Himahella

Voileipäkakku - uusi tuleminen

Voileipäkakku on retroherkku, joka on palannut kevätjuhlien noutopöytään. Muoto ja ainekset vain ovat päivittyneet 2010-luvulle. Kevään 2016 trendikkäin voileipäkakku on tehty kukkakimpun muotoiseksi. 2017 kääretortun näköinen suolainen kakku näyttää olevan nyt se kuumin juttu.

Voileipäkakku, kuva: Pekka Holmström copyright: Otavamedia

”Nyt on juhlan aika”-kirjassa sanotaan voileipäkakkujen tulleen muotiin Suomessa 1960-luvulla. Voileipien historia ulottuu tietenkin paljon pidemmälle, esim. tanskalaiset ovat löytäneet ensimmäiset maininnat kuuluisasta smörrebrödistään näytelmäkirjailija Holbergin (1684-1754) teoksista.

Voileipäkakku on siis eräänlainen voileipäruokalaji, joka kooltaan, muodoltaan ja koostumukseltaan muistuttaa pikemminkin täytekakkua kuin perinteistä voileipää. Näin 60-luvulla syntynyt muistaa voileipäkakut spesiaaliherkkuna, joita tarjottiin ns. fiinimmissä perhejuhlissa. Hassua kyllä, poikani on aina rakastanut voileipäkakkuja. Hänen toivomuksestaan mamma teki niitä niin ammattiinvalmistujaisiin kuin ylioppilasjuhliin. Meillä kun juhlittiin kolmoistutkintoa pari kertaa peräkkäisinä vuosina.

Voileipäkakku rakennetaan yleensä kerroksittain vaaleasta vuokaleivästä tai ruisleivästä ja leipäpalojen väliin levitellään erilaisia tahnoja. Kakut on yleensä päällystetty majoneesilla tai tuore- tai sulatejuustotahnoilla. Siksi monet pitävätkin voileipäkakkua aikamoisena energiapommina ja suutuntumaa rasvaisena.

Retroilu näkyy juhlatarjottavissa

10-15 vuotta sitten voileipäkakku oli todella epämuodikasta tarjottavaa, ruokamaailman breshneviläinen tuulahdus. Mutta koska retroilu on muotia, voileipäkakkukin on tehnyt näyttävän paluun juhlapöytään. Tosin tuunattuna 2010-luvulle. Nyt kakku voi muistuttaa enemmänkin suolaista torttua ja koristelukin saataa olla fantasiamaailmasta.

Kukkakimppukakku
© Marjon HerkkuKakku

2016  Facebookin kokkiryhmissä levisi kulovalkean tavoin porilaisen Marjon HerkkuKakku -konditorian postaama, ylläoleva kuva, jossa voileipäkakku oli tehty kukkakimpun muotoon. Tästä voileipäkakusta tuli kevään 2016 somehitti.  Ja upea idea se onkin kevään juhlapöytiin. Koristeena  on kuitenkin käytetty ihan tuttuja, voileipäkakun päältä aikaisemminkin löytyneitä koristeita: kinkkua, juustoa, kirsikkatomaatteja, rypäleitä ja salaattia.

 

Pinkki sillitorttu

Muutama vuosi sitten tein pinkkiä sillitorttua vappubrunssille, mutta tämä suolainen torttu sopii tarjottavaksi muissakin juhlissa. Jos sen kanssa tarjoaa uusia perunoita, kyseessä on jo kokonainen ateria vaikka juhannusyön bileissä. Pinkin sillitortun ohje löytyy myös keittokirjastani Lauantaina lautasella – Herkuttelua ystävien kanssa. Eli kyseessä on moneen kertaan toimivaksi testattu ohje.

Poikani ylppäreissä kakkubuffan vegevaihtoehto oli kreikkalainen voileipätorttu, jossa ruisleipäpohjan päälle on hyydytetty tuunattu tsatsiki. Sattumina tsatsikin seassa on fetajuustoa.

Voileipäkakku on siis vuosikymmenien aikana todettu toimivaksi juhlatarjottavaksi isolle jengille. Voileivissä tai suolaisissa pikkupaloissa kun on paljon aikaa vievää väkertämistä. Nämä voileipätortut onkin tehtävä hyvissä ajoin etukäteen, jotta ne ehtivät hyytyä. Siis ainakin vuorokautta aikaisemmin. Juhlapäivänä ne tarvitsee vain viimeistellä tarjolle. Ja jos pitää koristelun simppelinä, siinäkään ei kauaa nokka tuhise.

Suolaisia herkkuhetkiä toivottaa Blonditiina

Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia ja Tiina Rantanen

Lisää voileipäkakun ohjeita: Voileipäkakku on juhlapöydän klassikko

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voileipäkakku - uusi tuleminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *