a great lunch! #restoranfii #visittartu #ladieswholunch #thelmaandlouise #foodtraveller #visitestonia🇪🇪
  • Lazy Sunday! Street food Festival at Tartu! #streetfoodfestival #visitestonia #TaDaa!festival @miumau77 #foodtraveller
  • Good morning! Let´s have a nice cup of good coffee! #foodtraveller #coffeeholic #visitriga
  • Just love the style of this restaurant!  and the lunch was great!#foodtraveller #ladieswholunch #visitriga
  • Simply the best in Riga! #foodtraveller #ladieswhodine #visitriga

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.