Kulttuuri

5 ystävänpäivän perinnettä maailmalta, joista Suomessakin voisi ottaa oppia – oudoin tapa on kotoisin Saksasta

Suomessa ystävänpäivä on ennen kaikkea ystävien ja vähemmän rakastavaisten juhla. Toisin on monessa muussa maassa. Mitä jos lisäisimme hiukan romantiikkaa suomalaiseen ystävänpäivään?

Ystävänpäivä tunnetaan Suomessa nimensä mukaisesti ystävien juhlana, ja perinteet ovat sen mukaisia. Rakastavaisten välistä romantiikkaa päivässä on mukana vain ripaus. Sama pätee myös ruotsalaiseen ja virolaiseen tapaan viettää ystävänpäivää.

Toisin on monessa muussa maassa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa, Ranskassa ja Saksassa päivä on vain ja ainoastaan rakastavaisten juhla.

Suomen ja Italian väliseen ystävänpäiväkulttuurieroon törmäsin konkreettisesti italialaisen mieheni kautta. Ensimmäisinä yhteisinä ystävänpäivinä hän ei lakannut hämmästelemästä, miksi lähettelin ystävänpäiväntoivotuksia ystäville ja sovin heidän kanssaan kahvihetkiä ystävänpäivälle. Ystävänpäivähän rakastavaisten kuuluisi juhlia yhdessä!

Niin se nimittäin Italiassa on. Italialaisissa kouluissa lapset eivät askartele ystävänpäivänkortteja toisilleen eivätkä kaverukset käy ystävänpäiväkahveilla. Päivä on pyhitetty romanttiselle rakkaudelle.

Päivän ainoa mutta sitäkin tärkeämpi perinne on hemmotella omaa rakastaan oikein olan takaa. Ystävänpäivän illat – ja miksei koko päivä, jos juhla osuu vapaapäivään – on pyhitetty rakastetulle ja parisuhteen laatuajalle: vaihdetaan lahjoja, syödään kynttilänvalossa ravintolassa tai kotona, tehdään mahdollisimman romanttisia asioita. Eikä mies unohda antaa rakkaalleen isoa kimppua kukkia.

Italiassa on jopa päiväkoteja, joiden sinkkuhenkilökunta jää omalla ajallaan hoitamaan sellaisten pariskuntien lapsia, joilla ei ole isovanhempia tai muita lastenhoitajia, joille lapset voi ystävänpäivän illaksi jättää. Sillä eihän San Valentino ole San Valentino ilman treffejä rakastetun kanssa!

Ystävänpäivä ja sen perinteet ovat juuriltaan ikivanhoja

Tuskin olen ainoa suomalainen, joka on pysähtynyt pohtimaan ystävänpäiväviettotapojen erilaisuutta maailman eri kolkissa. Selityksellä toisistaan eroaville tavoille viettää päivää on juuret menneisyydessä.

Antiikin Roomassa vietettiin lupercalia-juhlaa eli hedelmällisyyden ja parinmuodostuksen juhlaa helmikuun 15. päivä. Myöhemmin varhaiskeskiajalla pakanallinen juhla sulautettiin rakkauspyhimys Pyhän Valentinuksen marttyyrikuoleman muistopäivään 14. helmikuuta.

Pyhän Valentinuksen legendaan yhdistyy peräti kolme eri samannimistä, jollain tavalla rakkaudellisista teoistaan kuuluksi tullutta pyhimystä. Yhden legendan mukaan Valentinus toimi alkukirkon aikaan Roomassa ja vihki salaa avioliittoon pareja, joita kirkko ei katsonut hyvällä, ja menetti siitä hyvästä henkensä marttyyrina.

Päivä tunnetaan useimmissa muissa kielissä yhä vieläkin Pyhän Valentinuksen päivänä (engl. St. Valentine). Suomalaisesta ystävänpäivästä puuttuu siis rakkaus- ja pyhimysaspekti jo nimensä perusteella.

Lue lisää ystävänpäivän historiasta ja merkityksestä: Milloin on ystävänpäivä 2024 ja miksi sitä vietetään?

Ystävänpäivä Suomessa: miksi perinteet ovat meillä vähemmän romanttisia kuin maailmalla?

Viestintäkordinaattori Onerva Ollila Yliopiston almanakkatoimistosta muistuttaa, että ystävänpäivä ja sen perinteet tulivat Suomeen Yhdysvalloista 1980-luvulla voimakkaasti kaupallisena juhlana. Yhdysvaltoihin ystävänpäivän vietto puolestaan levisi eurooppalaisten siirtolaisten mukana ja sai suosiota 1800-luvulta lähtien. Yhdysvalloissa ystävänpäivänä juhlitaan Suomen tapaan sekä ystäviä että rakastavaisia.

Yhdysvaltojen kautta koukkaamisella on pyhimysperinteen puuttumisen lisäksi vaikutuksensa siihen, että Suomessa juhlitaan helmikuun 14. päivä nimenomaan ystävyyttä, Ollila kertoo.

”Voisiko yhtenä syynä suomalaisen ystävänpäivän luonteeseen olla myös, että me olemme sen verran pidättyväistä kansaa, ettei päivän romanttinen luonne mennyt meillä läpi”, Ollila arvelee.

Oli niin tai näin, ystävänpäivä ja sen perinteet ovat tulleet meille jäädäkseen.

”Juhla on vahvasti vakiintunut osaksi vuodenkierron juhlia. Useimmat suomalaiset tietävät ja huomioivat päivän jotenkin.”

Miten olisi jokin uusi perinne suomalaista ystävänpäivää rikastuttamaan? Keräsimme maailmalta erilaisia tapoja viettää ystävänpäivää – toiset enemmän, toiset vähemmän romanttisia, mutta kaikki varteenotettavia myös meille Suomeen lainattaviksi!

Tanskassa ja Englannissa ystävänpäivänä lähetetään rakkausrunoja ihailun kohteelle

Nimettömien rakkausrunojen perinne on Englannissa pitkä. Jo Shakespearen näytelmissä on siitä mainintoja. Ystävänpäivä ei ole ollut välttämättä ainoa ajankohta kirjeiden lähettämiseen, mutta perinteet ovat vaatineet erityisesti tuona päivänä kirjeitä.

Puritaaniseen Englantiin istui julkisia rakkaudentunnustuksia paremmin salamyhkäisyyteen kiedottu tapa lähettää romanttisia viestejä nimikirjaimin allekirjoitettuna tai kokonaan nimettömänä. Värssyjä tilattiin jopa ammattikirjoittajilta.

Perinne on kulkeutunut myös nyky-Tanskaan, jossa se tunnetaan nimellä Gaekkebrev. Sydänverellä kirjoitettujen lemmentunnustusten sijaan Tanskassa kirjoitetaan kepeämpiä runoja, ja vastaanottajan tehtävä on arvuutella, keneltä kirje on. Mikäli arvaus osuu oikeaan, kirjeen kirjoittajan velvollisuus on antaa oikein arvanneelle suklaamuna.

Mitä jos lähettäisit tänä ystävänpäivänä rakkausrunon omalle kullallesi? Kirjeeseen tai viestiin sopii esimerkiksi jokin kauneimmista rakkausrunoista – 10 runoa, jotka haluat jakaa rakkaallesi.

Japanissa ja Etelä-Koreassa naiset antavat suklaata miehille ja työkavereille

Perinteisiä sukupuolirooleja rikkova ystävänpäiväperinne tulee Kaukoidästä. Japanissa ja Etelä-Koreassa on naisten tehtävä lahjoittaa suklaata miehille, ei toisinpäin.

Perinteessä on mukana maailman mittakaavassa erikoista eli suomalais-ruotsalais-virolaista ystävänpäiväkulttuuria. Naiset eivät anna suklaata vain rakkauden kohteelle, vaan myös miespuolisille ystävilleen ja työ- tai opiskelukavereilleen. Tämä ystävän suklaa tunnetaan nimellä giri choco.

Romantiikkaa on kuitenkin vahvasti ilmassa: ystävänpäivän hienoimman ja arvokkaimman suklaan, honmei chocon, saa sydämen valittu ja romanttisen rakkauden kohde, saavutettu tai saavuttamaton. Usein suklaa on esimerkiksi itse tehtyä tai muuten uniikkia.

Naisetkaan eivät jää vain antajan osaan, sillä kuukautta myöhemmin eli maaliskuun 14. päivä on miesten vuoro lahjoittaa suklaata naisille. Jos hyvin käy, honmei chocon saa sama nainen, jolta mies kuukautta aiemmin sellaisen sai.

Tekisitkö sinä ystävällesi tai rakkaallesi tänä ystävänpäivänä ihanaa piparminttu rocky roadia tai suklaakinuskia?

Lue myös Seuran artikkeli: Tietovisa rakkaudesta! Mitä rakkaus on? Tee testi ja saatat yllättyä!

Espanjassa annetaan lahjaksi kukkia tai kirjoja

Kirjan ja ruusun ystävien unelmaperinne löytyy Espanjasta, Barcelonasta. Siellä kadut täyttyvät ystävänpäivän kunniaksi kirjakojuista, ja kirjakaupoissa käy kova kuhina. Myös kukkakaupoissa pitää kiirettä, ja ruusunmyyjät levittäytyvät kaduille erityisesti La Rambla -kadun läheisyydessä.

Perinne liittyy ystävänpäivänä vietettävään San Jordi -juhlaan, joka on katalonialainen vastine San Valentinolle. Ystävänpäivä ja huhtikuussa vietettävä San Jordi ovat sisällöltään ja merkitykseltään samantyyppisiä, ja päivien perinteet muistuttavat vahvasti toisiaan.

Vanhan tavan mukaan mies lahjoittaa naiselle ruusuja ja nainen miehelle kirjan. Suomalaista vivahdetta tapaan tuo se, ettei lahjan saajan tarvitse olla romanttisen rakkauden kohde. Mies voi lahjoittaa ruusuja esimerkiksi äidilleen, nainen kirjan ystävälleen.

Nykyaikana myös sukupuoliroolit ovat tässä asiassa väljentyneet, eikä ole tavatonta, että mies lahjoittaa naiselle kirjan ja nainen miehelle kukkia.

Lue myös: Leikkoruusun hoito: Saa ruusut kukoistamaan ja säilymään pitkään hyvänä näillä 7 ohjeella

Saksassa ystävänpäivää juhlitaan ”sikamaisesti”

Äkkiseltään vähemmän romanttiselta tuntuva ystävänpäiväperinne tulee Saksasta. Siellä ystävänpäivänä on tapana lahjoittaa mielitietylle possun muotoista suklaata tai possukoriste-esineitä. Saksassa sikaa pidetään hyvän onnen ja himon symbolina, joten sen on arveltu sopivan ystävänpäivään.

Possun lisäksi tai jos sikajutut eivät tunnu omilta, saksalainen mies lahjoittaa ystävänpäivänä naiselle paljon kukkia. Ystävänpäivä saikin Saksassa jalansijaa toisen maailmansodan jälkeen juuri kukkajuhlana, kun kukkakauppiaat haistoivat amerikkalaisten sotilaiden maahan tuoman juhlan kaupallisen potentiaalin.

Toisin kuin suomalaiset, saksalaiset omaksuivat amerikkalaisilta juhlan romanttisemman puolen. Saksassa ystävänpäivä ja sen perinteet ovat selkeästi rakastavaisille varattuja.

Lähteenä on käytetty haastattelun lisäksi: allure.com, ilgiorno.it, barcellonatouristguide.com.

Juttua on muokattu 14.2.2024: San Jordi -juhlan ajankohtaa täsmennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 ystävänpäivän perinnettä maailmalta, joista Suomessakin voisi ottaa oppia – oudoin tapa on kotoisin Saksasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.