Varma kevään merkki on parsakauden alkaminen. Valkoinen parsa antaa odottaa vielä itseään, mutta avataan parsasesonki pienellä vihreällä parsakoosteella. 

Vihreää parsaa ja minttua

Parsakausi käynnistyy meilläkin keskieurooppalaiseen tapaan huhtikuussa, jolloin parsat ilmestyvät niin markettien vihannestiskeille kuin ravintoloiden ruokalistoille parsaviikkojen muodossa.  Suurin osa Suomessa myytävästä parsasta on kotoisin Hollannista ja Saksasta, mutta sitä voi kasvattaa myös Suomessa. Kotimaiset parsat tulevat myyntiin vasta äitienpäivän jälkeen, touko-kesäkuussa.

Lue lisää: Parsa on varma kevään merkki

Tankoparsa on tavallisesti valkoista tai vihreää. Sitä löytyy kuitenkin myös violettina ja vihreän violettina. Vihreä parsa kasvaa vapaasti maan pinnalla, valkoinen mullan alle peitettynä. Sama kasvi siis, mutta auringonvalo vaikuttaa lopputuotteeseen.

Pääsiäiseen Momofuku- munia ja marinoitua  vihreää parsaa

Momofuku ainekset

Momofuku-munat olivat vuosi sitten aikamoinen somehitti. Itse kokeilin niitä pääsiäisaterialle marinoidun vihreän parsan kanssa.  Ja nehän svengasivat yhdessä kuin hirvi.  Jos trendineniä uskomme, menillään on munavallankumous. Ole siis tarkka mistä munista soijamunasi teet! Marinoidun parsan salaisuus piilee vinaigrette-kastikkeessa, johon käytetään karkeaa dijoninsinappia.

Lue lisää: Momofukun munat on somehitti

Parsaa ja Momofuku-munia

Kevään herkullisin parsapiirakka

Quichet ovat taas muodikasta tarjottavaa. Parsan ja täyteläisen Appenzeller-juuston liitto on taivaassa solmittu. Kun parsat asettlee suorakaiteenmuotoiseen irtopohjavuokaan pystysuunnassa, piirakka on myös silmänilo.

Parsa-juustopiirakka

Lue lisää: Quiche kruunaa juhlapöydän: Parsa-juustopiirakka on somehitti

Pastasalaatti brunssille ja kevään juhlapöytiin

Parsapastasalaatti on buffapöydän hitti

Pastasalaatti on usein buffapöydän hitti, joka maistuu kaikille. Kun jätät ilmakuivatun kinkun pois, ruoka on vegellekin sopiva eväs. Salaatista tulee ruokaisempi, jos käytät täytettyjä tortelliineja (kuivatut toimivat hyvin), mutta isolle jengille salaatti on edullisempi tehdä kuviopastasta, vaikkapa penneistä.

Ohje: Parsapastasalaatti

Parsa viihtyy risotossa ja ohratossa

Parsasta tulee herkullinen risotto tai ohratto. Ohraton kypsymisaika on noin 10 minuuttia pidempi kuin riisistä tehdyn risoton. Parsat kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta ne pysyvät napakkoina purutuntumaltaan.

Ohje: Parsa-kampasimpukka-ohratto

Grillattu parsa on lihan tai kalan lisäke

Grilliparsat ovat helpposti valmistettava herkku, joka maistuu niin lihan kuin grillatun lohenkin kaverina. Ja kysyy muutamassa minuutissa.

Huuhtele parsat ja kuivaa ne hyvin. Parsoja ei tarvitse kuoria. Leikkaa parsatankojen tyvestä pois 1–2 sentin pituinen puiseva osa. Laita parsat laakeaan astiaan ja kääntele joukkoon tilkka öljyä.  Grillaa parsoja sellaisenaan 2–3 minuuttia. Nostele parsat lautaselle ja ripottele pinnalle ripaus suolaa ja mustapippuria. Voit myös sivellä parsoja samalla grillikastikkeella kuin lihaakin, silloin muita mausteita ei tarvita.

Parsa sopii mainiosti myös uppomunan kaveriksi. Kuvassa uppomuna on kevytbriossilla ja homma on viimeistelty parsalla ja valmiilla chilibearnase-kastikkeella.

Parsaterveisin

Blonditiina