Himahella

Yllätä äiti ihanalla aamiaisella tai gluteenittomalla nakukakulla

Mustikkainen nakukakku
© Tiina Rantanen

Haluatko yllättää äidin? Valmista frittataa, shaskukaa tai leivo upea nakukakku. Tai ehkä marenkihunnutettu juustokakku? Äiti on herkkuhetkensä ansainnut.

Äiti on mielestäni suomenkielen kaunein sana. Vaikka puhunkin usein mutseista ja mammoista, äitini oli minulle aina äiti. Kuten minäkin pojalleni. Toukokuun 2. sunnuntaina äiti on juhlien keskipiste, jota muistetaan perinteisesti aamiaisella, kortilla ja valkovuokoilla. Myös kakku kuuluu usein juhlapöytään. Äitienpäivää on Suomessa vietetty 99 vuotta. Ensi vuonna äitienpäivää vietetäänkin sitten sadatta kertaa.

Lue lisää: Oi mutsi, mutsi – Äitienpäivä on herkkupäivä

Frittatta on helppo uunimunakas

© Tiina Rantanen

Frittata on mitä mainioin brunssitarjottava. Se on italialainen munakkaan tapainen ruoka, joka muistuttaa espanjalaista tortillaa . Se voidaan valmistaa joko ilman täytettä tai käyttää täytteenä lihaa, juustoa, kasviksia, sieniä tai vaikkapa pastaa. Mausteena käytetään usein yrttejä.

Minä ihastuin frittataan, koska sen valmistaminen on todella helppoa. Sitä ei tarvitse käännellä eikä väännellä, joten kokki voi aina olla varma kauniista lopputuloksesta.

Lue lisää: Frittata on brunssiruokaa

Toinen hyvä aamiaisruoka on shaksuka. Shakshukaan törmasin ensimmäisen kerran Israelissa hotellin aamiaispöydässä. Siellä tämä on supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon. Ja mikä parasta, shaksukan ainekset löytyvät usein jo valmiiksi kaapista.

Ohje: Chorizo-shaksuka

Shaksuka
© Tiina Rantanen

Niin frittatan kuin shaksukan kanssa maistuu tuore leipä. Pataleivän ohjeet löydät alta.

Yrttinen pataleipä
© Tiina Rantanen

Yrttinen pataleipä

Välimerellinen pataleipä

Rouheinen pataleipä

Nakukakku on gluteeniton herkkupala

Kun nakukakku eli naked cake -buumi alkoi vyöryä blogeihin, minua hieman nauratti. Mielestäni ne näyttivät lähinnä lasten tekemiltä, tai siltä, että kerma on loppunut kakkumaakarilta kesken. Nyt alastomille kakuille on käynyt vähän kuin 70-luvun tavaroille, ne näyttävätkin yhtäkkiä hyviltä kun silmä on tottunut tyyliin! Ja jos äiti ( tai joku muu perheestä) vielä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, tässä on todellinen täsmäohje, joka maistuu kaikille.

Mustikkainen nakukakku
© Tiina Rantanen

Blonditiina testasi: Mustikkainen nakukakku

Ohje: Mustikkainen nakukakku

Toinen herkullinen kakkuvaihtoehto on iki-ihana klassikko, Amerikkalainen juustokakku, joka on saanut vielä päälleen marenkihunnun.  Juustokakku sopii sikälikin äitienpäivään, että kakku pitää tehdä päivää aikaisemmin, joten sen voi äitienpäivänä vain viimeistellä marenkihunnulla ja nostaa pöytään.

Lue lisää: Klassikkoruoka: Amerikkalainen juustokakku

© Tiina Rantanen

Herkullista äitienpäivää !

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yllätä äiti ihanalla aamiaisella tai gluteenittomalla nakukakulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *