Himahella

WWF Earth Hour ja Gasellien kynttiläillallinen

© Tiina Rantanen

WWF:n Earth Houria, maailman suurinta ilmastotapahtumaa, vietetään lauantaina 24.3. kello 20.30–21.30. Tapahtumassa näytetään maailmanlaajuinen valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Suomessa kannustetaan Earth Hourin aikaan tekemään ilmastotekoja ruokalautasella. Blonditiina valmistautui tapahtumaan jo etukäteen rap-yhtye Gasellien kanssa. 

WWF:n Earth Hour näyttää valomerkin ilmaston puolesta jo kahdettatoista kertaa. Suomessa Earth Hourin teemana on maailman suurin kynttiläillallinen, minkä tarkoituksena on herättää keskustelua ja muistuttaa ruoan ilmastovaikutuksista. Ruoka muodostaa noin viidesosan yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista – saman verran kuin liikenne.

”Helppo mutta vaikuttava tapa vähentää oman ruokavalion vaikutuksia ilmastoon on syödä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Parhaita vaihtoehtoja ovat kaudenmukaiset kasvikset. Myös lähivesien kalat ovat ilmaston näkökulmasta oiva vaihtoehto”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi. Vuonna 2017 mukana oli yhteensä ennätykselliset 187 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä.

Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2017 noin 1,3 miljoonaa suomalaista osallistui tavalla tai toisella Earth Houriin (Kantar TNS).

Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Viime vuonna valot sammuivat maailmanlaajuisesti yli 12 000 tunnetusta maamerkistä. WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia.

© Tiina Rantanen

Gasellien kynttiläillallinen

Gasellit on Pohjois-Helsingistä lähtöisin oleva rap-yhtye, joka keväällä 2017 ilmestyneen Veli-pitkäsoittonsa siivittämänä kipusi Suomi-räppäreiden eturiviin. Helmikuun alussa jännitettiin Emma Gaalassa mihin menevät Vuoden yhtye ja Vuoden Hip hop -pystit, sillä Gasellit olivat ehdolla molemmissa sarjoissa. Nyt WWF on haastanut kundit mukaan Suomen suurimmalle kynttiläillalliselle ja antamaan kamppanjaan yhden kasvisruokareseptin, joka maistuu koko bändille.  Niinpä eräänä  päivänä puhelimeni pärähti ja näytöllä näkyi ICE Jussi. Jep, Musajusa on poikani ja puhelimen toisesta päästä kuului pyyntö: ”Tule apuun, mamma!”

Gaselleille kasvisruokahaaste on sinällään helppo, sillä  kundit noudattavat jo pääsääntöisesti kala-kasvisruokavaliota. Musajusa lienee bändistä kaikkein ehdottomin vegeilijä, vaikkakin syökin silloin tällöin kalaa. Juuri ilmastokysymykset ovat yksi syy siihen, miksi poikani rupesi kasvissyöjäksi.

”Kasvisruoka on meille helppo rasti, mutta vegaanisuuden kanssa olisi sitten pitänyt vähän ponnistella”, Jussi avautui kertoessaan WWF:n bändille heittämästä haasteesta.

Bändistä innokkaita kokkaajia ovat Thube Hefner ja Hätä-Miikka, sen sijaan Päkä ja Musajusa keskittyvät lähinnä ruoasta nauttimiseen. Poikien aikataulut ovat viimeisen vuoden aikana olleet sellaiset, että ei siinä paljon kokkailla ehdi.  Tämä äiti katselee välillä huolestuneena poikansa silmäpusseja, sen verran valvottuja tunteja näyttää olevan takana. Ja kutsuu aina sopivin väliajoin mamman herkkupatojen ääreen.

© Tiina Rantanen

Saamani briiffi kuului, että WWF:n kampanjassa levitettävän ruokaohjeen pitäisi olla bändin näköistä, katu-uskottavaa Gaselliruokaa. Sellaista, joka jokaiselta bändin jäseneltä itseltäänkin syntyisi. Mietin hetken ja päädyin ehdottamaan Härkiksestä tehtyjä enchiladaksia. Ihan siksi, että enciladakset ovat olleet Musajusan lempiruokaa jo ihan lapsesta asti. Nyt tekisimme ne vain vegeversiona. Kun tein Helppo olla  vege -kirjaani syksyllä 2016, Musajusa toimi alkuperäisen ohjeen koemaistajana. Eli tämä Gasellien vegeherkku on valmistettu äidin antamin, mutta nyt hieman tuunatuin ohjein.

WWF:n kamppikseen Päkä kirjoittaa ohjeen gasellikielelle, joka on ihan omanlaistaan. Siinä ei mm. käytetä isoja alkukirjaimia. Tämä saa toimittajaäidin pyörittämään silmiään, mutta kyse on tyylilajista. Päkältä ja Hätikseltä on ilmestynyt kirja Sä maksat syksyllä 2017, joten kielemme kiemurat ovat kyllä oikeasti kundien hallussa.

© Tiina Rantanen

Gasellien Härkis-enchiladakset

neljälle

kasvis

1 sipuli

2-4 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tlk (210 g) meksikolaista chipotle-salsaa

1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta (Original tai Tex-Mex)

1 pkt (285 g) papusekoitusta

2 rkl hunajaa tai sokeria

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

8 vehnä- tai maissitortillaa (pinaatti)

1 tlk (250 g) juustodippikastiketta

( 2 dl juustoraastetta)

silputtua korianteria

1. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa, kuullota silputut sipulit. Lisää tomaattimurska ja salsa. Kypsennä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen.

2. Lisää Härkis, käyttövalmiit pavut ja mausteet. Tarkista maku.

3. Lusikoi chili sin carnea jokaiselle vehnätortillalle ja kääri ne rullaksi. Pane rullat saumapuoli alaspäin uunivuokaan. Levitä juustodippi tortilloiden päälle. (Halutessasi voi lisätä vielä juustoraastetta, mutta se ei ole välttämätöntä.)

3. Kypsennä enchiladaksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kuorrutus on saanut väriä. Koristele silputulla korianterilla.

© Tiina Rantanen

Hätis, Päkä, Thube Hefner ja Musajusa kerääntyivät yhteisen pöydän ääreen Jussin kotona, joka toimii myös poikien studiona. 

Kynttiläillallisen lisäkkeet

Enchiladaksien kanssa nautittiin myös Laku-tomaatti-mozzarellasalaattia, jonka ohje on ollut Himahellassa syksyllä 2017. Tämä salaatti saa aina ihmiset hämmästymään, mutta jokainen sitä maistanut on pitänyt siitä. Varsinkin Thube ihastui saldeen ja sanoi valmistavansa sitä kesällä  äidilleen grilliruoan kaveriksi!

© Tiina Rantanen

Jälkkärinä nautittiin kahvin kanssa  portugalilaisia Pastéis de  Nataleivoksia. Jussi piti äidin leipomia jopa parempina kuin Lissabonissa syksyllä nauttimiaan, sillä olin lisännyt ohjeeseen raastettua sitruunankuorta. Vaniljaleivosten ohje  löytyy linkistä.

© Tiina Rantanen

 

Juomavinkki

© Alko

Gasut joivat kynttiläillallisella alkoholitonta sangriaa, mutta enchiladaksen seuraksi sopii myös punaviini, jossa on jäännössokeria. Se kestää myös chilin puraisun. Kokeile vaikkapa  italialaista Zensa Nero di Troia Organico 2016 -luomupunaviiniä. 12,99 e.

WWF:n Earth Houria vietetään  lauantaina 24.3.2018 kello 20.30–21.30.

Sammutetaan valot, nautitaan vegeillallinen kynttilänvalossa  ja pelastetaan maailma!

Terveisin

Blonditiina

 

Ps: Gaselleilta ilmestyi perjantaina 16.3 uusi single – Riks, raks, poks! Käy Spotifyssa kuuntelemassa, mistä poikien murot juttelevat!

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: WWF Earth Hour ja Gasellien kynttiläillallinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *