Joulukranssi
Joulukranssi on perinteinen joulun ajan leivonnainen. Korista joulukranssi nauhalla ja neljällä adventtikynttilällä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Joulukranssi:
- 3 dl maitoa
- 30 g hiivaa
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummaa
- noin 11 ½ dl vehnäjauhoja
- 100 g huoneenlämpöistä voita
Täyte
- 150 g mantelimassaa
- 0.5 dl kuumaa vettä
- noin 300 g kuivattuja hedelmiä, kuten luumuja, aprikooseja, viikunoita, taateleita, rusinoita tai ananasta
Voiteluun
- 1 kananmuna
Pinnalle
- 2 ½ dl tomusokeria
- n. 2 rkl vettä
- tomusokeria
Valmistusohje
Joulukranssi leivotaan helposti näin:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon muna, sokeri, mausteet ja jauhot. Lisää pehmeä voi ja alusta, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla puolisen tuntia. Voit tehdä myös puolen litran taikinan ja pyöräyttää kolmanneksen taikinasta pikkupulliksi.
2. Silppua hedelmät. Lisää pilkotun mantelimassan joukkoon kiehuvaa vettä ja sekoita tahnaksi.
3. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pinnalle mantelimassa ja ripota päälle hedelmät. Rullaa levy pitkältä sivultaan tiukaksi kääröksi. Halkaise käärö terävällä veitsellä keskeltä kahdeksi suikaleeksi ja kiedo ne letiksi toistensa ympäri.Muotoile letti pyöreäksi kranssiksi. Kohota kranssia noin 20 minuuttia.
4. Voitele joulukranssi vatkatulla kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna kranssin jäähtyä. Sekoita tomusokeriin tilkka vettä ja liruta sokerivesikuorrutusta kranssin pinnalle. Viimeistele kranssi siivilöimällä päälle tomusokeria. Korista joulukranssi nauhalla ja neljällä adventtikynttilällä.
Lue myös: Joulupulla – suosituimmat joulupullat pikkupullista kransseihin
Lue myös Anna.fi/ruoka: Satumainen manteliboston
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulukranssi