Vihreä parsa aloittaa kevään ruokajuhlakauden

Varma kevään merkki on parsakauden alkaminen. Valkoinen parsa antaa odottaa vielä itseään, mutta avataan parsasesonki pienellä vihreällä parsakoosteella.
Parsakausi käynnistyy meilläkin keskieurooppalaiseen tapaan huhtikuussa, jolloin parsat ilmestyvät niin markettien vihannestiskeille kuin ravintoloiden ruokalistoille parsaviikkojen muodossa. Suurin osa Suomessa myytävästä parsasta on kotoisin Hollannista ja Saksasta, mutta sitä voi kasvattaa myös Suomessa. Kotimaiset parsat tulevat myyntiin vasta äitienpäivän jälkeen, touko-kesäkuussa.
Lue lisää: Parsa on varma kevään merkki
Tankoparsa on tavallisesti valkoista tai vihreää. Sitä löytyy kuitenkin myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla, valkoinen mullan alle peitettynä. Sama kasvi siis, mutta auringonvalo vaikuttaa lopputuotteeseen.
Pääsiäiseen Momofuku- munia ja marinoitua vihreää parsaa
Momofuku-munat olivat vuosi sitten aikamoinen somehitti. Itse kokeilin niitä pääsiäisaterialle marinoidun vihreän parsan kanssa. Ja nehän svengasivat yhdessä kuin hirvi. Jos trendineniä uskomme, menillään on munavallankumous. Ole siis tarkka mistä munista soijamunasi teet! Marinoidun parsan salaisuus piilee vinaigrette-kastikkeessa, johon käytetään karkeaa dijoninsinappia.
Lue lisää: Momofukun munat on somehitti
Kevään herkullisin parsapiirakka
Quichet ovat taas muodikasta tarjottavaa. Parsan ja täyteläisen Appenzeller-juuston liitto on taivaassa solmittu. Kun parsat asettlee suorakaiteenmuotoiseen irtopohjavuokaan pystysuunnassa, piirakka on myös silmänilo.
Lue lisää: Quiche kruunaa juhlapöydän: Parsa-juustopiirakka on somehitti
Pastasalaatti brunssille ja kevään juhlapöytiin
Parsapastasalaatti on buffapöydän hitti
Pastasalaatti on usein buffapöydän hitti, joka maistuu kaikille. Kun jätät ilmakuivatun kinkun pois, ruoka on vegellekin sopiva eväs. Salaatista tulee ruokaisempi, jos käytät täytettyjä tortelliineja (kuivatut toimivat hyvin), mutta isolle jengille salaatti on edullisempi tehdä kuviopastasta, vaikkapa penneistä.
Ohje: Parsapastasalaatti
Parsa viihtyy risotossa ja ohratossa
Parsasta tulee herkullinen risotto tai ohratto. Ohraton kypsymisaika on noin 10 minuuttia pidempi kuin riisistä tehdyn risoton. Parsat kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne pysyvät napakkoina purutuntumaltaan.
Ohje: Parsa-kampasimpukka-ohratto
Grillattu parsa on lihan tai kalan lisäke
Grilliparsat ovat helpposti valmistettava herkku, joka maistuu niin lihan kuin grillatun lohenkin kaverina. Ja kysyy muutamassa minuutissa.
Huuhtele parsat ja kuivaa ne hyvin. Parsoja ei tarvitse kuoria. Leikkaa parsatankojen tyvestä pois 1–2 sentin pituinen puiseva osa. Laita parsat laakeaan astiaan ja kääntele joukkoon tilkka öljyä. Grillaa parsoja sellaisenaan 2–3 minuuttia. Nostele parsat lautaselle ja ripottele pinnalle ripaus suolaa ja mustapippuria. Voit myös sivellä parsoja samalla grillikastikkeella kuin lihaakin, silloin muita mausteita ei tarvita.
Parsa sopii mainiosti myös uppomunan kaveriksi. Kuvassa uppomuna on kevytbriossilla ja homma on viimeistelty parsalla ja valmiilla chilibearnase-kastikkeella.
Parsaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vihreä parsa aloittaa kevään ruokajuhlakauden