Himahella

Vohvelit maistuvat vappuna

Juustovohveleiden kanssa maistuvat suolaiset lisäkkeet. © Tiina Rantanen

Jos vappua vietetään perhepiirissä, vohvelit ovat herkku, joka maistuu niin isoille kuin pienillekin perheenjäsenille. Vohveleita voi tehdä niin suolaisena kuin makeana. Valitse oma tyylisi ja herkuttele!

Vohveli on vohveliraudalla taikinasta paistettu ruutupintainen leivonnainen, joilla belgialaisten tiedettiin herkutelleen jo keskiajalla. Nykyään vohvelit paistetaan yleensä vohveliraudalla. Vohvelirauta ei ole mikään uusi keksintö, sillä vohveliraudan keksi Cornelius Swarthout ja se patentoitiin 24. elokuuta 1869.

Nyt ei kadota sen syvemmälle historian syövereihin kuin 80-luvulle, jolloin sähköllä toimivat vohveliraudat yleistyivät kotikeittiöissä. Vohvelit makeilla ja suolasilla täytteillä olivat niin lasten- kuin aikuisten juhlien tarjottavaa erilaisin suolaisin ja makein täyttein. 2020-luvulla vohveliraudat on kaivettu taas esiin kaappien perukoilta. Onhan vohvelit tarjottavaa, joiden valmistamiseen voi osallistua koko perhe.

Juustovohvelit (kuva aloituksessa)

8-10 kappaletta

lakto-ovo-vegetaarinen

2 kananmunaa

3 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl öljyä

4 dl  ( noin 200 g) Le Gruyère AOP -juustoa raastetuna

  1. Sekoita keskenään rikotut kananmunat, maito ja kivennäisvesi.
  2. Sekoita sokeri suola ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot vähitellen muna-maitoseokseen koko ajan. Lisää öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  4. Ennen paistoa lisää juustoraaste sekoittamalla vohvelitaikinaan.
  5. Kuumenna vohvelirauta ja paista vohvelit kullanruskeiksi.
  6. Tarjoa sveitsiläiset juustovohvelit suolaisten lisukkeiden kanssa tai sellaisenaan heti paiston jälkeen. Voit myös paistaa vohvelit etukäteen ja lämmittää uunissa, mutta silloin vohveleiden rapeus kärsii.
© Tiina Rantanen

Sienitäytteiset vohvelit

8-10 kappaletta

lakto-ovo-vegetaarinen

Vohvelitaikina:
3 kananmunaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
4 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
50 g voisulaa

Paistamiseen

voita tai margariinia

Lisäksi

salaattisekoitusta

Sieni-härkismuhennos

4 annosta

lakto-vegetaaritinen/vegaani

3 dl pakastettuja, käsiteltyjä kantarelleja tai suppilovahveroita

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 tl mietoa currytahnaa

2 dl kermaa tai chilillä maustettua kaurakermaa

1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Sekoita vohvelitaikinan kaikki ainekset. Anna taikinan turvota puoli tuntia.

2. Tee sieni-härkismuhennos. Silppua kuorittu sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää currytahna ja kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi. Lisää kuivaksi puserretut sienet ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kerma ja anna muhennoksen hautua 10 minuuttia. Lisää härkis ja mausteet. Tarkista maku.

3.  Kuumenna vohvelirauta. Paista taikinasta vohveliraudalla paksuja vohveleita.

4. Tarjoa vohvelit sieni-härkismuhennoksen kanssa.

Churrovohveleissa maistuu kaneli. © Tiina Rantanen

Churrovohvelit

8-10 kappaletta

lakto-ovo-vegetaarinen

Vohvelitaikina

3  kananmunaa

4 dl maitoa tai maustamatonta jogurttia

1 dl kivennäisvettä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 rkl sokeria

1 rkl kanelia

1/4 tl jauhettua inkivääriä

1/4 tl muskottipähkinää

50 g sulatettua voita

  1. Sekoita kaikki ainekset. Anna taikinan turvota puoli tuntia.
  2. Kuumenna vohvelirauta.
  3. Paista taikinasta vohveliraudalla paksuja vohveleita. Lisää pannuun tarvittaessa voita.
  4. Jaa kuuma vohveli neljään osaan. (Halutessasi voit voidella vohvelit voisulalla ja pyöräyttää kanelisokerissa.)
  5. Tarjoa vohvelit kuumina suklaakastikkeen/vaahterasiirapin, kermavaahdon ja viipaloitujen mansikoiden kanssa.
Vohvelileivokset saivat inspiraationsa bannoffee piesta. © Tiina Rantanen

Kookoksenmakuiset vohvelileivokset

8 kappaletta

lakto-ovo-vegetaarinen

Vohvelitaikina

2 kananmunaa

4 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

2 rkl sulatettua voita tai juoksevaa margariinia

Täyte

1 tlk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa

4 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

2 banaania

150 g tuoreita vadelmia

150 g pensasmustikoita

Koristeeksi

suklaarouhetta

  1. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa jauhoseos munamaidon joukkoon. Lisää suola ja rasva. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia
  2. Kuumenna vohvelirauta. Paista taikinasta vohveliraudalla ohuita vohveleita. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Anna vohveleiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
  3. Vaahdota kerma, sekoita vanilja ja puolet kondensoidusta kookosmaidosta keskenään. Rouhi suklaa.
  4. Jaa vohvelit kahteen osaan . Levitä kookoksenmakuista kermavaahtoa vohvelille, pane vaahdon päälle viipaloitua banaania ja marjoja. Lusikoi kondensoitua kookosmaitoa marjojen päälle. Nosta toinen vohvelipuolikas täytteen päälle ja koristele leivokset lopulla kermavaahdolla, marjoilla, banaanilla ja suklaarouheella.
  5. Tarjoa vohvelileivokset hyvän kahvin kanssa.

Vohveliterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vohvelit maistuvat vappuna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *